Hovädzia špička s chrenom
šéfkuchár reštaurácie Leberfinger v Bratislave, 23. februára 2014
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Gazdinky starého Prešporka vedeli múdro zužitkovať všetko, čo im dávala rieka, záhrady, svahy Malých Karpát, ale aj čo obchodníci prinášali zo svojich ciest.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
200 g |
|
800 g |
|
1,5 kg |
|
20 g |
|
10 g |
|
1/2 ks |
|
100 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
100 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Špenát: | |
100 g (alebo špenátový pretlak) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jabĺčkový chren: | |
3 ks |
|
1 ks (alebo (200 g sterilizovaného) |
|
Postup
-
1
Koreňovú zeleninu a cibuľu očistíme. Mäso a hovädzie kosti opláchneme pod tečúcou vodou. Do väčšieho hrnca vložíme kosti, mäso a koreňovú zeleninu, mierne osolíme pridáme celé čierne korenie, nové korenie a bobkový list a na prudkom ohni necháme zovrieť. Keď začne vývar bublať, plameň stíšime a pozbierame nahromadenú penu. Zelenina bude skôr uvarená, vyberieme ju a odložíme na teplé miesto. To isté spravíme s mäsom a kosťami. Vývar precedíme a dochutíme podľa potreby soľou. Mäso vyberieme a nakrájame na väčšie plátky.
- 2
Na panvici necháme roztopiť maslo, pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa zľahka opečená, pridáme nastrúhané (na hrubšom strúhadle) zemiaky, osolíme, okoreníme a pečieme do zlatista. Na roztopenom masle na panvici opečieme na plátky nakrájaný cesnak, pridáme špenát a zľahka okoreníme a osolíme. Nakoniec pridáme asi za lyžicu masla, ktoré necháme v špenáte rozpustiť. Pri opekaní špenát začne púšťať šťavu, maslom ju nadviažeme na špenát, na tanieri teda nebude voda zo špenátu, ale maslová omáčka.
- 3
Jabĺčka na chren ošúpeme, zbavíme jadierok a nastrúhame na jemnom strúhadle. To isté spravíme aj s chrenom. Miešame v pomere podľa chuti, odporúčame pomer 4 : 1.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
( vidiet ze varil sefkuchar )