Hovädzí jazyk
Hovädzí jazyk

Hovädzí jazyk s hrozienkovou omáčkou

executive chef Ján Duda a Peter Minárik
z reštaurácie FSH v Trenčíne, 21. augusta 2017
Hovädzí jazyk s hrozienkovou omáčkou
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Gastronómia vždy cestovala. A tak nám v strede a na východe Európy zmiešala chute, zvyky i kombinácie. Naštastie však v každej krajine nechala aj jedlá, ktoré sú svojské, zvláštne. Oplatí sa ich spoznať a Zobraziť celý popisGastronómia vždy cestovala. A tak nám v strede a na východe Európy zmiešala chute, zvyky i kombinácie. Naštastie však v každej krajine nechala aj jedlá, ktoré sú svojské, zvláštne. Oplatí sa ich spoznať a ochutnať.

4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
1 ks
100 ml
50 g
20 g
20 g (macerované v rume)
10 g (lupienky)
10 g
15 g
50 ml
z 1/2 citróna




Postup

  1. 1

    Do hrnca s osolenou vodou vložíme údený hovädzí jazyk, bobkový list a uvaríme domäkka. Po uvarení vyberieme, necháme mierne vychladnúť a ešte za tepla olúpeme a dáme naspäť do hrnca s vodou, aby sa jazyk nevysušil.

  2. 2

    V hrnci na oleji opražíme najemno nakrájanú cibuľu, pridáme paradajkový pretlak, opečieme, posypeme cukrom a podlejeme červeným vínom a vodou. Necháme prejsť varom a pridáme macerované hrozienka (deň vopred macerujeme hrozienka v rume zmiešanom s vodou a cukrom).

  3. 3

    Spolu povaríme, pridáme lupienky mandlí a podľa potreby zahustíme škrobom rozmiešaným vo vode. Dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a podľa chuti cukrom. Omáčka má mať sladkú chuť s chuťou po použitých surovinách. Jazyk vyberieme z vody a nakrájame na jemné plátky. Plátky jazyka dáme na tanier, prelejeme sladkou omáčkou a dekorujeme čerstvo nasekanými bylinkami.

Diskusia k receptu

stanci11
to sa mi páči!! presne takéto netradičné kombinácie a pritom zo surovín ktoré sú úplne bežné :) super!
1x haji