Grilovaná panenka so šípkovou omáčkou

Marcel Bugaj
šéfkuchár boutique Hotela pod Lipou v Modre-Harmónii, 16. mája 2016
Grilovaná panenka so šípkovou omáčkou
Foto: Robert Hüttner
4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Mäso:
800 g
40 ml
10 g
8 g
Pyré:
280 g
200 g
30 g
10 g
80 ml
Paradajky:
200 g
40 ml
10 g
5 g
4 g
Omáčka:
200 ml
120 g
10 g
Okrem toho:
120 g
10 g




Postup

  1. 1

    Očistené mäso (200 g na porciu), pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme. Na rozpálenom grile ho opečieme z každej strany 2 – 3 minúty a dáme dopiecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 8 – 10 minút. Po upečení by malo ostať mäso v strede ružové a šťavnaté.

  2. 2

    V smotane a vode uvaríme zemiaky s cesnakom. Do uvarených zemiakov zašľaháme maslo. Hotové pyré dochutíme soľou. Cherry paradajky urestujeme s olejom a tymianom, dochutíme soľou a korením.

  3. 3

    Údenú šunku vložíme medzi dva plechy s papierom na pečenie tak, aby bola zaťažená a po upečení ostala rovná. Pečieme pri 200 °C 7 – 10 minút. Demi glace je vývar z koreňovej zeleniny, teľacích kostí, červeného vína, jeho príprava je časovo náročná (2 dni). Po dvoch dňoch varenia sa vývar precedí cez gázu a zredukuje na tretinu objemu. Vznikne silná omáčka, ktorú môžeme využiť v rôznych kombináciách, hodí sa najmä k mäsu. K demi glace pridáme šípkový džem, dochutíme soľou a podávame k panenke.

Diskusia k receptu

frezia
Skutocne do pyre z 280 gramov zemiakov, dat 200 g masla ?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia