Jahodová torta

Jahodová krémová želé torta (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Jahodová krémová torta so želatínou je upečená podľa upraveného receptu zákuska zo zošita mojich starších receptov. Oplatí sa upiecť.

Suroviny

Postup

  1. Piekla som v tortovej forme s priemerom 25 cm.
  2. Korpus som si upiekla orechový zo 4 vajec. Z bielkov vyšľahám sneh. Žĺtky vymiešam s cukrami, mletými orechami s práškom do pečiva a pridala som trošku mlieka, lebo moje vajíčka boli veľmi malé a cesto bolo veľmi tuhé aj po pridaní snehu z bielkov. Cesto dám do vymastenej a posypanej tortovej formy. Rúru vyhrievam na 180 stupňov a pečiem okolo 25 minút. Pečte podľa vlastnej rúry. Kontrola špáradlom. Nechám vychladnúť. Vidličkou narušený vrch korpusu som po vychladnutí natrela tenučko domácim jablkovo-citrónovým lekvárom. Bok formy zvnútra som si pred plnením vyložila papierom na pečenie.
  3. Plnka: Z mlieka a múky uvarím krém a nechám prikrytý chladnúť. Zatiaľ vyšľahám maslo s cukrami a následne s vychladnutým uvareným krémom. Sladím podľa vlastnej chuti. Pridám alkohol, čo sa našiel doma (vodka).
  4. Očistené čerstvé jahody nakrájam. Nijako nedochucujem.
  5. Na domáci džem natriem časť plnky a na ňu naukladám nakrájané jahody.
  6. Na jahody natriem zvyšok plnky. (Ak chcete, môžete si trochu plnky nechať na potretie bokov torty.)
  7. Dám do chladničky na 1-2 hodinky, aby plnka stuhla.
  8. Želatína: Tú uvarím nakoniec. Do vriaceho sirupu zmiešaného s citrónovou šťavou vlejem vo vode rozmiešaný Zlatý klas a na miernom ohni uvarím. Nakoniec vmiešam lyžičku vanilkového cukru. Cukor som nedávala, lebo sirup je dosť sladký. Môžete si dosladiť podľa vlastnej potreby. Želatína musí trochu vychladnúť.
  9. Následne ešte na plnku rozložím nakrájané jahody, koľko chcem a opatrne naberačkou v malých množstvách ich zalievam vlažnou uvarenou želatínou (nie horúcou!). Tortu odložím na celú noc do chladničky.
  10. Na ďalší deň dokončím – ozdobím.
  11. A môžeme ochutnať. Ponúkam aj dobrých susedov. U nás sa vraví, že dobrý sused je niekedy viac ako rodina...