Hovädzie na burgundský spôsob (Bourguignon)

denisac - fotkadenisac, 14. novembra 2012
Hovädzie na burgundský spôsob (Bourguignon)
Foto: denisac

Vynikajúca francúzska klasika. Mäkučké mäso, tymián a víno vytvárajú jedinečné chuť. Aj ja, menší prívrženec mäsa, som podľahla.

4-6
porcie
40 minút
príprava
140 minút
na 130 °C

Suroviny

1,5 kg
1,5 čl
4  alebo 1 lyžica sušeného
150 g
2 ks
3 ks
3 PL
400 ml
300 ml alebo zeleninový
2 ks
6-10 ks




Postup

  1. 1

    Mäso pokrájané na väčšie kocky naložíme do červeného vína spolu s tymiánom, soľou a korením. Necháme cez noc alebo aspoň niekoľko hodín odležať v chlade tak, aby bolo mäso vo víne úplne ponorené.

  2. 2

    Slaninu pokrájame na menšie kocky a v hrnci vhodnom na pečenie ju opekáme, kým nepustí čo najviac tuku. Slaninu vyberieme, na tuku potom opekáme päť minút z každej strany mäso, ktoré sme predtým vybrali z marinády. Mäso je lepšie rozdeliť na dve polovice a opiecť ho postupne, pretože celý obsah sa v hrnci zle mieša a mäso sa neopečie rovnomerne.

  3. 3

    Mäso po opražení vyberieme, v tom istom hrnci orestujeme cibuľu nakrájanú na väčšie kocky (približne 5 minút do zmäknutia), ďalej pridáme cesnak, premiešame, a po minúte napokon do celej zmesi postupne vmiešame tri lyžice múky. Znížime plameň na minimum a necháme ešte dve minúty prehriať.

  4. 4

    Do hrnca vlejeme víno s tymániom, v ktorom sme mali mäso naložené. Pridáme aj vývar, dva bobkové listy, vrátime do hrnca mäso a slaninku, privedieme opäť do varu, zakryjeme pokrievkou a dáme hrniec do rúry rozpálenej na 130 stupňov dusiť na dve hodiny.

  5. 5

    Po dvoch hodinách pridáme do hrnca ešte šalotky – len ľahko opražené na tuku, alebo nakladané malé cibuľky zbavené nálevu. Premiešame a vrátime do rúry ešte na 20 minút. Napokon hotové jedlo vytiahneme z rúry, vmiešame petržlenovú vňať, necháme zopár minút odpočinúť a servírujeme. Podávame s bielou bagetou alebo chlebom.

    Hovädzie na burgundský spôsob (Bourguignon) - obrázok 5

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia