Janssons frestelse - Janssonove pokušenie (fotorecept)

Autor receptu: svedka

Typicka svedska pochutka,ktora nesmie chybat na vianocnom stole,ale oblubena aj cez velkonocne sviaty :)

6
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Postup

  1. Cibulu si nahrubo nakrajame a oprazime na oleji a takmer hotovu zmes posypeme cukrom a troskou soli.Doprazime do zlatista,kym nam zmes pekne skaramelizuje.
  2. Zemiaky si ocistime a nakrajame na co najtensie hranolceky.Asi jednu tretinu zemiakov naukladame do zapekacej nadoby.Posypeme polovickou cibulovej zmesi.
  3. 130g ancoviciek som kupila ako dve balenia,cize po 65g. Ancovicky z jedneho balenia poukladam rovnomerne na zemiaky posypane cibulou.
  4. Postup zopakujeme,cize opat zemiaky,cibulu,druhe balenie ancoviciek a vrch rovnomerne zakryt poslednou tretinou zemiakovPosypeme bielym a kajanskym korenim,solou-pozor,ancovicky su dost slane a pocas pecenia sa krasne porozpadavaju a dochutia cely pokrm,zvacsa solim len povrch :) .Zalejeme stavou z ancoviciek a sladkou smotanou.Posypeme jemne struhankou a rozlozime kusky masla.
  5. Vlozime do rozohriatej rury na 200stupnov a pecieme cca hodinku.Kto ma radsej lahodnejsie,hodina staci.Kto ma radsej chrumkavejsie,tak aspon 80 minut.Po dopeceni nechame odstat aspon 15 minut.Zelam dobru chut,kto vyskusa,neolutuje :)