Hrachová polievka
Hrachová polievka s údeným mäsom
Autor receptu: redakcia
Postup- Hrach preberieme, prepláchneme a namočíme na 12 hodín do studenej vody.
- Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na masti do jemne hnedastej
farby. Namočený hrach prepláchneme, zalejeme čistou vodou, pridáme cibuľu a uvaríme úplne domäkka. Nesolíme! Uvarený je vtedy, keď sa jednotlivé uvarené zrnká dajú medzi prstami ľahko roztlačiť.
- Do vývaru vložíme údené mäso a uvaríme ho. Potom ho vyberieme a nakrájame na
hrubé kusy. Tie použijeme ako vložku do polievky a vývar
nám poslúži na upravenie jej konzistencie.
- Uvarený hrach prelisujeme cez sitko, prípadne pasírovač alebo ho rozmixujeme najemno. Vzniknuté pyré rozriedime na potrebnú konzistenciu vývarom z údeného mäsa. Polievku dochutíme soľou, korením, rozotretým cesnakom a pokrájanými lístkami čerstvého majoránu. Nakoniec všetko zjemníme
vmiešaním kociek vychladeného masla.
- Polievku na tanieri ozdobíme anglickou slaninou orestovanou v panvici na masti. Servírujeme s kúskami
chleba dozlatista osmaženého na oleji.
|