Gaštanový zákusok
Gaštanový zákusok

Gaštanový tunel s banánom

siuuu - fotkasiuuu, 18. októbra 2020
Gaštanový tunel s banánom
Foto: Siuuu

K jeseni patria gaštany, tak som rodinke - ktorá už mimochodom brblala, že máme stále iba jablkové koláče - pripravila túto jednoduchú maškrtu. Zobraziť celý popisK jeseni patria gaštany, tak som rodinke - ktorá už mimochodom brblala, že máme stále iba jablkové koláče - pripravila túto jednoduchú maškrtu. Banán koláčik pekne osvieži a chuťovo pekne ladí s chuťou gaštanového pyré aj s čokoládovou polevou.

10-12
porcií
10 minút
príprava
11-12 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
5 ks
5 PL
2 PL
2 PL
1 PL
1/2 bal.
3 PL
5 PL horúca
 štipka
Krém:
250 g
250 g
180 g (33 %)
Poleva:
100 g
50 g (33 %)
30 g
2-3 PL (33 %)
Okrem toho:
2 ks




Postup

  1. 1

    Z bielkov, štipky soli a 1 PL cukru som vyšľahala tuhý sneh. Žĺtky som vyšľahala so zvyšným cukrom do bielej peny, postupne som pridala horúcu vodu, olej a obe múky zmiešané s kakaom a práškom do pečiva, ktoré som preosiala. Nakoniec som zľahka ručne vmiešala sneh. Cesto som rovnomerne rozotrela na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre zohriatej na 180 °C som piekla asi 11 minút (plech som použila s vnútorným rozmerom 36 x 38 cm). Po upečení som nechala korpus pár minút chladnúť, stiahla som papier a nechala úplne vychladnúť. Po vychladnutí som orezala všetky okraje. Odkrojila som pás široký ako vrch formy na srnčí chrbát, zvyšok som vložila do formy na srnčí chrbát vyloženej papierom na pečenie tak, aby po oboch okrajoch cesto bolo akurát do úrovne formy (zvyšok som zrezala).

  2. 2

    Na krém som vyšľahala mascarpone s povoleným gaštanovým pyré a smotanou. Kto má rád sladšie dezerty, môže pridať cukor, ale pyré už cukor obsahuje a nám to stačilo. Asi polovicu krému som rozotrela na spodok cesta. Pridala som banány, jemne som ich vtlačila do krému a rozotrela som zvyšný krém, ktorý som prikryla odkrojeným pásom cesta, papierom na pečenie a v chladničke som nechala zaťažené ťažšou knihou tuhnúť asi 4-5 hodín. Potom som vyklopila z formy, odstránila papier na pečenie a ozdobila čokoládovou polevou.

  3. 3

    Polevu som pripravila tak, že som zohriala smotanu po bod varu a horúcu som naliala na posekanú čokoládu. Ja som robila dvojfarebnú polevu (aj keď biela sa mi nejako stratila v hnedej), takže v jednej miske som dala na bielu čokoládu asi 2 či 3 PL smotany (pomer 1 : 3 - na jeden diel smotany 3 diely čokolády) a zvyšok som naliala na mliečnu čokoládu (pomer 1:2). Ak použijete horkú čokoládu potom pomer smotany a čokolády bude 1:1. Ozdobila som hoblinami bielej čokolády.

    Gaštanový tunel s banánom - obrázok 3

Diskusia k receptu

danielas
Paradny kolacik👍. Urcite by nam pochutil
@emafani tu zverejnila v obratenom garde pod nazvom mnamcik gastancik