Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkový zákusok so snehovou penou

ellie17 - bez fotkyellie17, 28. októbra 2025

Tento zákusok som si obľúbila pre jeho jednoduchý vzhľad a čisté chute. Je to dezert, ktorý dobre drží tvar, ľahko sa krája a Zobraziť celý popisTento zákusok som si obľúbila pre jeho jednoduchý vzhľad a čisté chute. Je to dezert, ktorý dobre drží tvar, ľahko sa krája a pôsobí moderne aj na obyčajnom stole. Skvele sa hodí, keď mám doma viac jabĺk a chcem spraviť niečo nenáročné, ale chutné.

12
porcií
20 minút
príprava
30-32 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
200 g
100 g
50 g
1 ks
1/2 ČL
štipka
Jablková vrstva:
600 g
1 PL
1 ČL
50 g
Snehová vrstva:
3 ks
90 g
1 ČL



Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 180 °C.

  2. 2

    V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, cukor a štipku soli. Pridáme studené maslo nakrájané na kocky, prstami zapracujeme. Nakoniec pridáme vajce a vypracujeme kompaktné cesto.

  3. 3

    Cesto rovnomerne vtlačíme do menšieho plechu (cca 20×30 cm) vystlaného papierom na pečenie.

  4. 4

    Nastrúhané jablká premiešame s citrónovou šťavou, cukrom a škoricou. Rozložíme na pripravený korpus. Pečieme 20 minút.

  5. 5

    Medzitým vyšľaháme bielky do pevnej peny a postupne zašľaháme práškový cukor a škrob.

  6. 6

    Po 20 minútach plech vytiahneme a navrch rovnomerne nanesieme sneh. Vrátime do rúry a pečieme ďalších 10–12 minút, kým nie je sneh zľahka dozlata.

  7. 7

    Necháme úplne vychladnúť a krájame na úhľadné kúsky.

Diskusia k receptu