Jablkový koláč
Jablkový koláč

Hrnčekový jablkový koláč s tvarohom fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 12. septembra 2022
Hrnčekový jablkový koláč s tvarohom (fotorecept)
Foto: helena10

Vynikajúci koláč, nepresladený, vláčny, jemný. Na prípravu jednoduchý, s tvarohom a čerstvými jablkami, ktoré už tiež dozrievajú. Je hoden vyskúšania.

Suroviny

Jablková zmes:
8 ks stredné
3 PL (nemusí byť)
2 - 4 PL
1 bal.
1 bal.
1 PL
Cesto:
3 ks domáce (veľkosť L)
štipka
1 hrnček (300 ml)
1 bal.
1/2 hrnčeka
1 hrnček
2 hrnčeky
1 bal.
Tvarohový krém:
500 g
200 ml
250 ml (33 % alebo kyslá)
1 ks domáce (veľkosť L)
4 PL
3 kopcovité PL
Citrónová poleva:
1/2 hrnčeka (preosiaty)
1 PL
2 PL
Na plech:
 (na vymastenie)
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Jablkovú zmes pripravím najprv. Očistené - boli to padavky - a nastrúhané jablká vymiešam s cviklovým práškom, polohrubou múkou a všetkými cukrami tak, aby nebolo veľa šťavy.

  2. 2

    Pripravím tvarohový krém: Tvarohu som s hrudkami pomohla tyčovým mixérom. Pridala som doň obidve smotany, vajce, kryštálový cukor, múku a poriadne som premiešala.

    Hrnčekový jablkový koláč s tvarohom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na cesto do peny vyšľahám celé domáce vajcia so štipkou soli, kryštálovým i vanilkovým cukrom. Postupne prilievam olej s mliekom, premiešam. Nakoniec pridávam po častiach polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva a jemne lopatkou vymiešam. Väčšiu časť cesta – asi dve tretiny – vylejem na vymastený a posypaný plech rozmerov 22 x 35 cm.

  4. 4

    Na cesto po lyžiciach rozložím a rozotriem tvarohový krém.

  5. 5

    Navrch tvarohového krému rozložím ochutené jablká.

  6. 6

    Jablká zalievam zvyšným cestom - lyžicou.

    Hrnčekový jablkový koláč s tvarohom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečiem vo vyhriatej rúre na 175-180 stupňov okolo 48 - 50 minút. Množstvo surovín je dosť - určite aj na veľký plech (30x40 cm). Záleží aký veľký hrnček použijete. Môj hrnček mal objem 3 decilitre. Kontrola špajľou. Pečte podľa svojej rúry a podľa veľkosti plechu.

  8. 8

    Upečený koláč nechávam trochu vychladnúť a natieram navrch koláča citrónovú polevu. Hustejšiu citrónovú polevu pripravujem vymiešaním preosiateho práškového cukru, citrónovej šťavy a mlieka, aby neboli hrudky. (Riedku zahustite práškovým cukrom a veľmi hustú zriedite mliekom). Polevu nechám stuhnúť.

    Hrnčekový jablkový koláč s tvarohom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Koláč nakrájam a ochutnávka začína...

Diskusia k receptu

haji
Moc pěkný receptík, spojení jablek s tvarohem a ještě citronová poleva hmmm to musí skvělý koláč! Díky za inspiraci, @helena10 , sypeš receptíky z rukávu, jeden lepší než druhý.
helena10
@haji , ďakujem za milé slová. Pečte, tešte sa, potešte aj svojich blízkych vynikajúcim koláčikom, ktorý zvládne upiecť každý. Srdečne pozdravujem.🤗

olinecka
Dobré si napiekla zasa tvoj fajnový koláčik.... jablká, tvaroh dobrá voľba.
1x haji
kukulienka71
Zaujímavý variant, tvaroh s jablkami je obľúbený aj u nás. Cviklovy prášok si robíš sama, či kupuješ? Predpokladám, že pridá farbu aj výživovú hodnotu a iste aj zahustí trocha, aj keď ešte pridáme múku.
varimchutne
Veľmi zlý recept, škoda všetkých surovín. Milá pani, pri 600 ml múky sa nikdy nedosiahne tak tenké cesto. Koláč bol samé vysoké cesto, jablká a tvaroh sa tam úplne stratili. Je to suché a presladené. Škoda toto vôbec jesť. Recept absolútne neodporúčam. Po dlhej dobe najhorší recept pre mňa.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia