Zemiakova polievka
Zemiakova polievka

Jednoduchá francúzska zemiakovo-cibuľková polievka fotorecept

mitzy - fotkamitzy, 22. augusta 2017
Jednoduchá francúzska zemiakovo-cibuľková polievka (fotorecept)
Foto: mitzy

Nech vás vzhľad a doba varenia polievky neprekvapia a neodradia. Varila som tentoraz opäť podľa osvedčeného receptu z francúzskej kuchárskej knihy. Polievka je z minima Zobraziť celý popisNech vás vzhľad a doba varenia polievky neprekvapia a neodradia. Varila som tentoraz opäť podľa osvedčeného receptu z francúzskej kuchárskej knihy. Polievka je z minima ingrediencií, napriek tomu má úžasnú chuť :)

3-4
porcie
15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
1 ks
2 zväzky
1 l
1 ČL
10 - 15 g
Okrem toho:
 (z dvoch starších rohlíkov)
Na ozdobu:
 (alebo iná bylinka)




Postup

  1. 1

    Ak sa vám zemiaky nechce vážiť, sú to tri stredne veľké kusy, ako mám na fotke. Použite kľudne pór, ako je v pôvodnom znení receptu, alebo obyčajnú cibuľu, ktorá je odporúčaná ako náhrada za pór. Cibule by malo byť dokopy tiež cca 250 g. Ja som mala doma akurát jarnú cibuľku, bola chuť na niečo naozaj jemné a nekomplikované. (Keďže mi dva zväzky cibuľky dokopy nedávali požadovanú gramáž, pridala som ku nim cibuľu. Dá sa to kombinovať ľubovoľne, vždy to bude dobré.)

    Jednoduchá francúzska zemiakovo-cibuľková polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky a cibuľu ošúpeme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky (cibuľu nadrobno). Jarnú cibuľku umyjeme a nakrájame na malé kolieska aj so zelenou časťou. (Preto polievka chytila zelenú žaburinkovú farbu.)

    Jednoduchá francúzska zemiakovo-cibuľková polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V hrnci varíme zemiaky a cibuľky v osolenej vode najprv pod pokrievkou. Po tých cca desiatich minútkach začne polievka vrieť. Stíšime oheň na minimum a varíme 5 - 10 minút pod pokrievkou. Zvyšnú polhodinu bez pokrievky. Polievka sa varí dokopy 50 minút. Potom sa odstaví a buď sa zelenina popučí vidličkou, alebo rozmixuje. Teraz pridáme maslo (rastlinné či živočíšne) a premiešame. Polievočku servírujeme s krutónmi a ozdobenú bylinkami. Dobrú chuť :)

    Jednoduchá francúzska zemiakovo-cibuľková polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    P.S.: Čas varenia je ideálny na druhé jedlá podobnej doby prípravy. U nás klasická obmena obľúbených pečených zemiakov a repy s orechami.

    Jednoduchá francúzska zemiakovo-cibuľková polievka (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Jednoduchá, chutná, vděčná a k tomu laciná polévočka. Co víc si přát. Nádherná fota, krásné barvy. Díky za sdílení, milá @Mitzy !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia