Galettes (galetky) s ricottou a cuketou

Autor receptu: lekorica

Chcela som vyskúšať niečo nové a tak som sa rozhodla upiecť Galettes s ricottou a cuketou. Galetky sú vlastne francúzske koláče z tenkého maslového cesta, ktoré sa dajú plniť na slano aj na sladko. Ja som sa dnes rozhodla urobiť slanú verziu a veru fajnotka je to veliká.

4
porcie
60 minút
príprava
45 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy nasypeme múku a soľ. Pridáme na kocky nakrájané maslo a postupne ho do múky zapracujeme.
  2. Pridáme celé vajce, citrónovú šťavu a postupne prilievame vodu. Všetko dobre zapracujeme do hladkého cesta. Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme ho 30 minút odpočívať v chladničke.
  3. Medzitým si urobíme plnku. Zmiešame ricottu s parmezánom, zmes osolíme a okoreníme, pridáme nastrúhaný cesnak.
  4. Cesto rozdelíme na dva diely a pomocou valčeka ho vyváľame na dva rovnaké kruhy o priemere cca 22-25 cm. Kruhy si preložíme na plech vystlaný pečiacim papierom. Do stredu cesta dáme hotovú syrovú plnku, navrch poukladáme na tenko nakrájanú cuketu a opatrne okraje cesta zavinieme. Nakoniec stred koláča posypeme mandľami.
  5. Okraje cesta potrieme žĺtkom a koláče pečieme v rozohriatej rúre na 190 °C cca 45 minút.