Hubová polievka
Hubová polievka

Hubárska sezóna pomaly končí, tak dajme jeden recept na rozlúčku: Hubová polievka fotorecept

jeery - fotkajeery, 11. októbra 2017
Hubárska sezóna pomaly končí, tak dajme jeden recept na rozlúčku: Hubová polievka (fotorecept)
Foto: jeery

Je to polievka na spôsob držkovej, lebo nakrájaná jelenka aj držky svojím vzhľadom pripomína.

10-12
porcií
60 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
2 PL
2 väčší ks
1 ČL
8 strúčikov
3 PL
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
3 kocky
1 PL
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny a môžme začať.

    Hubárska sezóna pomaly končí, tak dajme jeden recept na rozlúčku: Hubová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci popražíme pokrájanú cibuľu s rascu.

    Hubárska sezóna pomaly končí, tak dajme jeden recept na rozlúčku: Hubová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do cibule pridáme červenú papriku a jelenku všetko krátko podusíme.

    Hubárska sezóna pomaly končí, tak dajme jeden recept na rozlúčku: Hubová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podusenú jelenku podlejeme s vriacou vodou a pridáme bujón, soľ, pretlačíme polovicu cesnaku, polievkové korenie, čili a čierne korenie (všetko podľa svojej chuti). Krátko povaríme.

    Hubárska sezóna pomaly končí, tak dajme jeden recept na rozlúčku: Hubová polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec pridáme popraženú múku, majorán a pretlačíme zostávajúce strúčiky cesnaku. Krátko povaríme, poprípade dochutíme a máme hotovo.

    Hubárska sezóna pomaly končí, tak dajme jeden recept na rozlúčku: Hubová polievka (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Zajímavá houba, pro mě novinka. Polévka musí být výborná, o vůni nemluvě. Díky za receptík a rozšíření obzorů.
tiginko
parádna hubová "držkanda", až na to polievkové korenie robievam podobne, aj z iných húb a dochucujem hubovým práškom. Závidím jelenku, k tej sa neviem tu na dolniakoch dopátrať




2x haji a sracz
sracz
Polievka s vynikajúcou chťou, @Jeery vážený priateľ. Pokiaľ som bol doma, často sa objavovala, vo viacerých variantoch spracovania, aj na našľom stole. Výborná huba s typickými "cencúľami" po klobúčikom. Ja som ich zbieral v okolí Košíc, v krásnom prostredí za Zborovom v okrese BJ a v lese za Kamennou Porubou (kde domáci zbierajú iba "gribi a kaľički, jelenka poprehýbaná je podľa nich "podlá huba"! Vrelo odporúčam ako Tvoj super rcp, tak aj jelenku samotnú do pozornosti Varecha. sk obce!
1x majkab
kuchticka
Prosim ta mily @ferko sracz, neviem co je jelenka. mozes poradit. Byvala som vasnivy hubar- teda hubarka - tam doma. Poznala som vela jedlych hub, ale neviem naprosto co je "jelenka". Nie je to nahodou huba liska? (po cesku). Vdaka za odpoved komukolvek co odpovie.
kimlo
U nás jelenka rastie dosť hojne ale doteraz som ju nezbieral, takže vyskúšam.
mijaita
Lošák zprohýbaný :-) Jako jelenku ho neznam. Tomu se říká rozšířený obzor :-)
mijaita
p.s. koukam, ze i Jelenka zprohýbaná. Hmmm, úžasné!
izabella929
Tieto prekrásne huby jelenku poprehýbanú som už zavárala..dostala sa mi do ruky ako darček a ja som nevedela rýchlo čo s ňou..tak som všetko zavárala so zeleninou..škoda, aká fajnovka by s nej bola...super polievočka a tá vôňa jelenky bola úžasná..od vtedy som ju nevidela..hneď by som si prisadla k tvojmu stolu..
sracz
@Kuchticka (12.10.2017 07:06)

Srdečne Ťa pozdravujem milá @Kuchticka a len na margo, pretože odpovedí sa nahrnulo. Nie, nie je to česká liška, ktorá je naozaj naše Slovenské kuriatko. @Jeery a @Tiginko pridali aj foto a práve na @Tiginko - vej vidíš "cencúle" pod klobúčikmi, zatiaľ čo kuriatko má "rebrované lupienky. Jelenka poprehýbaná je oveľa väčšia a vo farbe nie až tak markantne žlto oranžová ako "kurátenko". Je to vynikajúca jedlá huba a ľahko sa ju naučíš zbierať! Veľa zdaru a šťastia v našich lesoch!
jaalenka
Jelenka poprehýbaná je jedlá huba podobná kuriatku a na spodku má namiesto lupeňov tie cencúle. Treba zbierať len mladé plodnice, pretože staršie sú už tvrdé a nejedlé.
mariamka
na jelenku sme nenatrafili, alebo mozno len nevsimli, tak ju nahradila hliva, postup vyborny, chvalim


1x radost
jeery
Vďaka za komentáre a ako vidím všetci ste to zobrali za ten správny koniec. Inovácii sa medze nekladú. :-)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha