Jahodová torta
Jahodová krémová želé torta (fotorecept)
Autor receptu: helena10
Jahodová krémová torta so
želatínou je upečená podľa
upraveného receptu
zákuska zo zošita mojich
starších receptov. Oplatí sa
upiecť.
Postup
- Piekla som v tortovej forme s priemerom 25 cm.
- Korpus som si upiekla orechový zo 4 vajec. Z bielkov vyšľahám sneh. Žĺtky vymiešam s cukrami, mletými orechami s práškom do pečiva a pridala som trošku mlieka, lebo moje vajíčka boli veľmi malé a cesto bolo veľmi tuhé aj po pridaní snehu z bielkov. Cesto dám do vymastenej a posypanej tortovej formy. Rúru vyhrievam na 180 stupňov a pečiem okolo 25 minút. Pečte podľa vlastnej rúry. Kontrola špáradlom. Nechám vychladnúť.
Vidličkou narušený vrch korpusu som po vychladnutí natrela tenučko domácim jablkovo-citrónovým lekvárom. Bok formy zvnútra som si pred plnením vyložila papierom na pečenie.
- Plnka: Z mlieka a múky uvarím krém a nechám prikrytý chladnúť. Zatiaľ vyšľahám maslo s cukrami a následne s vychladnutým uvareným krémom. Sladím podľa vlastnej chuti. Pridám alkohol, čo sa našiel doma (vodka).
- Očistené čerstvé jahody nakrájam. Nijako nedochucujem.
- Na domáci džem natriem časť plnky a na ňu naukladám nakrájané jahody.
- Na jahody natriem zvyšok plnky. (Ak chcete, môžete si trochu plnky nechať na potretie bokov torty.)
- Dám do chladničky na 1-2 hodinky, aby plnka stuhla.
- Želatína: Tú uvarím nakoniec. Do vriaceho sirupu zmiešaného s citrónovou šťavou vlejem vo vode rozmiešaný Zlatý klas a na miernom ohni uvarím. Nakoniec vmiešam lyžičku vanilkového cukru. Cukor som nedávala, lebo sirup je dosť sladký. Môžete si dosladiť podľa vlastnej potreby. Želatína musí trochu vychladnúť.
- Následne ešte na plnku rozložím nakrájané jahody, koľko chcem a opatrne naberačkou v malých množstvách ich zalievam vlažnou uvarenou želatínou (nie horúcou!). Tortu odložím na celú noc do chladničky.
- Na ďalší deň dokončím – ozdobím.
- A môžeme ochutnať.
Ponúkam aj dobrých susedov. U nás sa vraví, že dobrý sused je niekedy viac ako rodina...