Hovädzie mäso

Hovädzie s trikolórou paprík (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variant s ryžou, či orzom, ale aj so zemiakovou kašou. Každý chutí vynikajúco a prítomnosť mäsitých paprík ich zvýrazňuje do labužníckych snov a predstáv.* Neplatí to však iba pre hovädzie mäso. Záleží len na Vás, ktorý druh si vyberiete, lebo hlavne Váš jazyk Vás povedie neomylne podľa Vašich predstáv. Rokmi a skúsenosťami ortodoxne používanú cibuľu, môžete nahradiť pórom, šalotkou, alebo viazaničkou mladej cibuľky aj s jej zelenými „pierkami“. To isté platí aj o dekorovaní jednotlivých porcií.

4-6
porcie
30 minút
príprava
100-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pokiaľ som si pripravil všetko potrebné od pomôcok až po suroviny „k ruke“, umyl, očistil a pokrájal, tak potom to už bolo tzv. „leporelo“. Čiže s chuťou a s odvahou do toho a pol je hotovo! V liatinovom nižšom hrnci s olejom som opiekol na „hranolky“ pokrájané hovädzie mäso a preložil ho do pomocnej misky.
  2. Vo výpeku som opražil slaninu,
  3. pridal postrúhanú cibuľu a
  4. než sa jemne orestoval aj stonkový zeler,
  5. pokrájal som hrubostennú papriku v troch farebných podobách a paradajky,
  6. všetko vložil do hrnca s cibuľou a „C-éčkami“ stonkového zeleru, podľa chuti posypal soľou, Nahrin korením na mäso a mletou sladkou paprikou a pretlačil strúčiky cesnaku.
  7. Po premiešaní a orestovaní som na túto voňavú „perinku“ uložil aj opečené „štangličky“ mäsa,
  8. zalial ich horúcim hovädzím vývarom (ale ani vriacou vodou by som nič nepokazil), pridal tak zarovnanú mocca lyžičku jedlej sódy bicarbóny na urýchlenie a zmäknutie mäsa (rada od mojich dobrých víl, B. P.)... a občasným premiešaním som do hodinky mohol
  9. podávať obed, tentoraz s varenou ryžou.