Hrachová polievka

Hrachová polievka s údeným mäsom

Autor receptu: redakcia

90 minút
príprava

Postup

  1. Hrach preberieme, prepláchneme a namočíme na 12 hodín do studenej vody.
  2. Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na masti do jemne hnedastej farby. Namočený hrach prepláchneme, zalejeme čistou vodou, pridáme cibuľu a uvaríme úplne domäkka. Nesolíme! Uvarený je vtedy, keď sa jednotlivé uvarené zrnká dajú medzi prstami ľahko roztlačiť.
  3. Do vývaru vložíme údené mäso a uvaríme ho. Potom ho vyberieme a nakrájame na hrubé kusy. Tie použijeme ako vložku do polievky a vývar nám poslúži na upravenie jej konzistencie.
  4. Uvarený hrach prelisujeme cez sitko, prípadne pasírovač alebo ho rozmixujeme najemno. Vzniknuté pyré rozriedime na potrebnú konzistenciu vývarom z údeného mäsa. Polievku dochutíme soľou, korením, rozotretým cesnakom a pokrájanými lístkami čerstvého majoránu. Nakoniec všetko zjemníme vmiešaním kociek vychladeného masla.
  5. Polievku na tanieri ozdobíme anglickou slaninou orestovanou v panvici na masti. Servírujeme s kúskami chleba dozlatista osmaženého na oleji.