Foto: cesminaz
Turecká držková polievka.Velmi oblubena polievka,podavana najmä na ranajky ;-)
tepelná úprava
Suroviny
1 kg |
|
1 veľká |
|
4-5 ks |
|
3 l na podliatie |
|
1 PL |
|
Zátrepka: | |
3 kopcovite PL |
|
3 PL |
|
2 ks |
|
cca 8-10 ks strúčiky |
|
1 dcl |
|
5 PL |
|
Postup
-
1
Daju sa v obchodoch kupit uz ocistene, nakrajane drzky :-) takze sa nemusime s nimi trapit,ako volakedy..ja som kupila uz takto nakrajane na pasiky,ale mozte aj v celosti kupit,to je jedno.
-
2
Do kuchty-parneho hrnca dame premyte držky,3L vody,1kl soli,1 velku cibulu v celosti, 1PL octu a 4-5 strucikov cesnaku.Takto to nehame varit 45 minut v parnom hrnci.Vlastne celkom do mäkka :-) Neviem,ale hadam je kazda Kuchta rovnaka,takze v kazdej by to od 45 minut dlhsie trvat nemalo.Jedine ak varite obycajne,ale to vam potrva poriadne dlho..Takze odporucam parny hrniec..
-
3
..po uvareni,držky vyberieme a stavu zatial dame bokom.Cibulu vyhodime.Držky pokrajame na malicke kocky,alebo kusky.Niekomu chutia mensie kusky a niekto ma rad vacsie držky v polievke :-)
-
4
Urobime si zatrepku do polievky.. V miske zmiesame 3PL jogurtu,3PL kopcovitych hladkej muky,2 vajicka,5Pl citronovej stavy z cerstveho citrona,asi 8-10 strucikov roztlaceneho cesnaku a 1 dcl vody.Cesnak mozte dat podla chuti,aj menej alebo viac.Zalezi aj natom,akej silnej chuti je vas cesnak.Ale držky tiez dost pohlcu chut cesnaku,takze ho treba viac.Cele vymiesame do hladka :-)
-
5
Stavu z držiek som si preliala z Kuchty do obycajneho,mensieho hrnca.Teraz dame hrniec so stavou znova na ohen varit.Nasledne pridame pokrajane drzky ...
-
6
Aby sa nam nahodou ta jogurtova zatrepka nezrazila,tak odobereme za 1-2 naberacky horucej stavy z hrnca a rozmiesame to so zatrepkou..Kto sa takejto jogurtovej zatrepky obava,ze by sa mu mohla zrazit,moze urobit len celkom obycajnu zatrepku a to tak,ze jogurt a vajicka vynecha.Sice to chuti trocha inak,ale niektori Turci robia aj len tak obycajne.Mne osobne lepsie chuti s jogurtovou zatrepkou :-)
-
7
..a potom nasledne ju vlejeme do hrnca :-)
-
8
Od bodu varu,nechame polievku este 15 minut povarit.Ak treba dosolime a pridame popripade este citronovu stavu.Po 15 minutach,polievku odstavime a mozme podavat :-)
-
9
Zvlast do jednej misticky mozme nastruhat trocha cesnaku a pomiesat s trochou octu.Takto pripravene dame na stol a kazdy si uz podla chuti prida do svojej polievky :-)
-
10
Velmi chutne je aj paprikove maslo,s ktorim si tiez podla chuti pokvapkame polievku.Pripravi sa velmi jednoducho..Na kusku masla par sekund popecieme cca.0,5-1kl cervenej mletej papriky.Nebojte sa,nezhori vam paprika :-)
-
11
Polievku podavame dobru horucu s kuskom dobreho chleba,alebo oblubeneho peciva.Mozte si ju dochutit citronom,paprikovym maslom alebo chilli,ci Isot paprikou ;-)
@cesminaz ,vrela vdaka za krasny recept :)
Chcem pochváliť, držkova polievka úplne iná, akú varievam, no skutočne výbornej chuti, vďaka za recept @cezminka
Dakujem, som rada že chutí :-) Ano je úplne inej chuti, ale je velmi dobrá. My ju jednoducho zbožňujeme. Toto je ale tá moja staršia verzia, teraz už robím trocha inak a musím povedať, že je 100x lepšia :-) Možno raz tiež vyskúšaš cesminazuenal.blogspot.com/2021/01/drzkova-polievka-iskembe-corbas...
Pozdravujem!
Áno, viem, však som podľa toho receptu robila, len na Tvojom blogu Ťa neviem pochváliť, fakt je výborná, zostalo aj na dnes👌dnes pečiem briosky podľa Teba, čakajú na supnutie do rúry. Pekný víkend aj Tebe @cesminaz .
Ahaa , tak dobre :-) Teším sa, že vám chutí. Dúfam, že ti vyšli aj tie Briošky! Pozdravujem a príjemný večer prajem :-)