Francúzska kapusta

tlustoch - fotkatlustoch, 8. marca 2011

Meno tomuto jedlu som dal ja. Už som prečítal hodne receptov aj kucharských kníh, ale takýto druh jedla som nenašiel. Tento recept som počul Zobraziť celý popisMeno tomuto jedlu som dal ja. Už som prečítal hodne receptov aj kucharských kníh, ale takýto druh jedla som nenašiel. Tento recept som počul od maďarskej tv reportérky, ktorá sa zúčastnila záchrany jednej skoro skrachujúcej reštaurácie vo Francúzku. Toto bolo jedno z viacerých jedál ktoré prilákalo hostí. A tak som to spravil pre skúšku aj ja. Zotpovedne prehlasujem, že od tej doby toto jedlo je v mojej rodine veľmi oblúbené.

12
porcií
40 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg zelená
o.30 kg
2 ks veľká
0,70 kg alebo mozočky
3 kelímky
1 kg -očistené
1 ks




Postup

  1. 1

    Kapustu nastrúhať na rezance. Oravskú slaninu nakrájať na malé kocečky. 1 velkú cubulu nakrájať na malé kocečky. Do hrnca dáme trochu oleja vysypeme tam oravskú slaninu, trochu upečieme a hneď nasypeme aj nakrájanú cibulu pečieme ďalej keď cibula zosklovatie prisypeme aj nastruhanú kapustu, podlejeme asi 2 dcl vrelej vody. Dôkladne premiešame a dusíme asi 30 minút. Odokrijeme a dochutíme soľou,kmínom a octom. Pozor do téjto kapusty sa cukor nedáva. Dusíme ďalej až kým kapusta nezmekne a voda nevyparí.

  2. 2

    Zemiaky umyjeme nakrájame na mesiačiky, dáme do hrnca zalejeme studenou vodou tak aby zemiaky boli ponorené pridáme vrchovatú 1 č.l. soly. Od doby keď voda začne vrieť varíme 15 minut. Potom vodu zlejeme otvorime hreniec a necháme chvílu odparovať. Zatial pripravíme pekáč v ktorom upečieme zemiaky. Pekáč dôkladne potreme maslom, vysypeme do pekáča uvarené zemiaky,urovnáme ich a plochým mágadlom roztlačíme a urovnáme povrch zemiakov. Vrch posolíme rozotreme jemne mäkkým maslom. V 1 kelímku smotany dobre rozmiešame 1 vajco ,stýmto potrieme celý povrch zemiakov a pečieme do červena.

  3. 3

    Jednu cibulu nakájame na kocečky. Žampioni nakrájame na plátky / namiesto žampionov môžeme použiť mozočky, ktoré odblaníme a pripravýme ich ako žampiony/ do hrnca dame olej nasypeme cibulu ,ktorú speníme ,pridáme žampiony/mozočky/ pečieme a dusíme pokial žampiony nezmeknu. Keď už sú mäkké otvoríme 2 kelimky s kyslou smotanou a vylejeme smotanu na hríby dôkladne premiešame keď začne táto zmes vrieť tak už je to hotové. Podávame tak,že na tanier dáme na jednu stranu kapustu na druhú pečené zemiaky a na vrch kapusty nanesieme hríbovo smotanovú zmes.

Diskusia k receptu

tlustoch
Prosím oprepáčenie ,nedopísal som mleté čierné korenie do :kapusty a do hríbovej zmesy ďakujem za porozumenie.
kaia1
To znie velmi chutne. Je to skor take hutne jedlo, ale isto skvele. Vyskusam.
ejta
toto vyzerá fakt veľmi zaujímavo, určite vyskúšam
bibicka
Vyskúšam cez víkend, kapustu na akýkoľvek spôsob mám rada a tá oravská slaninka, to bude iste veľmi dobré!
haston
za pokus to stojí. chutné by to malo byť, aj sýte.
svetlana9
je to lákavé - také super extra špeciál - tiež si myslím, že je to sýte. Variť to nebudem, hoci až sem cítim vôňu kapusty a hríbikov. Kapustu a hríbiky nespracujú moje vnútornosti. Ale tie zemiaky - to áno - a napr. s oravskou slaninou navrchu a cibuľkou. Však ja to už vymyslím.
babidka
Nuz , vyskusala som a mne osobne to nechutilo ...Vsetko samo osebe bolo dobre .Ale ako celok to neladilo ...:-(




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia