Focaccia po slovensky fotorecept
Foto: petullka
Tradičné cesto no s “prehnanou” oblohou.
porcie
na 200 °C
Postup
-
1
Na cesto si preosejeme muku, primiešame soľ, spravíme jamku, vsypeme do nej droždie a cukor a zalejeme vodou, necháme vzísť kvások cca 10 minút. Potom prilejeme olej a vymiesime hladké, nelepivé cesto. Ja nakoniec vždy pridám asi 7 olív aj do cesta.
-
2
Cesto potrieme olejom, zakryjeme utierkou a necháme aspoň 1 hodinu odpočívať na teplom mieste, kým nezdvojnásobí objem.
-
3
Zatiaľ si opražíme nakrájanú slaninu s cibuľou, ale len minútku až dve, aby to pustilo tuk a cibuľa bola sklovitá.
-
4
Paradajky a olivy nakrájame na menšie kúsky, jadierka z paradajky na focacciu nedávame, ja ich vyjedám hneď ako krájam.
-
5
Cesto rozdelíme (ja to robím ešte v miske, aby som zbytočne nerobila bordel s doskou a múkou a podobne) na dve časti a rukou z každej vytvarujeme ovál, ktorý uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Poukladáme paradajky, olivy a cibuľu so slaninkou a jemne pozatláčame do cesta. Polejeme ešte olivovým olejom bohato, lebo focaccia je hrubá a suchá, posypeme rozmarínom a necháme cca 15 minút podkysnúť a dáme piecť do vyhriatej rúry tak 25-30 minút.
-
6
Upečenú focacciu potrieme olejom, do ktorého sme pretlačili cesnak a dali trošku soli.
Diskusia k receptu