Foto: nazarboncuk
Určite ste už počuli o imámovi, čo omdlel keď ochutnal toto jedlo :)
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Baklažány umyjeme a osušíme. Ostrým nožom každý narežeme pozdĺžne do hlbky asi 3 cm. Do otvoru nasypeme soľ. Baklažány necháme pol hodiny "vypotiť".
-
2
Na oleji podusíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme roztlačený cesnak a paprikovú pastu.
-
3
Takto nejako vyzerá papriková pasta (salça), čo používam. Pokojne namiesto nej použite akúkoľvek maďarskú štipľavú alebo sladkú ako vám chutí...
-
5
Pridáme nakrájanú papriku a paradajky. Osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a dusíme kým sa tekutina nevyparí. Odstavíme a zamiešame nasekanú petržlenovú vňať
-
6
Rozohrejeme gril a potrieme olivovým olejom. Baklažány osušíme a grilujeme z každej strany. Toľko zdravá verzia tohto úžasného jedla :) Pravú chuť vyčarujeme ak baklažány opečieme v panvici na oleji. Treba ich opiecť poriadne z každej strany až kým nebudú úplne mäkké.
-
7
Zmesou potom naplníme baklažány, ktoré sme položili do zapekacej nádoby. Pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry (190 °C) na 30 - 40 minút zapiecť. Podávame vychladené, s jogurtom, šalátom a chlebom.
@sylvinka nemaj obavy, ja ho jedávam každý druhý týždeň a nič! odpadnúť môžeš jedine keď Ti ho pripraví turecká gazdinka doma v starej rúre a na litri oleja :)))) tá chuť je naozaj neskutočná .....
Už je v KK
Nebudeš mi veriť, ale myslela som na Teba na dovolenke - v Turecku, pri tých úžasných jedlách, že ich iste poznáš, aj varíš. Na letisku som videla knihu receptov "Turecká kuchyňa", ale v cudzom jazyku, ale na také špeciality je lepší slovenský preklad, a ešte lepšie s komentárom Slovenky, ktorá je v tom zbehlá. Tak len pridávaj tých imanov, aj iných, aj sladkých aj s komentármi :-)))
@garanco Ty si milá, že si na mňa myslela :)) závidím Ti, my sme boli naposledy v TR vo februári a vyzerá to tak že sa tam tento rok už nedostaneme :( ach jaj, čo by som dala za domáce nakladané olivy...Tak dúfam, že sa dovolenka vydarila a že máš plno nielen gastronomických zážitkov :)
tento imam patri k mojim najoblubenejsim zeleninovym kombinaciam a robievam ho uz takmer 40 rokov. mozem ho jest kolom dookola stale. len ja baklazany najprv pozdlzne rozkrojim, gulickovou lyzickou vydlabem cast vnutra, to vybrate nasekam a dam dusit s ostatnou zeleninou a polovydlabane baklazany peciem a robim s nimi vsetky tie ostatne potrebne cary-mary. a miesto paprikovej pasty pridavam paradajkovu. tiez len tak, za lyzicu. ale imam by urcite omdlel aj z toho mojho baklazanu.
mam velmi rada recepty, ktore uvadzas. :-))
@rea vďaka, som rada, že Ti moje recepty páčia :) Baklažán je vďačná zeleninka, ja osobne imam zbožňujem je to jedno z mojich najobľúbenejších jedál