Hovädzí jazyk s hrozienkovou omáčkou
z reštaurácie FSH v Trenčíne, 21. augusta 2017

Foto: Pravda - Robert Hüttner
Gastronómia vždy cestovala. A tak nám v strede a na východe Európy zmiešala chute, zvyky i kombinácie. Naštastie však v každej krajine nechala aj jedlá, ktoré sú svojské, zvláštne. Oplatí sa ich spoznať a Zobraziť celý popisGastronómia vždy cestovala. A tak nám v strede a na východe Európy zmiešala chute, zvyky i kombinácie. Naštastie však v každej krajine nechala aj jedlá, ktoré sú svojské, zvláštne. Oplatí sa ich spoznať a ochutnať.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 600 g |
|
| 1 ks |
|
| 100 ml |
|
| 50 g |
|
| 20 g |
|
| 20 g (macerované v rume) |
|
| 10 g (lupienky) |
|
| 10 g |
|
| 15 g |
|
| 50 ml |
|
| z 1/2 citróna |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Do hrnca s osolenou vodou vložíme údený hovädzí jazyk, bobkový list a uvaríme domäkka. Po uvarení vyberieme, necháme mierne vychladnúť a ešte za tepla olúpeme a dáme naspäť do hrnca s vodou, aby sa jazyk nevysušil.
- 2
V hrnci na oleji opražíme najemno nakrájanú cibuľu, pridáme paradajkový pretlak, opečieme, posypeme cukrom a podlejeme červeným vínom a vodou. Necháme prejsť varom a pridáme macerované hrozienka (deň vopred macerujeme hrozienka v rume zmiešanom s vodou a cukrom).
- 3
Spolu povaríme, pridáme lupienky mandlí a podľa potreby zahustíme škrobom rozmiešaným vo vode. Dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a podľa chuti cukrom. Omáčka má mať sladkú chuť s chuťou po použitých surovinách. Jazyk vyberieme z vody a nakrájame na jemné plátky. Plátky jazyka dáme na tanier, prelejeme sladkou omáčkou a dekorujeme čerstvo nasekanými bylinkami.
Tiež hovädzí jazyk:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu