Jahodová krémová želé torta fotorecept
Foto: helena10
Jahodová krémová torta so želatínou je upečená podľa upraveného receptu zákuska zo zošita mojich starších receptov. Oplatí sa upiecť.
Suroviny
Korpus: | |
4 ks |
|
110 g |
|
1/2 bal. |
|
250 g mleté |
|
1/2 KL |
|
3 PL |
|
Plnka: | |
2 dl |
|
1,5 PL |
|
200 - 250 g |
|
6 PL (podľa chuti) |
|
1 ks |
|
2 - 3 PL (alebo rum) |
|
domáci |
|
podľa potreby (čerstvé) |
|
Želatína jahodová: | |
2,5 - 3 dl |
|
z 1/2 citróna |
|
1 dl |
|
1 bal. (alebo jahodový puding) |
|
1 KL |
|
Okrem toho: | |
(na vymastenie formy) |
|
(na posypanie formy) |
|
Postup
-
1
Piekla som v tortovej forme s priemerom 25 cm.
- 2
Korpus som si upiekla orechový zo 4 vajec. Z bielkov vyšľahám sneh. Žĺtky vymiešam s cukrami, mletými orechami s práškom do pečiva a pridala som trošku mlieka, lebo moje vajíčka boli veľmi malé a cesto bolo veľmi tuhé aj po pridaní snehu z bielkov. Cesto dám do vymastenej a posypanej tortovej formy. Rúru vyhrievam na 180 stupňov a pečiem okolo 25 minút. Pečte podľa vlastnej rúry. Kontrola špáradlom. Nechám vychladnúť. Vidličkou narušený vrch korpusu som po vychladnutí natrela tenučko domácim jablkovo-citrónovým lekvárom. Bok formy zvnútra som si pred plnením vyložila papierom na pečenie.
- 3
Plnka: Z mlieka a múky uvarím krém a nechám prikrytý chladnúť. Zatiaľ vyšľahám maslo s cukrami a následne s vychladnutým uvareným krémom. Sladím podľa vlastnej chuti. Pridám alkohol, čo sa našiel doma (vodka).
- 4
Očistené čerstvé jahody nakrájam. Nijako nedochucujem.
- 5
Na domáci džem natriem časť plnky a na ňu naukladám nakrájané jahody.
- 6
Na jahody natriem zvyšok plnky. (Ak chcete, môžete si trochu plnky nechať na potretie bokov torty.)
- 7
Dám do chladničky na 1-2 hodinky, aby plnka stuhla.
- 8
Želatína: Tú uvarím nakoniec. Do vriaceho sirupu zmiešaného s citrónovou šťavou vlejem vo vode rozmiešaný Zlatý klas a na miernom ohni uvarím. Nakoniec vmiešam lyžičku vanilkového cukru. Cukor som nedávala, lebo sirup je dosť sladký. Môžete si dosladiť podľa vlastnej potreby. Želatína musí trochu vychladnúť.
- 9
Následne ešte na plnku rozložím nakrájané jahody, koľko chcem a opatrne naberačkou v malých množstvách ich zalievam vlažnou uvarenou želatínou (nie horúcou!). Tortu odložím na celú noc do chladničky.
- 10
Na ďalší deň dokončím – ozdobím.
- 11
A môžeme ochutnať. Ponúkam aj dobrých susedov. U nás sa vraví, že dobrý sused je niekedy viac ako rodina...
Tiež jahodová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Som presvedčená, že aj Ty si šikovná kuchárka i cukrárka, len svoju prácu nezverejňuješ, si skromná.
Želám pekný víkend. 🌞
Teď už není co bylo. Foťák nemám, fyzické síly nic moc, také se brzdím se sladkostmi a těžkými jídly. Takže u mě to není až tak skromnost, jako omezené formy. Díky za milou komunikaci.
Dobrú noc.