Hustá fazuľová polievka bez štipky mäsa fotorecept

janett - fotkajanett, 2. februára 2013
Hustá fazuľová polievka bez štipky mäsa (fotorecept)
Foto: janett

To, že desiatovú verziu fazuľovice je možné pripraviť aj bez údeného mäsa dokazuje táto polievka. Navyše vám prezradím spôsob prípravy fazule, pri ktorom sa Zobraziť celý popisTo, že desiatovú verziu fazuľovice je možné pripraviť aj bez údeného mäsa dokazuje táto polievka. Navyše vám prezradím spôsob prípravy fazule, pri ktorom sa vyhnete nepríjemným dôsledkom jej konzumácie - tzv. vetrom :-) Základom je zbaviť fazuľu purínov. Aj keď to možno niektorí budú považovať za jej prznenie, táto strukovina nestratí ani pri tejto príprave nič na svojej chuti.

4-8
porcie
60 minút
príprava
120-150 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 poháre
4 poháre
1 ks
1-1,5 ČL
30 g
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Fazuľu si musíme pripraviť deň vopred. Večer ju zalejte vodou a nechajte zovrieť. Ihneď, ako zovrie voda, fazuľu odstavte z plynu a nechajte ju v tejto vode vychladnúť minimálne hodinu. Po hodine vodu nemilosrdne vylejte, fazuľu preceďte a zalejte ju čistou vodou. Takto ju nechajte odpočívať cez noc. A ráno vodu zlejte znova. Konečne sme fazuľu zbavili purínov, vyhneme sa následným ťažkostiam s nafukovaním a vetrami. Pridáme čerstvú vodu a fazuľu začneme variť.

    Hustá fazuľová polievka bez štipky mäsa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa nám varí fazuľa, nakrájame si koreňovú zeleninu - mrkvu, petržlen, kaleráb a zeler. Ja som použila 2 stredne veľké petržleny, 3 mrkvy, polovicu zeleného kalerábu a kúsok zelera. Cca po 1 hodine varenia pridáme k polouvarenej fazuli čubricu (bez nej to nejde, už by to nebolo ono) a nakrájanú zeleninu a varíme ďalej všetko spolu. Po ďalšej polhodinke do polievky pridáme soľ (ak by sme ju dávali skôr, fazuľa by sa musela dlhšie variť). Pred dovarením si nachystáme krupicové cestíčko, ktoré vypracujeme z jedného vajíčka, posolíme a podľa potreby dosypeme detskú krupicu. Poriadne premiešame, konzistencia cestíčka by mala byť taká, aby sa nám pri zodvihnutí miešadla neliala, ale mala by sa odliepať v kusoch. Cestíčko ešte necháme chvíľu odpočívať.

    Hustá fazuľová polievka bez štipky mäsa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec do polievky zavaríme krupicové halušky, ktoré oddeľujeme malou lyžičkou, pridáme maslo a majoránku, halušky necháme povariť cca 10 - 15 minút a polievku odstavíme. Kyslú smotanu pridávame až nakoniec, už nevaríme. Môžeme ju pridať aj rovno do taniera, kto ako chce, to je už len vec estetiky. Ak nám polievka zvýši aj do druhého dňa, bude veľmi hustá, lebo halušky vypijú veľa vody.

    Hustá fazuľová polievka bez štipky mäsa (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

denyany
aj keď je to zdĺhavé, skúsim sa zbaviť tých purínov, stojí to za to! vďaka.
dodo46
@janett
veď tie puríny sú na fazuli to najlepšie. To by už ani nebola fazuľa.
slonikvzoo
Dodo46, ked mas "DNA" cize dnu :-) si vdacny za takuto radu...
Urcite skusim, vdaka!
meghan
No, pekne,.. ak sa nenahnevate, ja mam vyskusany rychlejsi sposob..od Dr. Bukovskeho:) prave varim, a funguje.. cize nic nemusim namacat,ale mozem a ak namacam, rano zlejem vodu,dam varit, po cca 10m vylejem vodu, dam studenu a este raz zopakujem a potom uz nomalne varim a vysledok mame odskusany :). Ale ja vzdy zabudnem a varim aj vez namacania, vysledok ten isty.. :) M.
janett
@meghan (9.5.2016 11:12)

Pokiaľ to funguje, tak fajn. Ja som zvyknutá, že fazuľu namáčam vždy deň vopred. Skráti sa tým aj doba varenia. Vďaka za príspevok, pre tých, čo sa ponáhľajú, alebo sa rozhodujú na poslednú chvíľu, čo variť, určite tiež dobrý nápad.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia