Hovädzia špička s chrenom

Autor receptu: redakcia

Gazdinky starého Prešporka vedeli múdro zužitkovať všetko, čo im dávala rieka, záhrady, svahy Malých Karpát, ale aj čo obchodníci prinášali zo svojich ciest.

4
porcie
10 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Koreňovú zeleninu a cibuľu očistíme. Mäso a hovädzie kosti opláchneme pod tečúcou vodou. Do väčšieho hrnca vložíme kosti, mäso a koreňovú zeleninu, mierne osolíme pridáme celé čierne korenie, nové korenie a bobkový list a na prudkom ohni necháme zovrieť. Keď začne vývar bublať, plameň stíšime a pozbierame nahromadenú penu. Zelenina bude skôr uvarená, vyberieme ju a odložíme na teplé miesto. To isté spravíme s mäsom a kosťami. Vývar precedíme a dochutíme podľa potreby soľou. Mäso vyberieme a nakrájame na väčšie plátky.
  2. Na panvici necháme roztopiť maslo, pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa zľahka opečená, pridáme nastrúhané (na hrubšom strúhadle) zemiaky, osolíme, okoreníme a pečieme do zlatista. Na roztopenom masle na panvici opečieme na plátky nakrájaný cesnak, pridáme špenát a zľahka okoreníme a osolíme. Nakoniec pridáme asi za lyžicu masla, ktoré necháme v špenáte rozpustiť. Pri opekaní špenát začne púšťať šťavu, maslom ju nadviažeme na špenát, na tanieri teda nebude voda zo špenátu, ale maslová omáčka.
  3. Jabĺčka na chren ošúpeme, zbavíme jadierok a nastrúhame na jemnom strúhadle. To isté spravíme aj s chrenom. Miešame v pomere podľa chuti, odporúčame pomer 4 : 1.