Hovädzí jazyk

Hovädzí jazyk s hrozienkovou omáčkou

Autor receptu: redakcia

Gastronómia vždy cestovala. A tak nám v strede a na východe Európy zmiešala chute, zvyky i kombinácie. Naštastie však v každej krajine nechala aj jedlá, ktoré sú svojské, zvláštne. Oplatí sa ich spoznať a ochutnať.

4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do hrnca s osolenou vodou vložíme údený hovädzí jazyk, bobkový list a uvaríme domäkka. Po uvarení vyberieme, necháme mierne vychladnúť a ešte za tepla olúpeme a dáme naspäť do hrnca s vodou, aby sa jazyk nevysušil.
  2. V hrnci na oleji opražíme najemno nakrájanú cibuľu, pridáme paradajkový pretlak, opečieme, posypeme cukrom a podlejeme červeným vínom a vodou. Necháme prejsť varom a pridáme macerované hrozienka (deň vopred macerujeme hrozienka v rume zmiešanom s vodou a cukrom).
  3. Spolu povaríme, pridáme lupienky mandlí a podľa potreby zahustíme škrobom rozmiešaným vo vode. Dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a podľa chuti cukrom. Omáčka má mať sladkú chuť s chuťou po použitých surovinách. Jazyk vyberieme z vody a nakrájame na jemné plátky. Plátky jazyka dáme na tanier, prelejeme sladkou omáčkou a dekorujeme čerstvo nasekanými bylinkami.