Foto: rybarkuchar
U nás časté jedlo. Dá sa variovať, podľa nálady a potreby – od diétnej varianty až po horehronský obed pre mocných chlapov. Dnes prezentujem Zobraziť celý popisU nás časté jedlo. Dá sa variovať, podľa nálady a potreby – od diétnej varianty až po horehronský obed pre mocných chlapov. Dnes prezentujem skôr light verziu.
príprava
Suroviny
0,5 kg |
|
4 ks |
|
0,5 kg |
|
4 ks |
|
2 ač 3 strúčiky |
|
2 ks |
|
2 ač 3 ks |
|
2 ač 3 PL |
|
1 ks |
|
1 až 2 PL na zahustenie |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Prívarok – klasika: na masti chvíľu podusíme posolené zemiaky, pridáme celú cibuľu, dva strúčiky cesnaku, zelenú fazuľku, bobkový list, papriku, korenie, podlejeme a necháme dusiť. Doba dusenia závisí od fazule, či je sterilizovaná alebo čerstvá. Keď už je takmer hotová, urobíme tmavú zápražku, zalejeme, pridáme kyslú smotanu a necháme prebublať, prípadne okyslíme citrónom, octom. Tu je priestor na variácie – môžete pridať hríby, zápražku robiť na slanine a hustejšiu aby bol prívarok hutnejší, pridať čili alebo to poňať diétnejšie ... je to na vás.
-
2
To isté platí aj pre hovädzinu –môžete ju pripraviť od varianty na vode, až po hutný pálivý perkelt. Nakrájame ju na rezance, spravíme gulášový základ ( koreniny poznáte), pridáme hovädzinu a dusíme pokiaľ nezmäkne.
-
3
Doba dusenia závisí od veku použitej hovädziny. Pre urýchlenie je možné priliať trochu alkoholu. Podávame s chlebom, pečivom. Ak urobíme hustý prívarok viem si predstaviť aj knedľu.
Diskusia k receptu