Studená polievka
Studená polievka

Gazpacho s melónom

Peter Holec
šéfkuchár hotela Zochova chata v Modre–Piesku, 22. augusta 2021
Gazpacho s melónom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
5
porcií
40 minút
príprava

Suroviny

1 kg
3 strúčiky
100 g (sedano)
75 g
300 g (bez semienok)
50 g (bez kôrky)
100 ml
7 lístkov
1/2 PL
1 PL
100 ml
Krutóny:
1/2 bal.
1 vetvička
25 ml
1/2 PL




Postup

  1. 1

    Paradajky olúpeme, pokrájame na kusy a dáme do misy. Pridáme nakrájaný stonkový zeler, šalotku, cesnak a melón. Pridáme natrhané pečivo bez kôrky, paradajkový pretlak a bazalkové lístky a všetko spolu v mixéri rozmixujeme dohladka.

  2. 2

    Nakoniec pridáme ocot, olivový olej, soľ, korenie a dochutíme podľa preferencií. Hotové gazpacho necháme postáť 2–3 hodiny v chladničke.

  3. 3

    Krutóny urobíme z toastového chleba nakrájaného na malé kocky. Olivový olej, soľ, korenie, tymian a vínny ocot spolu zmiešame. Krutóny premiešame v tejto zmesi, rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme dozlatista piecť do rúry vyhriatej na 150 stupňov. Hotové krutóny nasypeme na polievku a podávame.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia