Hovädzia špička s chrenom

Ján Duda
šéfkuchár reštaurácie Leberfinger v Bratislave, 23. februára 2014
Hovädzia špička s chrenom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Gazdinky starého Prešporka vedeli múdro zužitkovať všetko, čo im dávala rieka, záhrady, svahy Malých Karpát, ale aj čo obchodníci prinášali zo svojich ciest.

4
porcie
10 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
800 g
1,5 kg
20 g
10 g
1/2 ks
100 g
100 g
1 ks
100 g
Špenát:
100 g (alebo špenátový pretlak)
Jabĺčkový chren:
3 ks
1 ks (alebo (200 g sterilizovaného)




Postup

  1. 1

    Koreňovú zeleninu a cibuľu očistíme. Mäso a hovädzie kosti opláchneme pod tečúcou vodou. Do väčšieho hrnca vložíme kosti, mäso a koreňovú zeleninu, mierne osolíme pridáme celé čierne korenie, nové korenie a bobkový list a na prudkom ohni necháme zovrieť. Keď začne vývar bublať, plameň stíšime a pozbierame nahromadenú penu. Zelenina bude skôr uvarená, vyberieme ju a odložíme na teplé miesto. To isté spravíme s mäsom a kosťami. Vývar precedíme a dochutíme podľa potreby soľou. Mäso vyberieme a nakrájame na väčšie plátky.

  2. 2

    Na panvici necháme roztopiť maslo, pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa zľahka opečená, pridáme nastrúhané (na hrubšom strúhadle) zemiaky, osolíme, okoreníme a pečieme do zlatista. Na roztopenom masle na panvici opečieme na plátky nakrájaný cesnak, pridáme špenát a zľahka okoreníme a osolíme. Nakoniec pridáme asi za lyžicu masla, ktoré necháme v špenáte rozpustiť. Pri opekaní špenát začne púšťať šťavu, maslom ju nadviažeme na špenát, na tanieri teda nebude voda zo špenátu, ale maslová omáčka.

  3. 3

    Jabĺčka na chren ošúpeme, zbavíme jadierok a nastrúhame na jemnom strúhadle. To isté spravíme aj s chrenom. Miešame v pomere podľa chuti, odporúčame pomer 4 : 1.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia