Hovädzí jazyk
Hovädzí jazyk

Hovädzí jazyk s pistáciami a tekvicovým pyré

Pavol Búci
šéfkuchár hotela Termál *** vo Vyhniach, 1. novembra 2020
Hovädzí jazyk s pistáciami a tekvicovým pyré
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Nedeľný obed bol vždy synonymom toho najlepšieho a najchutnejšieho. Chvíľou, v ktorej sa akoby spomalil čas. Stôl sa vtedy oblieka do elegantnejších šiat, ale prím hrá jedlo, Zobraziť celý popisNedeľný obed bol vždy synonymom toho najlepšieho a najchutnejšieho. Chvíľou, v ktorej sa akoby spomalil čas. Stôl sa vtedy oblieka do elegantnejších šiat, ale prím hrá jedlo, pripravované s láskou a nadšením. Nedeľa praje tradíciám, ale je aj vhodnou príležitosťou vyskúšať niečo nové. Prečo by to nemohli byť špeciality z našej hotelovej kuchyne?

4
porcie
90 minút
príprava

Suroviny

750 g
80 g
600 g
50 g
200 ml
800 g
400 g




Postup

  1. 1

    Jazyk varíme asi hodinu, naporciujeme na rovnaké kúsky, ktoré ogrilujeme. Olúpané pistácie podrvíme a posypeme nimi hovädzí jazyk, ktorý ešte dáme zapiecť na 6 minút.

  2. 2

    Červenú cibuľu nakrájame na mesiačiky opražíme na oleji, pridáme cukor a karamelizujeme dohneda. Keď je dostatočne skaramelizovaná, pridáme vínny ocot, soľ, korenie a červene víno. Varíme spolu asi 10 minút.

  3. 3

    Tekvicové pyré: Tekvicu pečieme v rúre – 25 minút pri teplote 200 stupňov. Rozkrájame a uvaríme v smotane. Všetko rozmixujeme spolu maslom na jemné pyré a dochutíme. Ak pyré potrebujeme zriediť, použijeme silný vývar z kostí, zjemnený maslom.

Diskusia k receptu