Francúzsky obed po slovensky fotorecept

jody - fotkajody, 10. marca 2011
Francúzsky obed po slovensky (fotorecept)
Foto: jody

Prišli mi na návštevu rodičia a tak som chcela uvariť niečo nie celkom zvyčajné. Nuž som znovu, ako je vlastne u mňa dobrým zvykom, Zobraziť celý popisPrišli mi na návštevu rodičia a tak som chcela uvariť niečo nie celkom zvyčajné. Nuž som znovu, ako je vlastne u mňa dobrým zvykom, experimentovala. A ten názov? :-))) Tak toto jedlo vlastne nemá s francúzskou kuchyňou spoločné nič, iba slovenské názvy jedál - francúzska polievka, francúzske zemiaky a provensálske plátky. :-) Takže tak.

50 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Francúzska polievka:
Francúzske zemiaky:
Provensálske plátky:




Postup

  1. 1

    Začneme deň vopred. Z mäsa nakrájame menšie rezníky, posypeme provensálskymi bylinkami, pokvapkáme olejom a odložíme do chladničky do druhého dňa. Nesolíme! Zemiačky uvaríme v šupke aj s vavrínom. Ochladnuté ošúpeme.

    Francúzsky obed po slovensky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň načistíme a nakrájame na menšie (prípadne ozdobné) kúsky veľký preveľký kopec zeleniny. Množstvo má byť také, aby stačilo nielen na polievku, ale aby sme z nej mohli odobrať aj do zemiakov. Zeleninu varíme všetku len s troškou soli a guličkami čierneho korenia, aby sme neprerazili prirodzenú chuť zeleniny.

    Francúzsky obed po slovensky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa nám varí zelenina, dáme si uvariť zo 4 vajcia na tvrdo. V mikrovlnke alebo v na šporáku v hrnčeku roztopíme maslo a doň vsypeme krupicu, koľko budeme potrebovať na halušky. Poriadne premiešame a necháme odpočívať.

    Francúzsky obed po slovensky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je zelenina polomäkká, odoberieme množstvo, ktoré chceme použiť do zemiačkov a necháme ju vychladnúť. Medzitým pokrájame uvarené zemiaky na plátky.

    Francúzsky obed po slovensky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do polievky dolejeme vodu, pridáme bujón (alebo len soľ) a kým zovrie, pripravíme si halušky. Ku krupici s maslom pridáme vajíčko, soľ, vňať a dobrú šunkovú paštétu (ja som našla takú len jednu, poľský výrobok, obal v tvare trojuholníka) alebo na drobno nakrájanú šunku.

    Francúzsky obed po slovensky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Halušky zavaríme do polievky a medzitým vajcia na tvrdo olúpeme a nakrájame na kolieska.

    Francúzsky obed po slovensky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na kúsku masla opražíme pór, ale nedusíme ho, má zostať chrumkavý. Do polievky ho pridáme, až keď sme ju vypli.

    Francúzsky obed po slovensky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pustíme sa do zemiakov. Na pekáč dáme alobal (aby sme nemuseli potom drhnúť plech), pokvapkáme olejom a pokladieme vrstvou zemiakových plátkov (koliesok). Posolíme. Na ne navrstvíme obvarenú zeleninu z polievky, na ňu poukladáme kolieska vajíčok a zakryjeme druhou vrstvou zemiakov. Posolíme.

    Francúzsky obed po slovensky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zalejeme smotanou (ja som dávala až dve, ale záleží od množstva zemiakov), posypeme mletým korením a dáme piecť. Pečieme odokryté, až kým celkom nespečieme všetku smotanu.

    Francúzsky obed po slovensky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nakoniec posypeme strúhaným cheddarom a necháme ho zapiecť.

    Francúzsky obed po slovensky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Kým sa nám pečú zemiačky, vrhneme sa na mäsko. Kuracinku oddýchnutú v páci poriadne poopekáme do chrumkava a solíme, až keď je mäso zatiahnuté.

    Francúzsky obed po slovensky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Nuž a neostáva nič iné, len servírovať. Ako prvú neodolateľne dobrú polievku...

    Francúzsky obed po slovensky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ... a potom smotanové zemiaky s bylinkovým mäsom...

    Francúzsky obed po slovensky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Alebo servírujeme všetko naraz - polievku v ušatých hrnčekoch, hlavné jedlo, biele vínko a jablko ako dezert. Dobrú chuť. :-)

    Francúzsky obed po slovensky (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

dorisa
TAK, TEDA SI SA RIADNE POZABÁVALA, VEĽMI PEKNÝ RECEPT.tEN DEZERT JE NA JEDNOTKU.
lyali
Joooj, aké mi ty len chute robíš!!! Krásne spracované a jedlo spieva z foto: "zjedzte maaa, lalala" :-) Provensálske bylinky majú v mojej kuchyni čestné miesto! KK :-)
jarunka
Paci sa mi, ako si uctis rodicov, urcite si pochutnali na takom dobrom jedle :-))
kata50
Hneď niekoľko receptov, komplet obed. Vynikajúce, krásne nafotené a ešte lepšie zorganizované !
kata50
No a teraz mi poraď kde to mám uložiť???????? Asi 3x. :-)))
gittka
ale si rozmaznavaš rodičov!to je dobre a aj tieto skvele recepty(a to jablko nema chybu!!!)
pusta
veľmi pekný a originálny recept a pekný fotopostup
danapa
krasne si to nafotila, urcite bol obed vyborny, ukladam do KK
ejta
zaujala ma tá paštéta do halušiek (samozrejme okrem iného), super nápad !
verula
no tak zajtra musim spravit rybu ...mna urve xiixix
cica2
wau to je krásny recept a ešte ako všetko pekne nafotené a nachystané:)) Ako aj tá zelenina krásne nakrajaná, si šikuľka! To musela byť dobrota, vďaka za skvelý recept:))
cica2
@marienka44 , ja vás v poslednej dobe fakt nechápem. Aký recept sa vlastne páči vám? Mám pocit že žiadny a asi len chyby hladáte....však jedlo je pomenované "Francúzsky obed po slovensky" tak prečo by to nemohli byť francúzke zemiaky po slovensky?
garanco
@cica2 , presne si to vystihla na @marienku44 , ja som to chcela už dávno napísať, ešte ani jeden recept nikdy nepochválila, len kritika a poučovanie!
pivonka
Veľmi sympatické menu, už je v KK. Chvíľu som mala problém, do ktorej kolónky ho zaradiť :-).
evas13
Jody vynikajúce recepty v jednom, pozdravujem rodičov.
vrabcek1
A nedalo by sa jedlo priniesť ku mne domov? Ja potom uvarim kávičku?))
veronika353
Parádní oběd,rodiče byli určitě pyšní, jakou mají šikovnou dceru!I ten fotopostup máš výborný.Provensálské bylinky i já ráda používám.
svetlana9
@jody - vynikajúce jedlo, krásna výstižná fotomontáž - pochopí to aj .....nepoviem aký - no taký, čo varí prvučičký raz. A do KK si musím otvoriť rubriku "francúzske jedlá" - xixixi
hviezdickaz
@jody - krasne pripraveny a nafoteny recept,skoda,ze som si ho nevsimla skor ... (prave vtedy sme oslavovali prvy rocik ) ,ukladam do MKK :o)
jerica
A to že tento Tvoj recept je určite výborný niet pochýb ja si ho tiež rada vyskúšam, @cica2 môj názor ; ja som rada že pani @marienka44 okomentuje aj keď nepochváli ale len upresní , či chybu v gramáži alebo surovine , potom tá & ten ktorá (ý) pridal(a) recept je rada že si to môže opraviť. Ja osobne na tom nič zlého nevidím. Nestalo sa ešte aby niekoho urazila alebo hanila pridaný recept. Mne by chýbala na varecha.sk aj takých potrebujeme. :-))
jerica
Dokonca tento Tvoj recept som si uložila ešte keď bol v chladničke bez toho aby som ho komentovala:-))
cica2
@jerica , rešpektujem tvoj názor, však ja som tiež rada ak ma niekto upozorní ak mám chybu v recepte alebo ak som niečo zabudla napísať a rada si dám aj poradiť....ja som to myslela tak, že už som natrafila na pár receptov, ktoré pani Marienka, hanila....teda aj napísala že má nedôveru k receptu a popritom ho ešte ani nevyskúšala.... ako napr. aj tu:  varecha.pravda.sk/recepty/rolada-bez-polevy-fotorecept/14...
honestka
Pridavam sa @Jody - krasne jedlo, uctila si si navsatevu ako sa patri. Aj ja by som si rada prisadla... / pridat pastiku do knedlickov ma este nenapadlo/ iste vyskusam.
@marienka : nic v zlom ved Jody hned v uvode vysvetluje, preco ma ten nazov tak ako ma.
jerica
@cica2 pretože rešpektuješ môj názor tak isto ja rešpektujem aj marienka44 názor,stačí ako píše @honestka treba jej to dať na vedomie že si to zle prečítala , hoci jej oku skoro nič neujde a tak si to netreba všímať,tých receptov je veľa čo má ku každému svojsky koment , ale stalo sa že aj pochválila :-))
jody
Ďakujem, že sa vám to všetkým tak páči. :-)
varkuch
..veľmi dobre spracované, chuťovo naviazané ,vynikajúco nafotené!
No a čo sa týka komentárov p. marieka44 , je fakt,že tieto recepty slúžia k predávaniu si skúseností v domácej tvorbe a vždy je každý rád,keď sa dielo podarí a je pochválené,som kuchár profesionál,ale nikdy by ma nepadlo podávať takéto kritické poznámky,takže,raďme si navzájom a pokiaľ sa nám niečo nepozdáva,tak sa taktne opýtajme,ale nezľahčujme snahu tých,ktorý niečo prezentujú,zdravím všetkych a majme sa navzájom radi....
jody
@varkuch , ďakujem za pochvalu, od profesionálneho kuchára prekvapí. :-)
elenam
Klobúk dole pred takýmto francúzskym obedom a la Slovensko. S francúzskou kuchyňou má určite veľa spoločného: inšpirácia, ingrediencie, ... Ale spôsob prípravy a servírovanie čisto slovenské. Rodičia určite budú dlho vďačne spomínať. Len tak ďalej, určite budete mať ešte veľa takýchto kulinárskych zážitkov .
meny
Súper kompletné menu. V nedeľu urobím- s tým rozdielom, že tam budú ryby. K takým zemiačkom sa hodí čokoľvek. Tentokrát treska, inokedy kuracinka atď..a skleníčka dobrého vínečka
jody
@meny , daj vedieť, ako sa podarilo a hlavne ako chutilo! :-)
skye
receptik je ulozeny v KK ... urcite vsetko chuti vyborne :-)
karuna
Vyzera to cele super! Ukladam si (3X) a urobim znamym vo Francuzsku. Budu mat trosku zmenu a potesia sa. Hm, mozno pridam aj "francuzsky kremes" ako dezert, ked uz, tak uz!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia