Francúzsky obed po slovensky (fotorecept)
Autor receptu: jody
Prišli mi na návštevu rodičia a tak som chcela uvariť niečo nie celkom zvyčajné. Nuž som
znovu, ako je vlastne u mňa dobrým zvykom, experimentovala. A ten názov? :-)))
Tak toto jedlo vlastne nemá s francúzskou kuchyňou spoločné nič, iba slovenské názvy
jedál - francúzska polievka, francúzske zemiaky a provensálske plátky. :-) Takže tak.
50 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Začneme deň vopred. Z mäsa nakrájame menšie rezníky, posypeme provensálskymi bylinkami, pokvapkáme olejom a odložíme do chladničky do druhého dňa. Nesolíme! Zemiačky uvaríme v šupke aj s vavrínom. Ochladnuté ošúpeme.
- Na druhý deň načistíme a nakrájame na menšie (prípadne ozdobné) kúsky veľký preveľký kopec zeleniny. Množstvo má byť také, aby stačilo nielen na polievku, ale aby sme z nej mohli odobrať aj do zemiakov. Zeleninu varíme všetku len s troškou soli a guličkami čierneho korenia, aby sme neprerazili prirodzenú chuť zeleniny.
- Kým sa nám varí zelenina, dáme si uvariť zo 4 vajcia na tvrdo. V mikrovlnke alebo v na šporáku v hrnčeku roztopíme maslo a doň vsypeme krupicu, koľko budeme potrebovať na halušky. Poriadne premiešame a necháme odpočívať.
- Keď je zelenina polomäkká, odoberieme množstvo, ktoré chceme použiť do zemiačkov a necháme ju vychladnúť. Medzitým pokrájame uvarené zemiaky na plátky.
- Do polievky dolejeme vodu, pridáme bujón (alebo len soľ) a kým zovrie, pripravíme si halušky. Ku krupici s maslom pridáme vajíčko, soľ, vňať a dobrú šunkovú paštétu (ja som našla takú len jednu, poľský výrobok, obal v tvare trojuholníka) alebo na drobno nakrájanú šunku.
- Halušky zavaríme do polievky a medzitým vajcia na tvrdo olúpeme a nakrájame na kolieska.
- Na kúsku masla opražíme pór, ale nedusíme ho, má zostať chrumkavý. Do polievky ho pridáme, až keď sme ju vypli.
- Pustíme sa do zemiakov. Na pekáč dáme alobal (aby sme nemuseli potom drhnúť plech), pokvapkáme olejom a pokladieme vrstvou zemiakových plátkov (koliesok). Posolíme. Na ne navrstvíme obvarenú zeleninu z polievky, na ňu poukladáme kolieska vajíčok a zakryjeme druhou vrstvou zemiakov. Posolíme.
- Zalejeme smotanou (ja som dávala až dve, ale záleží od množstva zemiakov), posypeme mletým korením a dáme piecť. Pečieme odokryté, až kým celkom nespečieme všetku smotanu.
- Nakoniec posypeme strúhaným cheddarom a necháme ho zapiecť.
- Kým sa nám pečú zemiačky, vrhneme sa na mäsko. Kuracinku oddýchnutú v páci poriadne poopekáme do chrumkava a solíme, až keď je mäso zatiahnuté.
- Nuž a neostáva nič iné, len servírovať. Ako prvú neodolateľne dobrú polievku...
- ... a potom smotanové zemiaky s bylinkovým mäsom...
- Alebo servírujeme všetko naraz - polievku v ušatých hrnčekoch, hlavné jedlo, biele vínko a jablko ako dezert. Dobrú chuť. :-)