Hovädzí steak

Hovädzí steak so zemiakmi v popole a s tymianovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

5
porcií

Suroviny

Postup

  1. Hovädziu sviečkovicu umyjeme, osušíme a odblaníme. Nakrájame na steaky.
  2. Steaky grilujeme na hovädzom tuku z každej strany asi 4 minúty. Potom steaky preložíme na plech, posypeme hrubozrnnou morskou soľou a drveným korením. Dopečieme ešte v rúre – asi 8 minút pri 180 stupňoch.
  3. Zemiaky v popole: Baby zemiaky umyjeme a uvaríme v osolenej vode. Keď sú mäkké, scedíme ich a schladíme. Opečieme na panvici s maslom do hneda. Popol urobíme tak, že seno dáme do veľkého ohňovzdorného hrnca a zapálime. Keď seno zhorí a zostane popol, zemiaky v ňom pováľame, aby sa obalili, alebo ich popolom poprášime. Dosolíme.
  4. Omáčka: Do hrnca dáme omáčku demi glace, sójovú omáčku, tymian a asi hodinu varíme na malom ohni, až získa správnu omáčkovú konzistenciu. Na záver dosolíme podľa chuti a pridáme cibuľky.