Kysnutý závin
Kysnutý závin

Jablkový a makový závin fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 12. mája 2022
Jablkový a makový závin (fotorecept)
Foto: olinecka

Jemná chuť cesta, plnka môže byť rôzna tvarohová, orechová, kakaová. Určite potešia veľkých aj malých.

30 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
1,5 hrnčeka (1 hrnček = 3 dl)
1,5 hrnčeka
1 kocka (čerstvé)
150 ml vlažné
150 ml (33 %)
100 g rozpustené
3 PL
1,5 ČL
3 ks
1/2 bal.
Maková plnka:
 mletý
podľa chuti
podľa chuti
Jablková plnka:
5-6 ks nastrúhané
podľa chuti
podľa chuti
Okrem toho:
1 ks (na potretie)
 (na potretie)
 (na posypanie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru, 1 PL múky, rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme pridáme zbytok cukru, soľ, žĺtky, rozpustené maslo, smotanu a nakysnutý kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme kysnúť.

    Jablkový a makový závin (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým pripravíme plnky. Jablká umyjeme, osušíme, nastrúhame na strúhadle a pridáme cukor, škoricu mletú, môžeme pokvapkať citrónovou šťavou. Mletý mak a lekvár premiešame, pridáme cukor.

    Jablkový a makový závin (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Cesto rozdelíme na tri časti. Jednu časť rozvaľkáme na hrúbku 3 mm do tvaru obdĺžnika a rovnomerne rozotrieme makovú plnku.

    Jablkový a makový závin (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Zrolujeme a závin preložíme na plech vymastený maslom.

    Jablkový a makový závin (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Rovnako rozvaľkáme zvyšné 2 časti cesta a naplníme ich jablkovou plnkou. Hotové záviny necháme na plechu trocha nakysnúť.

    Jablkový a makový závin (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom.

    Jablkový a makový závin (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 30 minút. Po upečení záviny za horúca potrieme rozpusteným maslom.

    Jablkový a makový závin (fotorecept)  - obrázok 7
  8. 8

    Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.

    Jablkový a makový závin (fotorecept)  - obrázok 8

Diskusia k receptu