Hovädzí steak so zemiakmi v popole a s tymianovou omáčkou fotorecept
šéfkuchár reštaurácie Brasserie la Marine v Bratislave, 29. januára 2021
Foto: Pravda - Ivan Majerský
porcií
Suroviny
1 kg |
|
|
|
50 g |
|
|
|
Zemiaky v popole: | |
1 kg |
|
50 g |
|
200 g (zo zoo obchodu) |
|
|
|
Omáčka: | |
500 ml (silný zredukovaný hovädzí vývar) |
|
150 ml |
|
100 g |
|
100 g (cipollini) |
|
Postup
-
1
Hovädziu sviečkovicu umyjeme, osušíme a odblaníme. Nakrájame na steaky.
-
2
Steaky grilujeme na hovädzom tuku z každej strany asi 4 minúty. Potom steaky preložíme na plech, posypeme hrubozrnnou morskou soľou a drveným korením. Dopečieme ešte v rúre – asi 8 minút pri 180 stupňoch.
-
3
Zemiaky v popole: Baby zemiaky umyjeme a uvaríme v osolenej vode. Keď sú mäkké, scedíme ich a schladíme. Opečieme na panvici s maslom do hneda. Popol urobíme tak, že seno dáme do veľkého ohňovzdorného hrnca a zapálime. Keď seno zhorí a zostane popol, zemiaky v ňom pováľame, aby sa obalili, alebo ich popolom poprášime. Dosolíme.
-
4
Omáčka: Do hrnca dáme omáčku demi glace, sójovú omáčku, tymian a asi hodinu varíme na malom ohni, až získa správnu omáčkovú konzistenciu. Na záver dosolíme podľa chuti a pridáme cibuľky.
Diskusia k receptu