Hovädzí jazyk
Hovädzí jazyk s hrozienkovou omáčkou
Autor receptu: redakcia
Gastronómia
vždy cestovala.
A tak nám v strede
a na východe Európy
zmiešala chute,
zvyky i kombinácie.
Naštastie však
v každej krajine
nechala aj jedlá, ktoré
sú svojské, zvláštne.
Oplatí sa ich spoznať a ochutnať.
4 porcie |
20 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Do hrnca s osolenou vodou vložíme údený hovädzí jazyk,
bobkový list a uvaríme domäkka. Po uvarení vyberieme,
necháme mierne vychladnúť a ešte za tepla olúpeme a dáme
naspäť do hrnca s vodou, aby sa jazyk nevysušil.
- V hrnci na oleji opražíme najemno nakrájanú cibuľu, pridáme
paradajkový pretlak, opečieme, posypeme cukrom a podlejeme
červeným vínom a vodou. Necháme prejsť varom a pridáme
macerované hrozienka (deň vopred macerujeme hrozienka
v rume zmiešanom s vodou a cukrom).
- Spolu povaríme, pridáme lupienky mandlí a podľa potreby
zahustíme škrobom rozmiešaným vo vode. Dochutíme soľou,
korením, citrónovou šťavou a podľa chuti cukrom. Omáčka má mať sladkú chuť
s chuťou po použitých surovinách. Jazyk vyberieme z vody
a nakrájame na jemné plátky. Plátky jazyka dáme na tanier,
prelejeme sladkou omáčkou a dekorujeme čerstvo nasekanými
bylinkami.