Hydinové mäso
Hydinové mäso

Hydina v kyslej kapuste na gazdovský spôsob fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 1. marca 2021
Hydina v kyslej kapuste na gazdovský spôsob (fotorecept)
Foto: kvakac

Ja sa tohto jedla neviem dojesť, tak mi veľmi chutí.

6
porcií
20 minút
príprava
70 minút
na 200 °C

Suroviny

 (kuracie stehná + morčacie krídla = 1,5 kg)
1 plechovka (810 g)
500 g
1 ks
2 ks
10 cm
2 ks dlhá
5 strúčikov
100 g neprerastená
Koreniny:
10 ks
5 ks
3 ks
1 KL
1/2 KL
2 cm




Postup

  1. 1

    Mäso môžeme použiť rôzne. Ja som použil kuracie stehna a morčacie krídla bez koncov po prvý kĺb, spolu to bolo 1,5 kg mäsa. Mäso očistíme, zatiaľ nesolíme.

    Hydina v kyslej kapuste na gazdovský spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si ostatné suroviny. Kapustu v plechovke použijeme aj s nálevom. Táto kapusta je čista bez korenín, tak pridáme koreniny. Pokiaľ máte domácu kapustu s koreninami, tak s koreninami opatrne, len trošku. Cibuľu môžete použiť len žltú - tri kusy. Ja to mám rád skombinovať mladú cibuľku a pór. No nemusí to tak byť. Cibuľu krájame na kolieska a cesnak očistíme a necháme celé strúčiky. Slaninu som zabudol odfotiť - tú pokrájame na 1,5 cm kocky.

    Hydina v kyslej kapuste na gazdovský spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ak vám ostane koža zo slaniny, tú dáme na spodok hrnca. Na kožu dáme polovicu kapusty aj s nálevom a ideme si pripraviť mäso i zeleninu. Ja som použil hrniec liatinový. Použite taký hrniec, v ktorom sa vám jedlo nepripáli.

    Hydina v kyslej kapuste na gazdovský spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V panvici si opečieme slaninu, aby pustila masť. Tu vyberieme z panvice a na výpeku opečieme chvíľu mäso, aby chytilo vôňu slaniny. Mäso odložíme na bok.

    Hydina v kyslej kapuste na gazdovský spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz dáme do panvice odloženú slaninu aj zeleninu a trochu to vo výpeku podusíme. Tak mäso a zeleninu máme pripravenú, teraz môžeme ukladať všetko do hrnca.

    Hydina v kyslej kapuste na gazdovský spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V hrnci na kapustu dáme vrstvu mäsa, na to zeleninu plus cesnak a na to ešte zvyšok mäsa ak ostalo. Zalejeme pasírovanými paradajkami. Posypeme mletou paprikou.

    Hydina v kyslej kapuste na gazdovský spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na paradajky pridáme zvyšok kapusty a koreniny, škoricu na vrch. Osolíme podľa toho ako máme kapustu slanú, aby ste nepresolili. Dolejeme vodu po vrch kapusty. Prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry. Zapneme na 200 °C na 70 minút.

    Hydina v kyslej kapuste na gazdovský spôsob (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po tomto čase rúru vypneme a necháme to v nej ešte 30 minút vydýchnuť. Otvoríme a usmeje sa na nás takáto nádhera. Počas pečenia si uvaríme zemiaky alebo pripravíme inú prílohu podľa vlastného želania.

    Hydina v kyslej kapuste na gazdovský spôsob (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Naložíme na tanier a na čo ďalej písať, už budete vedieť čo urobiť.

    Hydina v kyslej kapuste na gazdovský spôsob (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Povedený receptík, samé dobré suroviny, o chuti nepochybuji. A vše v jednom hrnci, málo riadu sa také cení. Silný recept, jako všechny od tebe! Zapíjame pivom? Nějak se k tomu B vitamínu propracovat musíme, či?!
kvakac
@kavicka11 (1.3.2021 19:07)

Vďaka za koment. Ta chuť je veru dobrá. Ja som sa to naučil robiť podľa deda. No nechcelo sa mi to dusiť, tak som to naložil do hrnca a dal do rúry. Nemusím stáť pri sporáku.
kvakac
@haji (1.3.2021 20:48)

Vďaka za koment. Tak je, sú to samé dobré suroviny. Čo sa týka vitamínu B aj průtahová borovička je vitamín B. No nie? To mi pripomenulo príhodu, keď som robil v Turnove a ubytovaný sme boli ve vesníci Přepeře. Bolo na viac, keď sme došli do hospody a objednali si borovičku a hospodsky sa díval na nás, že nemá. No mal z nás dobrú tržbu. A na štvrtý deň, už na nás kýval na diaľku, keď sme išli večer na pivo. Vstúpili sme dnu a na pulte už bola průtahová borovička z Moravy. On ju začal kvôli nám objednávať. A pointa, že po mesiaci sa ju naučili piť aj domáci. Po roku keď sme sa lúčili, tak nám vystrojil hostinu a ďakoval. Vraj sme mu pozdvihli hospodu na vesnicku mistnosť a tržby sa mu mnohonásobne zdvihli. Tak aj takýto je vitamín B.
kvakac
@sracz (2.3.2021 00:09)

Vďaka za koment. Veď o tom to je nahnať chute s dobrým jedlom. Nech aj za oceánom zistia čo je dobré u nás, tak môže chutiť aj na inom konci sveta. Je to jedno z mojich obľúbených jedál. Budem rád ak niekedy skúsiš.
kvakac
@kimlo (2.3.2021 06:58)

Vďaka za koment. Nie len vyzerá, ale aj je. Pravda pokiaľ máš rád kyslú kapustu. Nie je s tým ani veľa práce.
frezia68
@Kvakac : Tvoj dedo bol veľmi dobrý kuchár,lebo toto je fajnotka. A že si to ešte zjednodušil a dal do rúry,to hovorí aj o Tvojej šikovnosti,ale to už vieme. Mňa kurča na kapuste naučila p. Kráľovičová.V rozhlase vravela svoj obľúbený recept a ja som si v duchu vravela:..." no,herečka,nerada varí,tak len veľmi jednoducho".A potom som vyskúšala a chválila.Ale Tvoj recept je veľmi vylepšený a ak by nás bolo viac,už varím :-).
bembo
Veľmi sa mi páči tento recept,a samozrejme si ho aj vyskúšam.Problém je v tom,že neznášam pradajky.Ak by som ich mohol nahradiť kečupom,ktorý ešte ako tak môžem.Uvažoval som aj nad Ajvarom,alebo šípkovým lekvárom,ktorý používam do omáčok,a diviny.Vieš mi poradiť čo by bolo vhodné?Poprípade zaexperimentujem,a dám potom vedieť.
kvakac
@frezia68 (2.3.2021 10:03)

Vďaka za koment a chválu, ešte ostanem namyslený há - há. Veď sa dá skúsiť aj v menšom hrnci a menej surovín. Čo sa týka jedla mám šťastie, že vyrastal som a žijem v kuchyňach, kde sa dobré varí. Domáce jedla sú predsa najchutnejšie, lebo to sa varí pre seba a rodinu a s láskou.
kvakac
@bembo (2.3.2021 12:19)

Vďaka za koment. Pre mňa je to ťažko posudzovať, keď ja nemám problém s paradajkami. No ja si myslím, že asi s tým Ajvarom by to šlo. Šípkový lekvár by som do toho rozhodne nedával. Mne do kyslej kapusty pasujú sušené slivky. No to už nechám na tebe, možno nás všetkých prekvapíš v dobrom. Držím ti palce.
haji
@bembo (2.3.2021 12:19)
Ajvar by šel, také by šlo pokutrovat červenú papriku, přidat trochu zakysané smetany - vyšel by takový dipík, trochu bych osolila, prisladila a případně přidala štipku chilli. Ať se dílo podaří!
zahra
Idem robit, sice s veganskou kackou, ale uz mi tecu slinky. Ak bude doba priat, tak priatelom urobim s ozajstnym mäsom. Velka vdaka za recept.
zahra
@frezia68 (2.3.2021 10:03)

Presne to je vynikajuci recept na party s priatelmi, ked si pred prichodom supnem hrniec do rury, rozpravame, popijame a im potom idu oci vyskocit odkial sa ta dobrota vzala.:)))
kvakac
@zahra (2.3.2021 13:45)

Vďaka za koment. Mňa by zaujímalo čo je to veganska kačka? Ešte som sa s tým názvom nestretol. Keď tak rozmýšľam veď všetky kačice žerú dážďovky, ryby a slimáky. Toto je druh ktorý žerie len trávu a šrot? Veľa otázok? No hlavne si ma prinútila počas tejto odpovede pozrieť na Google čo je to. Už viem je to Seitanová kačka. Celý život sa učím aj tak zomriem sprostý. Nemal som ani paru čo je to, hlavne som zas múdrejší o čosi. Na také niečo to bude dobré. A čo slanina ani tu nedáš? Tak daj do hrnca aspoň tu kožu zo slaniny a tu potom dáš psovi, nech to má aspoň vôňu. Nič v zlom, len som ostal prekvapený.
kvakac
Všimol som si novotu na komentároch. Už nemusím listovať cez komentáre a strany. A tiež naskakujú pekné komentáre, keď raz pridáš tak naskáču na všetky odpovede. Hmm.
haji
@kvakac (2.3.2021 15:35)
Seitan je dobrota z obilí. Konzistencí připomíná maso. Určitě víc než "molitan", tedy sójové kostky. Ale pro tebe to nenenebude. Možná tvoje děti by si to daly a chutnalo by jim. Pravda je, že když člověk nemusí, masa se těžko vzdává. Já raději i ten molitan než louskat cvrčky. Hmyz je teď hodně módní surovina - potravina. To bych raději chleba a vodu.
zahra
@kvakac (2.3.2021 15:35)

Nedam ani tu kožu, existuje aj veganska slanina. Uz aj na Slovensku dostat veganske vyrobky Lindy Mc Cartney a poviem ti,ze su vyborne. Mäso nezjem, ale mäsozravcom ho pripravujem. Ja nemôzem krv, zily, mastne... Nie som sektarka, ale zaludok neprijme. Naucila som sa tak varit, ze si pochutia aj nevegani, ale netlacim na pilu, nech si je kazdy, co mu chuti.
1x kvakac
zahra
@zolik (2.3.2021 15:49)
Ano, ale nie vsetky vegan vyrobky su dobre! Mam odskusane mnohe a niektore nechcem. Vegan kacku som si grilovala a zjedli mi ju mäsiari.:)))
zahra
@zahra (2.3.2021 16:35)

A samozrejme existuju vsetky verzie mäsa, to len keby nahodou niekto musel mäso obmedzit.)))
1x kvakac
zolik
@zahra (2.3.2021 16:35)
Dakujem za odpoved. Myslim, ze tato tema bude cim dalej aktualnejsia. Nie ako modny vystrelok, ale ako jedno z podpornych rieseni liecenia civilizacnych chorob. V mojej rodine mam dva pripady velmi mladych ludi vo veku 21 a 27, ktori boli nuteni prejst na vegansku stravu.
Tak nech Ti ta kacicka chuti a ostan zdrava!

kvakac
@zahra (2.3.2021 16:31)

Presne tak, každý nech si dá čo mu chuti. Ja som v Čínskom horoskope pes. Skús dať pred psa granule a mäso, čo si vyberie? Mäso! Môj názor je - načo mám niečo nahrádzať keď to mám prírodne. Aj tak ďakujem za odpoveď.
kvakac
@marianne (3.3.2021 07:07)

Vďaka za koment. Oplatí sa to skúsiť je to veru dobre. A výhoda je nemusíš stať pri hrnci, ta rúra sa postará o to.
kimlo
@kvakac (2.3.2021 15:38)

Áno, máš pravdu, samé novoty ale k horšiemu. Dizajnér webu by mal okamžitého padáka, reklama cez pol obrazovky a už je dokonca aj v jednotlivých komentároch... Varecha už nestojím za nič...


nephilim
@kimlo Ty si na tom ešte dobre. Mne tu vyskakovala reklama, že zatočte s parazitmi. Plus foto parazitujúceho tvora. Znesiem dosť. Nie na stránke o varení.

jerica
@kimlo (3.3.2021 11:23) cim viac “ kliknutí “ tým viac reklám. Každý kto si dá reklamu na stránku varechy, zaujíma koľko má kliknutí, preto ma reklama na vareche taký úspech, samozrejme to určite vieš. Každý pridaný recept zhodnotí stránku. Bili by konečne načase pridať do súťažlí hodnotnejšie ceny, reklamy to ľavou zadnou platia !

1x kvakac
kvakac
@elenas (3.3.2021 10:45)

Vďaka za koment. Len som prispel čo mne chutí. Pomyslel som si možno niekomu inšpirácia napovie, čo variť.
jerica
@kvakac (3.3.2021 12:09)

Inšpirácie sa vždy hodia, hlavne keď musíš denne niečo vymyslieť, polovička zje čo navarím, ale neporadí " že čo" potom hľadáš inšpirácie keď nevieš kam z konopí. Tvoj recept je jeden z tých čo vie "nakopnúť"
1x kvakac
kvakac
@jerica (3.3.2021 13:07)

Vďaka za koment. Mne veru inšpirácie veľa krát pomohli. Aj keď si našinec uvarí podľa obsahu domácich surovín a momentálnej chute a tak ako si napísala ho to nakopne.
kvakac
@skotova (3.3.2021 14:58)

Vďaka za koment. Už dávno som zistil, že kde je paradajková omáčka, tak tam nám pasuje aj kúsok škorice. Dobre si napísala, že zanechá príjemnú stopu. To som obkukal od starkej.
motyka
Toto jedlo musí mať fantastickú chuť. Výborná príprava, super suroviny a v jednom hrnci - fantázia. Vyskúšam pri nejakej najbližšej " sešlosti " Už som vyskúšala viacej tvojich receptov a všetci si " hladkali bruška ". Tak ani o tom nepochybujem - naopak. Aj ja dávam do kapustnice štípku škorice. Výborne to dochutí.
1x kvakac
kvakac
@motyka (3.3.2021 17:00)

Vďaka za pekný koment. Som rád, že sa ti recept páči.
frezia68
Vôbec nemám reklamu,asi som akosi zablokovala.Ani neviem kedy a ako, ale sa vytešujem,že ma neruší :-).
haji
@frezia68 (4.3.2021 08:20)
No, ono je to i v tom, zda je člověk připojen přes moudrý telefon. Čím chytřejší, tím protivnější... Na na některých stránkách /ČR/ je reklama i přes noťas tak "nasertivní", že aby jeden přečetl postup, musí postupně přes křížky "zabalit" reklamu dlouhou jako psí kšíry. Ta zakrývá text postupu téměř celý.
1x kvakac
kvakac
@frezia68 (4.3.2021 08:20)

Tak buď rada. Tie reklamy si aj tak nájdu cestu, kde vyskočiť z ktorého kúta. Šťastný si to človek - závidím.
kvakac
@haji (4.3.2021 13:47)

Máš pravdu a nie len u vás aj v SR je to iste. Niekedy by som ten noťas šlahol kdesi do kúta. A takto si krásne žijeme.
1x haji
frezia68
@Haji : mám telef. prepojený,ale na Varechu nakuknem len cez laptop.Internet len cez wifi,teda doma a teraz mám dilemu.Už sa kazí,uvažujem i novom a rozohdla som sa len pre vynovenú Nokiu,véčko= sklápací a žiadne premúdrelé telefóny.Stačí,vojde do vrecka a skončím tak,ako som začala s véčkom.Zdravím.
2x haji a kvakac
frezia68
A mám ešte jeden záhadný postreh.Ledva pridám komentár,tak už tam naraz naskočia 4 mená,že pekný komentár.Nik by to ani nestačil prečítať,ďaľší podfuk,aj teraz ste štyria napísaní : kvakac,zahra,motyka a haji.
2x haji a kvakac
roztliezkavacka
Ja reklamu mám zapnutú. Môj názor, že stránky, youtube, noviny a aj varecha majú právo na reklamu, veď z niečoho musia žiť. Najmä v tejto kríze. Je to zadarmo, tak mi reklama neprekáža. Čiže určite by som si nevypla reklamu. Príde mi to ako ukradnúť niečo v obchode. Ale to je môj názor.
1x kvakac
redakcia
@frezia68 (4.3.2021 16:08)

Dobrý deň, "podfuk" nebol podfuk, ale technický problém :) Teraz sme dostali do redakcie info, že tento problém by mal byť už odstránený.
haji
@frezia68 (4.3.2021 16:08)
Už jsem se lekla, že dokážu bleskově lajkovat rychleji než světlo. Dávám lajk až teď, jistota je jistota. Prý TP a už byl odstraněný. Vot technika....
1x kvakac
kvakac
@haji (4.3.2021 18:22)

Aj @Frezia68 na moju odpoveď na @roztlieskavacka naskočilo osem pridaní pekný komentár. Asi duchové. Budem sa báť večer zhasnúť svetlo. Už som sa k tomu vyjadril 2.3.2021 o 15:38.
haji
@kvakac (4.3.2021 18:50)
Haha Možná škriatok, ktorý nedostal sladkosti do košíčku! Něco o tom vím, mám domáceho škriatka.
1x kvakac
haji
@kvakac (4.3.2021 18:50)
P.S: Ubrala jsem lajka haji, už jich tam máš jen 7. Můj předchozí koment mi naskočil hned s 6-ti lajkmi. Ale je ten šotek chytrý, moje komenty haji nelajkne.
1x kvakac
cesminaz
@kvakac tvoj recept je velmi inšpiratívny :-) Už dávnejšie som sa ťa chcela spýtať, či si už bol videl ten link na držkovú čo som ti bola pridala ? Dala som ho bola do @haji nej diskusie " čo dnes varíte" , tam kde si sa bol raz pýtal :-) Ale ak si ho nevidel, tak ti ho môžem pridať aj sem, aby si ho nemusel hladať :-)
1x kvakac