Hovädzie mäso
Hovädzie s trikolórou paprík (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Variant s ryžou, či orzom, ale aj so zemiakovou kašou. Každý chutí vynikajúco a prítomnosť mäsitých paprík ich zvýrazňuje do
labužníckych snov a predstáv.* Neplatí to však iba pre hovädzie mäso. Záleží len na Vás, ktorý druh si vyberiete, lebo hlavne Váš
jazyk Vás povedie neomylne podľa Vašich predstáv. Rokmi a skúsenosťami ortodoxne používanú cibuľu, môžete nahradiť
pórom, šalotkou, alebo viazaničkou mladej cibuľky aj s jej zelenými „pierkami“. To isté platí aj o dekorovaní jednotlivých porcií.
4-6 porcie |
30 minút príprava |
100-120 minút tepelná úprava |
Postup
- Pokiaľ som si pripravil všetko potrebné od pomôcok až po suroviny „k ruke“, umyl, očistil a pokrájal, tak potom to už bolo tzv. „leporelo“. Čiže s chuťou a s odvahou do toho a pol je hotovo! V liatinovom nižšom hrnci s olejom som opiekol na „hranolky“ pokrájané hovädzie mäso a preložil ho do pomocnej misky.
- Vo výpeku som opražil slaninu,
- pridal postrúhanú cibuľu a
- než sa jemne orestoval aj stonkový zeler,
- pokrájal som hrubostennú papriku v troch farebných podobách a paradajky,
- všetko vložil do hrnca s cibuľou a „C-éčkami“ stonkového zeleru, podľa chuti posypal soľou, Nahrin korením na mäso a mletou sladkou paprikou a pretlačil strúčiky cesnaku.
- Po premiešaní a orestovaní som na túto voňavú „perinku“ uložil aj opečené „štangličky“ mäsa,
- zalial ich horúcim hovädzím vývarom (ale ani vriacou vodou by som nič nepokazil), pridal tak zarovnanú mocca lyžičku jedlej sódy bicarbóny na urýchlenie a zmäknutie mäsa (rada od mojich dobrých víl, B. P.)... a občasným premiešaním som do hodinky mohol
- podávať obed, tentoraz s varenou ryžou.