Grilovaná panenka so šípkovou omáčkou
šéfkuchár boutique Hotela pod Lipou v Modre-Harmónii, 16. mája 2016

Foto: Robert Hüttner
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
| Mäso: | |
| 800 g |
|
| 40 ml |
|
| 10 g |
|
| 8 g |
|
| Pyré: | |
| 280 g |
|
| 200 g |
|
| 30 g |
|
| 10 g |
|
| 80 ml |
|
| Paradajky: | |
| 200 g |
|
| 40 ml |
|
| 10 g |
|
| 5 g |
|
| 4 g |
|
| Omáčka: | |
| 200 ml |
|
| 120 g |
|
| 10 g |
|
| Okrem toho: | |
| 120 g |
|
| 10 g |
|
Postup
-
1
Očistené mäso (200 g na porciu), pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme. Na rozpálenom grile ho opečieme z každej strany 2 – 3 minúty a dáme dopiecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 8 – 10 minút. Po upečení by malo ostať mäso v strede ružové a šťavnaté.
- 2
V smotane a vode uvaríme zemiaky s cesnakom. Do uvarených zemiakov zašľaháme maslo. Hotové pyré dochutíme soľou. Cherry paradajky urestujeme s olejom a tymianom, dochutíme soľou a korením.
- 3
Údenú šunku vložíme medzi dva plechy s papierom na pečenie tak, aby bola zaťažená a po upečení ostala rovná. Pečieme pri 200 °C 7 – 10 minút. Demi glace je vývar z koreňovej zeleniny, teľacích kostí, červeného vína, jeho príprava je časovo náročná (2 dni). Po dvoch dňoch varenia sa vývar precedí cez gázu a zredukuje na tretinu objemu. Vznikne silná omáčka, ktorú môžeme využiť v rôznych kombináciách, hodí sa najmä k mäsu. K demi glace pridáme šípkový džem, dochutíme soľou a podávame k panenke.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








tak to vies, tu je vysoka zivotna uroven, to nie ako v Nemecku, tu sa maslom nemusi setrit