Hovädzie na burgundský spôsob (Bourguignon)
Autor receptu: denisac
Vynikajúca francúzska klasika. Mäkučké mäso, tymián a víno vytvárajú jedinečné chuť. Aj ja, menší prívrženec mäsa, som podľahla.
4-6 porcie |
40 minút príprava |
140 minút na 130 °C |
Postup
- Mäso pokrájané na väčšie kocky naložíme do červeného vína spolu s tymiánom, soľou a korením. Necháme cez noc alebo aspoň niekoľko hodín odležať v chlade tak, aby bolo mäso vo víne úplne ponorené.
- Slaninu pokrájame na menšie kocky a v hrnci vhodnom na pečenie ju opekáme, kým nepustí čo najviac tuku. Slaninu vyberieme, na tuku potom opekáme päť minút z každej strany mäso, ktoré sme predtým vybrali z marinády. Mäso je lepšie rozdeliť na dve polovice a opiecť ho postupne, pretože celý obsah sa v hrnci zle mieša a mäso sa neopečie rovnomerne.
- Mäso po opražení vyberieme, v tom istom hrnci orestujeme cibuľu nakrájanú na väčšie kocky (približne 5 minút do zmäknutia), ďalej pridáme cesnak, premiešame, a po minúte napokon do celej zmesi postupne vmiešame tri lyžice múky. Znížime plameň na minimum a necháme ešte dve minúty prehriať.
- Do hrnca vlejeme víno s tymániom, v ktorom sme mali mäso naložené. Pridáme aj vývar, dva bobkové listy, vrátime do hrnca mäso a slaninku, privedieme opäť do varu, zakryjeme pokrievkou a dáme hrniec do rúry rozpálenej na 130 stupňov dusiť na dve hodiny.
- Po dvoch hodinách pridáme do hrnca ešte šalotky – len ľahko opražené na tuku, alebo nakladané malé cibuľky zbavené nálevu. Premiešame a vrátime do rúry ešte na 20 minút. Napokon hotové jedlo vytiahneme z rúry, vmiešame petržlenovú vňať, necháme zopár minút odpočinúť a servírujeme.
Podávame s bielou bagetou alebo chlebom.