Focaccia po slovensky fotorecept

petullka - fotkapetullka, 1. októbra 2020
Focaccia po slovensky (fotorecept)
Foto: petullka

Tradičné cesto no s “prehnanou” oblohou.

2
porcie
25-30 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
1 ČL
1 ČL
7 g
50 ml
300 ml vlažná
Navrch:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na cesto si preosejeme muku, primiešame soľ, spravíme jamku, vsypeme do nej droždie a cukor a zalejeme vodou, necháme vzísť kvások cca 10 minút. Potom prilejeme olej a vymiesime hladké, nelepivé cesto. Ja nakoniec vždy pridám asi 7 olív aj do cesta.

    Focaccia po slovensky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto potrieme olejom, zakryjeme utierkou a necháme aspoň 1 hodinu odpočívať na teplom mieste, kým nezdvojnásobí objem.

    Focaccia po slovensky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si opražíme nakrájanú slaninu s cibuľou, ale len minútku až dve, aby to pustilo tuk a cibuľa bola sklovitá.

    Focaccia po slovensky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Paradajky a olivy nakrájame na menšie kúsky, jadierka z paradajky na focacciu nedávame, ja ich vyjedám hneď ako krájam.

    Focaccia po slovensky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto rozdelíme (ja to robím ešte v miske, aby som zbytočne nerobila bordel s doskou a múkou a podobne) na dve časti a rukou z každej vytvarujeme ovál, ktorý uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Poukladáme paradajky, olivy a cibuľu so slaninkou a jemne pozatláčame do cesta. Polejeme ešte olivovým olejom bohato, lebo focaccia je hrubá a suchá, posypeme rozmarínom a necháme cca 15 minút podkysnúť a dáme piecť do vyhriatej rúry tak 25-30 minút.

    Focaccia po slovensky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečenú focacciu potrieme olejom, do ktorého sme pretlačili cesnak a dali trošku soli.

    Focaccia po slovensky (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do kategórií:
Slané chuťovky, Pečené

Diskusia k receptu