Hovädzí guláš

Hovädzí guláš Tatuš z paneláka (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Náš dedko Tatuš by bol 9. októbra oslávil 125. ročné narodeniny. Na svojom rodnom Šariši patril medzi vychýrených silákov, no ale aj v kuchyni sa rád a hlavne chutne obracal.* Medzi jeho obľúbené špeciality patrili domáce zabíjačky, kombinácie s mäsom a slávne „vlasové“ rezance, ktoré krájal svojím nožom bez špičky. Variantov na guláše je v slovenských končinách, od Cerovej vrchoviny po Oravské Beskydy a od Bukovských vrchov po Biele Karpaty, naozaj neúrekom. Dnes som ho pripravil v jeho mene.

6-8
porcií
30 minút
príprava
100-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravené ingrediencie vytvorili kvázi surrealistický obraz.
  2. Mäso som po umytí osušil a pokrájal na kocky asi 5x5 cm, vložil do jenskej misy, posypal všetkými koreninami (bez soli) a dvomi pretlačenými strúčikami cesnaku, premiešal.
  3. Zakryl celofánovou fóliou a na noc uložil do chladničky.
  4. Pred poludním dňa „D“ som v liatinovom hrnci vyškvaril pokrájanú slaninu, pridal k nej asi 2 PL oleja.
  5. Na tukový základ som rozložil pokrájanú cibuľu, jarnú cibuľku aj s vňaťou a pór, premiešal a krátko (3-5 minút) orestoval.
  6. V medzičase som vybral mäso so suchou marinádou z chladničky a umyl papriku a paradajky.
  7. Orestované cibuľoviny som zasypal kopcovitou PL mletej sladkej papriky,
  8. priložil netrpezlivo čakajúce kúsky mäsa, premiešal.
  9. Pod pokrievkou som dusil dobrú hodinku, počas ktorej som pokrájal paradajky i papriku.
  10. Takto vyzeralo mäso po podusení...
  11. Teraz som k nemu pridal papriku, paradajky a „hranu diela som poistil“ 3 PL pikantnej marockej omáčky „Harissa“.
  12. Do pohotovostnej polohy som si pripravil asi kilogram žltých zemiakov a druhú polovicu cesnaku.
  13. Až teraz mi došlo, že hrniec nemá „bočnice“, tak som podusený základ preložil do väčšieho, zalial ho horúcim hovädzím vývarom, doplnil troškou vriacej vody, vložil pokrájané zemiaky.
  14. Nechal som na polovičnom ohreve variť, než boli zemiaky mäkké.
  15. Posledný zemiak som postrúhal na malých „syrových očkách“ a
  16. ...spolu s tromi poslednými pretlačenými strúčikami cesnaku, ním zahustil a spolu s troškou soli „doladil“ a nechal prejsť varom, tento náš panelákový kotlíkový guláš.
  17. S domácim chlebíkom naozaj chutil.
  18. Chlebík som upiekol z talianskej múky dvojnulky, s čerstvým droždím, rascou, tekvicovými a slnečnicovými semienkami.