Hráškové halušky
Hráškové halušky

Hráškové halušky s bryndzou a nakladaným kalerábom

Jaroslav Bachleda
šéfkuchár Hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici, 21. júla 2021
Hráškové halušky s bryndzou a nakladaným kalerábom
Foto: Hotel Lomnica

Halušky patria ku klasickým jedlám našej kuchyne. Tradičný spôsob ich prípravy však možno inovovať a použiť suroviny, ktoré majú práve sezónu – napríklad rôzne Zobraziť celý popisHalušky patria ku klasickým jedlám našej kuchyne. Tradičný spôsob ich prípravy však možno inovovať a použiť suroviny, ktoré majú práve sezónu – napríklad rôzne druhy zeleniny či bylinky. Známym receptom dajú úplne iný šmrnc.

4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

Halušky:
450 g (mrazený)
200 ml
20 g
15 g
15 g
1 ks
400 g
100 ml
200 g
Nakladaný kaleráb:
500 g
500 ml
15 g
85 g
100 ml
štipka
Mätové pesto:
50 g
50 ml
Na dozdobenie:




Postup

  1. 1

    Hrášok prevaríme v 200 ml vody, pridáme špenát, rozmixujeme a pyré schladíme. Potom do pyré pridáme soľ, cukor, vajce a polohrubú múku. Vypracujeme cesto, z ktorého vo vriacej vode urobíme halušky. Po uvarení ich schladíme.

  2. 2

    Na nakladaný kaleráb dáme všetky ingrediencie na nálev do hrnca a prevaríme. Kaleráb očistíme, orežeme šupu a narežeme na 1 mm tenké plátky, ktoré dáme do zaváracieho pohára. Zalejeme horúcim nálevom a dáme sterilizovať aspoň na 10 minút.

  3. 3

    Mätové listy otrháme a rozmixujeme spolu s olejom na jemné pesto.

  4. 4

    Halušky prehrejeme so smotanou a osolíme podľa chuti. Servírujeme v hlbšom tanieri, posypeme rozmrvenou bryndzou a kúskami nakladaného kalerábu. Pokvapkáme mätovým pestom a posypeme podrvenými lyofilizovanými malinami.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia