Quinoový šalát
Quinoový šalát

Jednoduchý quinoový šalát

ibuprofen - fotkaibuprofen, 17. júna 2024
Jednoduchý quinoový šalát
Foto: ibuprofen

Rýchly a ľahký 'šalátik', ktorý je perfektný na teplé počasie, či už na raňajky, večeru alebo aj obed do práce. Najdlhšie trvá uvariť Zobraziť celý popisRýchly a ľahký 'šalátik', ktorý je perfektný na teplé počasie, či už na raňajky, večeru alebo aj obed do práce. Najdlhšie trvá uvariť samotnú quinou, a popritom sa dá pripraviť všetko ostatné, do 20-30 minút je všetko hotové a ani netreba veľa upratovať. Toto je moja momentálne obľúbená kombinácia, dá sa obmieňať s hocičím čo je doma a treba rýchlo zjesť.

20-30 minút
príprava

Suroviny

1 hrnček
1/2 konzervy (v slanom náleve)
Zelenina:
 (napr. cherry)
Dresing:
1 PL
2-3 PL
podľa chuti
Na doplnenie, voliteľné:
 (alebo bryndza)
 (uvarené, alebo ako volské oko)




Postup

  1. 1

    Uvaríme si quinou. Nasledujeme inštrukcie na obale. Približne 3 diely vody na 1 diel quinoy. Najprv quinou poriadne premyjeme vriacou vodou a 3 diely vody dáme zovrieť (ja vodu nesolím, korením až na konci). Keď voda vrie, nasypeme do nej quinou a znížime plameň. Pravidelne kontrolujeme a miešame. Po 15-20 minútach by mala byť hotová - väčšinu, alebo všetku vodu by mala nasiaknuť do seba a byť mäkká keď ju ochutnáme. Scedíme do sitka (s čo najmenšími otvormi, nech neutečie :) ) a poriadne premyjeme studenou vodou.

  2. 2

    Kým čakáme, aby sa nám quinoa uvarila, si môžeme prichystať zeleninu. V surovinách je moja obľúbená kombinácia, ale dá sa použiť úplne hocičo, najlepšie nejaké zvyšky, ktoré urgentne treba zjesť. Všetko umyjeme a nakrájame na malé kúsky (kocky; cherry paradajky sú fajn len tak na polku). Všetko dáme do veľkej misy, v ktorej sa môže pohodlne miešať.

  3. 3

    Do misy so zeleninou pridáme našu uvarenú quinou a fazule z konzervy. Korenie a omáčky dávame rovno do misy tiež. Všetko dobre premiešame lyžicou alebo vareškou.

  4. 4

    Šalát môžeme rovno podávať, alebo do neho pre krémovejšiu chuť primiešať Lučinu alebo bryndzu (obe úplne menia chuť, ale sú výborné). Ak chceme, môžeme zasypať cibuľkou, alebo si na vrch urobiť volské oko (najlepšie je z tekutým žĺtkom :) ) Šalátik vydrží v chladničke aspoň 2 dni určite, ale ak ho chceme skladovať, odporúčam dať do misy len quinou s fazuľami a omáčkami, a zeleninku nakrájať až pred podávaním, nech je čo najčerstvejšia a nechutí ako chladnička.

Diskusia k receptu

kucharka
Quinoa sa u nás doma začala používať len nedávno, ale teraz je u nás celkom často.
Hlavne do šalátov tipu "poke bowl"…. To znamená, že sa tam dá, čo je doma :-)
Toto je dobrá inšpirácia, ďakujem za recept.
( pekné foto )