Hubový krém

Michal Kružic
šéfkuchár z Premium – business hotel Bratislava, 9. marca 2014
Hubový krém
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
1
porcia
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

20 g
1 strúčik
1 hrsť
1 hrsť
1 ks
1 ks
10 ml (alebo koňak)
20 g
2 PL (alebo bujón)
1 PL
1 ks
1 krajec
20 g (eidam)
1 čl




Postup

  1. 1

    Na masle orestujeme roztlačený cesnak, pridáme očistené a nasekané huby, na kocky nakrájanú červenú cibuľu, poriadne osolíme a okoreníme, ochutnáme a ak sme spokojní, malú časť odložíme. Do hrnca pridáme brandy, koňak alebo kvapku vína, pridáme premytú ryžu, bobkový list a poriadne dusíme a podlievame vývarom

  2. 2

    Kým sa polievka varí, premiešame kyslú smotanu s citrónovou kôrou a kvapneme do nej aj trochu šťavy. Osolíme, okoreníme a odložíme. Z polievky vyberieme bobkové listy a rozmixujeme ju dohladka.

  3. 3

    Chlieb opečieme na platni a potrieme cesnakom. Odložené huby zmiešame so syrom a uložíme na chlieb. Hrianky dáme zapiecť do rúry a podávame s polievkou, na ktorú sme kvapli zarobenú kyslú smotanu.

Diskusia k receptu

safran
a z čoho sú tie čáry máry na polievke (medovo zlaté?)
pusta
@safran , možno sa mýlim, ale myslím si, že sú to čiary z kvalitného oleja, neviem síce presne akého, ale podľa fotky prichádza do úvahy olivový extre virgin, možno tekvicový ev. hroznový.
tiginko
@pusta klobúk dole, čo ty už všetko nevieš, z fotky zistiť presný druh oleja, resp. čiar na polievke :-) :-) ...ľanový, konopný, mandľový alebo arašidový vyzerajú inak ? :-) ) Len by si mohla vedieť, že tekvicový to nie je v žiadnom prípade
katka78
@pusta + @megdesign (Booth&Brennan) rozosmiali ste ma až k slzám, za čo sa vám chcem veľmi pekne poďakovať, dávno som sa tak schuti nezasmiala. Prajem vám obom krásny deň :-)
methi
Premium business hotel a zhorena hrianka... uff....
redakcia
Žiaden Photoshop, ale normálna, skutočná fotka.
A to, čo je tmavé, nie je zhorená hrianka, ale hrianka natretá zmesou z húb a potom zapecená - huby tomu dajú tmavú farbu.
pusta
@katka78 , aj ja som sa z chuti teraz rozosmiala k slzám, @Marcello má absolútnu pravdu, to nám obom nikdy, nikdy teda nehrozííí :DDDDDD
pekný večer tebe i @Marcello vi prajem :-)
safran
Ešte neviem, ako to tu chodí...
Michal Kružic sa nedá vyznačiť, teda sa otázku ani nedozvie? a mi na ňu neodpovie?
Poraďte, kto vie...
Môže to byť nejaký zo zlatistých olejov, možno aj trifľový, určite nie tekvicový, ale aj tak by ma zaujímalo, ktorý šéfkuchár použil.
megdesign
@pusta nj, veru nie... cloveka s rozdvojenou osobnostou, co si vytvara nicky /posledny objav @pipinka / by som veru nechcel doma za zenu mat....
safran
Aha, tak špekulatívne, ak má restaurant v názve OLIVA, tak to naozaj najskôr bude asi olivový...
safran
Ľudia, ja som sa to chcela dozvedieť od autora receptu, nie tu vyvolať rozbroje... :( tá otázka sa mi zdá dosť nevinná...
rada by som sa odpoveď dozvedela, ale kým nie, tak ja si ju odkladám do KK s poznámlou, že príležitostne urobím s olejom s bielou trifľou :-)
pusta
@Marcello , pomýlil si sa - môj najnovší nick je @megdesign a rozdvojená osobnosť je vždy lepšia ako simplexná :D
ale to ty sám vieš najlepšie :-)
pusta
milá@safran , všetky recepty, teda aj tento, prechádzajú cez admini Varecha.sk, ak smiem poradiť,obráť sa na nich s dôverou mailom, tvoju otázku môžu pretlmočiť priamo autorovi a dostaneš zaručenú odpoved od autora.
tiginko
@megdesign je úplne bežné použiť na dochutenie krémových polievok pri servírovaní pár kvapiek rôznych druhov oleja, u nás sa bez toho hádam ani žiadna krémová polievka nezaobíde
pusta
@Marcello , prečo si vzťahovačný? nepovedala som na teba, o sebe som hovorila :-)
úprimne o tebe?
považujem ťa za veľmi rozumného, logického, otvoreného, úprimného človeka - čo na srdci, to na jazyku, čo mne imponuje. :-)
trošku síce neotesaného, ale to sa časom a nadobudnutými skúsenosťami a vekom vybrúsi.
fundament máš dobrý.
pusta
napísala som ti to verejne, nie v TS a úprimne :-)
safran
@megdesign neviem odpovedať na otázku od kedy, ale moderné je to teraz veľmi, najčastejšie sa používa olivový olej, (tmavý) tekvicový a k hubám aj ten "lanýžový" čo ja volám starootcovsky trifľový, ale drahý je ako šľak... hádam netreba hľadať linky, aby som presvedčila, či? maslo sa pridáva na záver často krát, na zjemnenie chuti, zahustenie, ale zvyčajne nie roztopené, nemá takú viskozitu, aby udržalo tvar dekoratívnej čiary
michalkruzic
Vidim ze sa tu rozohrala zaujimava debata, pouzil som Extra virgine oliva dochuteny cesnakom doda chut a hlavne to velmi dobre vyzera ;) masielko je pekne zapracovane do polievky. ziareny chlieb je dobre upeceny, tak to ma byt :) fotoshop nie ani len retus.
violeta
Klobúk dolu @michalkruzic , konečne jeden šéfkuchár, ktorý sa unúva svoje výtvory, pridané na Varechu, komentovať...:-)
methi
Ja tiez ked presolim poviem vsetkym, ze tak to ma byt :D
methi
Nie @vcelka myslela som to tak ako som to napisala. Ked presolim jedlo (teda urobim chybu) tiez poviem, ze to tak malo byt. :)
michalkruzic
Dakujem za poctu budem sa snazit odpovedat na vsetky vase otazky a chcem sa aj ja naucit nieco od vas. Som na vareche novy.
Ja si svoju chybu priznam a som otvoreny vsetkym nazorom .
Methi, keby to tak nemalo byt tak to tam nedam mal som cas to zmenit vies vsetok ten humbuk, fotograf a cas co som stravil kym som to pripravil a nakoniec tam dam nieco co nechcem
Je to tak ako som chcel a prijimam tvoju kritiku a dakujem ti za nu
pametaj aj ta presolena polievka sa este da zachranit len si to musis priznat.
Prajem vsetko dobre ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia