Galettes (galetky) s ricottou a cuketou
Autor receptu: lekorica
Chcela som vyskúšať niečo nové a tak som sa rozhodla upiecť Galettes s ricottou a
cuketou. Galetky sú vlastne
francúzske koláče z tenkého maslového cesta, ktoré sa dajú plniť na slano aj na sladko.
Ja som sa dnes rozhodla
urobiť slanú verziu a veru fajnotka je to veliká.
4 porcie |
60 minút príprava |
45 minút na 190 °C |
Postup
- Do misy nasypeme múku a soľ. Pridáme na kocky nakrájané maslo a postupne ho do múky zapracujeme.
- Pridáme celé vajce, citrónovú šťavu a postupne prilievame vodu. Všetko dobre zapracujeme do hladkého cesta. Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme ho 30 minút odpočívať v chladničke.
- Medzitým si urobíme plnku. Zmiešame ricottu s parmezánom, zmes osolíme a okoreníme, pridáme nastrúhaný cesnak.
- Cesto rozdelíme na dva diely a pomocou valčeka ho vyváľame na dva rovnaké kruhy o priemere cca 22-25 cm. Kruhy si preložíme na plech vystlaný pečiacim papierom. Do stredu cesta dáme hotovú syrovú plnku, navrch poukladáme na tenko nakrájanú cuketu a opatrne okraje cesta zavinieme. Nakoniec stred koláča posypeme mandľami.
- Okraje cesta potrieme žĺtkom a koláče pečieme v rozohriatej rúre na 190 °C cca 45 minút.