Hovädzie s trikolórou paprík fotorecept
Foto: sracz
Variant s ryžou, či orzom, ale aj so zemiakovou kašou. Každý chutí vynikajúco a prítomnosť mäsitých paprík ich zvýrazňuje do labužníckych snov a predstáv. Zobraziť celý popisVariant s ryžou, či orzom, ale aj so zemiakovou kašou. Každý chutí vynikajúco a prítomnosť mäsitých paprík ich zvýrazňuje do labužníckych snov a predstáv. Neplatí to však iba pre hovädzie mäso. Záleží len na Vás, ktorý druh si vyberiete, lebo hlavne Váš jazyk Vás povedie neomylne podľa Vašich predstáv. Rokmi a skúsenosťami ortodoxne používanú cibuľu, môžete nahradiť pórom, šalotkou, alebo viazaničkou mladej cibuľky aj s jej zelenými „pierkami“. To isté platí aj o dekorovaní jednotlivých porcií.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1200-1500 g (z krku, alebo predné) |
|
3-4 PL |
|
150-200 g prerastená |
|
240-250 g |
|
2-3 ks |
|
3-4 ks (červená, zelená, žltá) |
|
2-3 ks (Roma) |
|
podľa chuti |
|
2-3 ČL |
|
2-3 KL |
|
3-4 KL |
|
3-4 strúčiky |
|
podľa potreby (alebo horúca voda) |
|
1 ČLL |
|
|
Postup
-
1
Pokiaľ som si pripravil všetko potrebné od pomôcok až po suroviny „k ruke“, umyl, očistil a pokrájal, tak potom to už bolo tzv. „leporelo“. Čiže s chuťou a s odvahou do toho a pol je hotovo! V liatinovom nižšom hrnci s olejom som opiekol na „hranolky“ pokrájané hovädzie mäso a preložil ho do pomocnej misky.
-
2
Vo výpeku som opražil slaninu,
-
3
pridal postrúhanú cibuľu a
-
4
než sa jemne orestoval aj stonkový zeler,
-
5
pokrájal som hrubostennú papriku v troch farebných podobách a paradajky,
-
6
všetko vložil do hrnca s cibuľou a „C-éčkami“ stonkového zeleru, podľa chuti posypal soľou, Nahrin korením na mäso a mletou sladkou paprikou a pretlačil strúčiky cesnaku.
-
7
Po premiešaní a orestovaní som na túto voňavú „perinku“ uložil aj opečené „štangličky“ mäsa,
-
8
zalial ich horúcim hovädzím vývarom (ale ani vriacou vodou by som nič nepokazil), pridal tak zarovnanú mocca lyžičku jedlej sódy bicarbóny na urýchlenie a zmäknutie mäsa (rada od mojich dobrých víl, B. P.)... a občasným premiešaním som do hodinky mohol
-
9
podávať obed, tentoraz s varenou ryžou.
Diskusia k receptu