Medovníky
Medovníky

Perníkové domčeky

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 6. decembra 2025
Perníkové domčeky
Foto: Kulinární studio MAFRA

Naaranžované na podnose si ich všimne každý a každý ich bude chcieť aj ochutnať.

50 ks
porcií
60 (+ odležanie) minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
250 g
250 g
1 ČL
1 ČL
1 PL
2 ks
2 PL
200 g tekutý
Na potretie:
1 ks
Poleva na zdobenie:
1 ks
150 g
1 PL



Postup

  1. 1

    Múky preosejeme spolu s cukrom a kakaom. Potom dôkladne premiešame so sódou a s perníkovým korením. Nakoniec pridáme vajcia, rum a med. Vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme v chladničke 14 dní odležať.

  2. 2

    Po odležaní cesto dôkladne prepracujeme a rozvaľkáme na plát hrubý 3 mm. Vykrojíme tvary domčekov a rozložíme ich na plechy vystlané papierom na pečenie. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 10 minút.

  3. 3

    Po upečení ešte horúce potrieme rozšľahaným vajcom. Perníčky necháme vychladnúť na kovovej mriežke.

  4. 4

    Z preosiateho práškového cukru, bielka a citrónovej šťavy vyšľaháme hladkú lesklú polevu. Polevu naplníme do malého papierového kornútika a perníčky ozdobíme. Necháme zaschnúť pri izbovej teplote. Potom perníčky skladujeme v uzavretej nádobe, ideálne s kúskom chleba, aby zostali vláčne.

Diskusia k receptu