Fazuľový prívarok s hovädzinou

Autor receptu: rybarkuchar

U nás časté jedlo. Dá sa variovať, podľa nálady a potreby – od diétnej varianty až po horehronský obed pre mocných chlapov. Dnes prezentujem skôr light verziu.

90 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Prívarok – klasika: na masti chvíľu podusíme posolené zemiaky, pridáme celú cibuľu, dva strúčiky cesnaku, zelenú fazuľku, bobkový list, papriku, korenie, podlejeme a necháme dusiť. Doba dusenia závisí od fazule, či je sterilizovaná alebo čerstvá. Keď už je takmer hotová, urobíme tmavú zápražku, zalejeme, pridáme kyslú smotanu a necháme prebublať, prípadne okyslíme citrónom, octom. Tu je priestor na variácie – môžete pridať hríby, zápražku robiť na slanine a hustejšiu aby bol prívarok hutnejší, pridať čili alebo to poňať diétnejšie ... je to na vás.
  2. To isté platí aj pre hovädzinu –môžete ju pripraviť od varianty na vode, až po hutný pálivý perkelt. Nakrájame ju na rezance, spravíme gulášový základ ( koreniny poznáte), pridáme hovädzinu a dusíme pokiaľ nezmäkne.
  3. Doba dusenia závisí od veku použitej hovädziny. Pre urýchlenie je možné priliať trochu alkoholu. Podávame s chlebom, pečivom. Ak urobíme hustý prívarok viem si predstaviť aj knedľu.