Kysnutý závin
Kysnutý závin

Jablkový a makový závin fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 12. mája 2022
Jablkový a makový závin (fotorecept)
Foto: olinecka

Jemná chuť cesta, plnka môže byť rôzna tvarohová, orechová, kakaová. Určite potešia veľkých aj malých.

30 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
1,5 hrnčeka (1 hrnček = 3 dl)
1,5 hrnčeka
1 kocka (čerstvé)
150 ml vlažné
150 ml (33 %)
100 g rozpustené
3 PL
1,5 ČL
3 ks
1/2 bal.
Maková plnka:
 mletý
podľa chuti
podľa chuti
Jablková plnka:
5-6 ks nastrúhané
podľa chuti
podľa chuti
Okrem toho:
1 ks (na potretie)
 (na potretie)
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru, 1 PL múky, rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme pridáme zbytok cukru, soľ, žĺtky, rozpustené maslo, smotanu a nakysnutý kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme kysnúť.

    Jablkový a makový závin (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým pripravíme plnky. Jablká umyjeme, osušíme, nastrúhame na strúhadle a pridáme cukor, škoricu mletú, môžeme pokvapkať citrónovou šťavou. Mletý mak a lekvár premiešame, pridáme cukor.

    Jablkový a makový závin (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Cesto rozdelíme na tri časti. Jednu časť rozvaľkáme na hrúbku 3 mm do tvaru obdĺžnika a rovnomerne rozotrieme makovú plnku.

    Jablkový a makový závin (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Zrolujeme a závin preložíme na plech vymastený maslom.

    Jablkový a makový závin (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Rovnako rozvaľkáme zvyšné 2 časti cesta a naplníme ich jablkovou plnkou. Hotové záviny necháme na plechu trocha nakysnúť.

    Jablkový a makový závin (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom.

    Jablkový a makový závin (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 30 minút. Po upečení záviny za horúca potrieme rozpusteným maslom.

    Jablkový a makový závin (fotorecept)  - obrázok 7
  8. 8

    Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.

    Jablkový a makový závin (fotorecept)  - obrázok 8

Diskusia k receptu

jany1976
Super, milujem tieto koláčiky. Musím pridať nejaký recept, len ešte neviem ako to tu funguje.
ludmilah
Ďakujem za tento recept. Je dokonalý!
Závin som piekla len niekoľkokrát, ale tento je najlepší, nielen aký som kedy piekla, ale aký som kedykoľvek aj ochutnala!
Úžasná chuť cesta, výborne sa s ním pracovalo, plnka cesto nerozmáčala ani na další deň, a NEPRASKOL! Radosť piecť. Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia