U nás časté jedlo. Dá sa variovať, podľa nálady a potreby – od diétnej varianty až po horehronský obed pre mocných chlapov. Dnes prezentujem Zobraziť celý popisU nás časté jedlo. Dá sa variovať, podľa nálady a potreby – od diétnej varianty až po horehronský obed pre mocných chlapov. Dnes prezentujem skôr light verziu.
príprava
Suroviny
| 0,5 kg | 
                                                             | 
                                                    
| 4 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 0,5 kg | 
                                                             | 
                                                    
| 4 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ač 3 strúčiky | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ač 3 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ač 3 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 až 2 PL na zahustenie | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Prívarok – klasika: na masti chvíľu podusíme posolené zemiaky, pridáme celú cibuľu, dva strúčiky cesnaku, zelenú fazuľku, bobkový list, papriku, korenie, podlejeme a necháme dusiť. Doba dusenia závisí od fazule, či je sterilizovaná alebo čerstvá. Keď už je takmer hotová, urobíme tmavú zápražku, zalejeme, pridáme kyslú smotanu a necháme prebublať, prípadne okyslíme citrónom, octom. Tu je priestor na variácie – môžete pridať hríby, zápražku robiť na slanine a hustejšiu aby bol prívarok hutnejší, pridať čili alebo to poňať diétnejšie ... je to na vás.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
To isté platí aj pre hovädzinu –môžete ju pripraviť od varianty na vode, až po hutný pálivý perkelt. Nakrájame ju na rezance, spravíme gulášový základ ( koreniny poznáte), pridáme hovädzinu a dusíme pokiaľ nezmäkne.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Doba dusenia závisí od veku použitej hovädziny. Pre urýchlenie je možné priliať trochu alkoholu. Podávame s chlebom, pečivom. Ak urobíme hustý prívarok viem si predstaviť aj knedľu.
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    




                                                        
                                                    
 


Diskusia k receptu