Zemiakova polievka

Jednoduchá francúzska zemiakovo-cibuľková polievka (fotorecept)

Autor receptu: mitzy

Nech vás vzhľad a doba varenia polievky neprekvapia a neodradia. Varila som tentoraz opäť podľa osvedčeného receptu z francúzskej kuchárskej knihy. Polievka je z minima ingrediencií, napriek tomu má úžasnú chuť :)

3-4
porcie
15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ak sa vám zemiaky nechce vážiť, sú to tri stredne veľké kusy, ako mám na fotke. Použite kľudne pór, ako je v pôvodnom znení receptu, alebo obyčajnú cibuľu, ktorá je odporúčaná ako náhrada za pór. Cibule by malo byť dokopy tiež cca 250 g. Ja som mala doma akurát jarnú cibuľku, bola chuť na niečo naozaj jemné a nekomplikované. (Keďže mi dva zväzky cibuľky dokopy nedávali požadovanú gramáž, pridala som ku nim cibuľu. Dá sa to kombinovať ľubovoľne, vždy to bude dobré.)
  2. Zemiaky a cibuľu ošúpeme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky (cibuľu nadrobno). Jarnú cibuľku umyjeme a nakrájame na malé kolieska aj so zelenou časťou. (Preto polievka chytila zelenú žaburinkovú farbu.)
  3. V hrnci varíme zemiaky a cibuľky v osolenej vode najprv pod pokrievkou. Po tých cca desiatich minútkach začne polievka vrieť. Stíšime oheň na minimum a varíme 5 - 10 minút pod pokrievkou. Zvyšnú polhodinu bez pokrievky. Polievka sa varí dokopy 50 minút. Potom sa odstaví a buď sa zelenina popučí vidličkou, alebo rozmixuje. Teraz pridáme maslo (rastlinné či živočíšne) a premiešame. Polievočku servírujeme s krutónmi a ozdobenú bylinkami. Dobrú chuť :)
  4. P.S.: Čas varenia je ideálny na druhé jedlá podobnej doby prípravy. U nás klasická obmena obľúbených pečených zemiakov a repy s orechami.