Janssons frestelse - Janssonove pokušenie fotorecept

svedka - fotkasvedka, 15. marca 2014
Janssons frestelse - Janssonove pokušenie (fotorecept)
Foto: svedka

Typicka svedska pochutka,ktora nesmie chybat na vianocnom stole,ale oblubena aj cez velkonocne sviaty :)

6
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

8 ks
2 ks
50 g
5 dcl
 štipka
 na posypanie
130 g
 štipka
1 PL




Postup

  1. 1

    Cibulu si nahrubo nakrajame a oprazime na oleji a takmer hotovu zmes posypeme cukrom a troskou soli.Doprazime do zlatista,kym nam zmes pekne skaramelizuje.

    Janssons frestelse - Janssonove pokušenie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky si ocistime a nakrajame na co najtensie hranolceky.Asi jednu tretinu zemiakov naukladame do zapekacej nadoby.Posypeme polovickou cibulovej zmesi.

    Janssons frestelse - Janssonove pokušenie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    130g ancoviciek som kupila ako dve balenia,cize po 65g. Ancovicky z jedneho balenia poukladam rovnomerne na zemiaky posypane cibulou.

    Janssons frestelse - Janssonove pokušenie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Postup zopakujeme,cize opat zemiaky,cibulu,druhe balenie ancoviciek a vrch rovnomerne zakryt poslednou tretinou zemiakovPosypeme bielym a kajanskym korenim,solou-pozor,ancovicky su dost slane a pocas pecenia sa krasne porozpadavaju a dochutia cely pokrm,zvacsa solim len povrch :) .Zalejeme stavou z ancoviciek a sladkou smotanou.Posypeme jemne struhankou a rozlozime kusky masla.

    Janssons frestelse - Janssonove pokušenie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vlozime do rozohriatej rury na 200stupnov a pecieme cca hodinku.Kto ma radsej lahodnejsie,hodina staci.Kto ma radsej chrumkavejsie,tak aspon 80 minut.Po dopeceni nechame odstat aspon 15 minut.Zelam dobru chut,kto vyskusa,neolutuje :)

Diskusia k receptu

denyany
Zaujímavé jedlo, nenáročné na čas a suroviny. Určite vyskúšam.:-)
ampara
tak toto je paráda! ančovičky( sardely) milujem,určite vyskúšam,5*
mijaita
Ryby prosim ne, ale je to tak hezke, že ancovicky nahradim něčím jiným. Krásné!
marianne
moze byt vyborne a s dobrym zeleninovym salatom ak je k tomu dovolene..
safran
z indickej kuchárky je skvelý rct Ančovičky pod drnem s koreninami, bez smotany a strúhanky, verím, že aj tento bude výborný
marikafil
ančovičky doma nemám, ale láka ma to vyskúšať, takže ukladám a uvidíme, vyzerá to netradične, ale moc dobre:-)
mamatata2
Prekrásne, určite vyskúšam. Videla som toto jedlo na obrázku so švédskymi vlajočkami.
svedka
ukazuje,ze nie je dostupne :/ juuuj ale to keby svedi videli,ze im ich narodne jedlo porovnavas s indickym,to by bolo :D
1x falipy
jana12
zemiaciky mam rada na vsetky sposoby, ancovicky tiez, toto urcite vyskusam. uplna parada, dakujem :-)
falipy
Svedka, mas to nadherne, ukladam....Musi to chutit fantasticky, urcite urobim. Dakujem
svedka
Az teraz som si vsimla komentár :/ trosku oneskorene, ale dakujem krasne :)
amelie
tvoje jedlo vyzerá veľmi jedlo:-))) zaujímavá kombinácia, taká severská - zemiaky a ryby. ančovičky neboli naložené v soli, iba v oleji, však? musím sa za nimi pozrieť, rada by som to vyskúšala, mám rada všetky ryby a morské plody, všetko, čo pochádza z vody:-))) ukladám:-)
svedka
@amelie boli aj slane,oni su vlastne len take dochucovadlo, pri peceni sa stratia takmer :) vdaka ti za komentar.ono podla mna by to bolo dobré aj s obycajnymi sprotmi v oleji
svedka
Inak @amelie , v postupe to vsetko je napisane.ancovicky su vo vlastnej stave a aj tu tam vylejeme. Preto solime minimalne :)
alena45
znova vďaka za rubriku "Pamätáte si ?" Hoci mám pocit, že chodím na Varechu každý deň, tak totok mi uniklo. Ančovičky mám veľmi rada a viem si predstaviť chuť celého jedla. Krásny recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia