Grilovaná kačacia pečeň s jablkovým kompótom
zo Savoy Restaurant hotela Radisson Blu Carlton**** Bratislava, 23. októbra 2019
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
Suroviny
Grilovaná kačacia pečeň: | |
600 g (z vykŕmenej kačice) |
|
|
|
|
|
|
|
Brioška: | |
100 ml |
|
2 ks |
|
50 g |
|
250 g |
|
10 g čerstvé |
|
60 g |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Dulová redukcia: | |
50 g |
|
100 ml |
|
50 ml |
|
Jablkový kompót: | |
50 g |
|
300 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Kačaciu pečeň nakrájame na plátky. Rozohrejeme grilovaciu panvičku, pridáme lyžičku oleja, necháme rozpáliť a pečeň sprudka opečieme z oboch strán, vyberieme, osolíme a okoreníme.
- 2
Brioška: Najprv urobíme kvások. Ohrejeme mlieko, pridáme rozdrobené droždie, lyžičku cukru a pomaly rozmiešame, nakoniec poprášime múkou. Dáme na teplé miesto vykysnúť.
- 3
Zvyšné ingrediencie na briošku dáme do misy. Maslo musí byť mäkké, aby sa s ním lepšie pracovalo. Pridáme hotový kvások, všetko spolu zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré dáme do vysokej obdĺžnikovej formy na pečenie vystlanej papierom na pečenie a necháme kysnúť 30–40 minút. Potrieme žĺtkom a dáme piecť pri 180 °C 30 minút.
- 4
Dulová redukcia: Na panvici alebo v hrnci rozpustíme cukor na karamel, podlejeme bielym vínom, dulovým octom a necháme redukovať, až kým sa tekutina nezredukuje na tri štvrtiny. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- 5
Jablkový kompót: Jablká očistíme a nakrájame na mesiačiky. Vo vyššej panvici rozpustíme cukor na karamel, podlejeme 150 ml vody, pridáme šťavu z citróna, klinček a necháme prevariť. Pridáme jablká a varíme 8–10 minút. Jablká vyberieme, aby sa nerozvarili. Tekutinu precedíme a zredukujeme o polovicu, vychladíme a zalejeme jablká.
Tiež kačacia pečeň:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu