Hovädzia špička s chrenom
šéfkuchár reštaurácie Leberfinger v Bratislave, 23. februára 2014

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Gazdinky starého Prešporka vedeli múdro zužitkovať všetko, čo im dávala rieka, záhrady, svahy Malých Karpát, ale aj čo obchodníci prinášali zo svojich ciest.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 200 g |  | 
| 800 g |  | 
| 1,5 kg |  | 
| 20 g |  | 
| 10 g |  | 
| 1/2 ks |  | 
| 100 g |  | 
| 100 g |  | 
| 1 ks |  | 
| 100 g |  | 
|  | |
|  | |
|  | |
|  | |
|  | |
|  | |
| Špenát: | |
| 100 g (alebo špenátový pretlak) |  | 
|  | |
|  | |
|  | |
|  | |
| Jabĺčkový chren: | |
| 3 ks |  | 
| 1 ks (alebo (200 g sterilizovaného) |  | 
Postup
- 
                                                    1
                                                    Koreňovú zeleninu a cibuľu očistíme. Mäso a hovädzie kosti opláchneme pod tečúcou vodou. Do väčšieho hrnca vložíme kosti, mäso a koreňovú zeleninu, mierne osolíme pridáme celé čierne korenie, nové korenie a bobkový list a na prudkom ohni necháme zovrieť. Keď začne vývar bublať, plameň stíšime a pozbierame nahromadenú penu. Zelenina bude skôr uvarená, vyberieme ju a odložíme na teplé miesto. To isté spravíme s mäsom a kosťami. Vývar precedíme a dochutíme podľa potreby soľou. Mäso vyberieme a nakrájame na väčšie plátky. 
- 2
Na panvici necháme roztopiť maslo, pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa zľahka opečená, pridáme nastrúhané (na hrubšom strúhadle) zemiaky, osolíme, okoreníme a pečieme do zlatista. Na roztopenom masle na panvici opečieme na plátky nakrájaný cesnak, pridáme špenát a zľahka okoreníme a osolíme. Nakoniec pridáme asi za lyžicu masla, ktoré necháme v špenáte rozpustiť. Pri opekaní špenát začne púšťať šťavu, maslom ju nadviažeme na špenát, na tanieri teda nebude voda zo špenátu, ale maslová omáčka. 
- 3
Jabĺčka na chren ošúpeme, zbavíme jadierok a nastrúhame na jemnom strúhadle. To isté spravíme aj s chrenom. Miešame v pomere podľa chuti, odporúčame pomer 4 : 1. 
 Tipy na recepty z VarechyTipy na články z Varechy
 
- 2





 
 


( vidiet ze varil sefkuchar )