Francúzsky obed po slovensky (fotorecept)

Autor receptu: jody

Prišli mi na návštevu rodičia a tak som chcela uvariť niečo nie celkom zvyčajné. Nuž som znovu, ako je vlastne u mňa dobrým zvykom, experimentovala. A ten názov? :-))) Tak toto jedlo vlastne nemá s francúzskou kuchyňou spoločné nič, iba slovenské názvy jedál - francúzska polievka, francúzske zemiaky a provensálske plátky. :-) Takže tak.

50 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Začneme deň vopred. Z mäsa nakrájame menšie rezníky, posypeme provensálskymi bylinkami, pokvapkáme olejom a odložíme do chladničky do druhého dňa. Nesolíme! Zemiačky uvaríme v šupke aj s vavrínom. Ochladnuté ošúpeme.
  2. Na druhý deň načistíme a nakrájame na menšie (prípadne ozdobné) kúsky veľký preveľký kopec zeleniny. Množstvo má byť také, aby stačilo nielen na polievku, ale aby sme z nej mohli odobrať aj do zemiakov. Zeleninu varíme všetku len s troškou soli a guličkami čierneho korenia, aby sme neprerazili prirodzenú chuť zeleniny.
  3. Kým sa nám varí zelenina, dáme si uvariť zo 4 vajcia na tvrdo. V mikrovlnke alebo v na šporáku v hrnčeku roztopíme maslo a doň vsypeme krupicu, koľko budeme potrebovať na halušky. Poriadne premiešame a necháme odpočívať.
  4. Keď je zelenina polomäkká, odoberieme množstvo, ktoré chceme použiť do zemiačkov a necháme ju vychladnúť. Medzitým pokrájame uvarené zemiaky na plátky.
  5. Do polievky dolejeme vodu, pridáme bujón (alebo len soľ) a kým zovrie, pripravíme si halušky. Ku krupici s maslom pridáme vajíčko, soľ, vňať a dobrú šunkovú paštétu (ja som našla takú len jednu, poľský výrobok, obal v tvare trojuholníka) alebo na drobno nakrájanú šunku.
  6. Halušky zavaríme do polievky a medzitým vajcia na tvrdo olúpeme a nakrájame na kolieska.
  7. Na kúsku masla opražíme pór, ale nedusíme ho, má zostať chrumkavý. Do polievky ho pridáme, až keď sme ju vypli.
  8. Pustíme sa do zemiakov. Na pekáč dáme alobal (aby sme nemuseli potom drhnúť plech), pokvapkáme olejom a pokladieme vrstvou zemiakových plátkov (koliesok). Posolíme. Na ne navrstvíme obvarenú zeleninu z polievky, na ňu poukladáme kolieska vajíčok a zakryjeme druhou vrstvou zemiakov. Posolíme.
  9. Zalejeme smotanou (ja som dávala až dve, ale záleží od množstva zemiakov), posypeme mletým korením a dáme piecť. Pečieme odokryté, až kým celkom nespečieme všetku smotanu.
  10. Nakoniec posypeme strúhaným cheddarom a necháme ho zapiecť.
  11. Kým sa nám pečú zemiačky, vrhneme sa na mäsko. Kuracinku oddýchnutú v páci poriadne poopekáme do chrumkava a solíme, až keď je mäso zatiahnuté.
  12. Nuž a neostáva nič iné, len servírovať. Ako prvú neodolateľne dobrú polievku...
  13. ... a potom smotanové zemiaky s bylinkovým mäsom...
  14. Alebo servírujeme všetko naraz - polievku v ušatých hrnčekoch, hlavné jedlo, biele vínko a jablko ako dezert. Dobrú chuť. :-)