Perníkové domčeky
mesačník Varecha, 6. decembra 2025

Foto: Kulinární studio MAFRA
Naaranžované na podnose si ich všimne každý a každý ich bude chcieť aj ochutnať.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 250 g |
|
| 250 g |
|
| 250 g |
|
| 1 ČL |
|
| 1 ČL |
|
| 1 PL |
|
| 2 ks |
|
| 2 PL |
|
| 200 g tekutý |
|
| Na potretie: | |
| 1 ks |
|
| Poleva na zdobenie: | |
| 1 ks |
|
| 150 g |
|
| 1 PL |
|
Postup
-
1
Múky preosejeme spolu s cukrom a kakaom. Potom dôkladne premiešame so sódou a s perníkovým korením. Nakoniec pridáme vajcia, rum a med. Vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme v chladničke 14 dní odležať.
- 2
Po odležaní cesto dôkladne prepracujeme a rozvaľkáme na plát hrubý 3 mm. Vykrojíme tvary domčekov a rozložíme ich na plechy vystlané papierom na pečenie. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 10 minút.
- 3
Po upečení ešte horúce potrieme rozšľahaným vajcom. Perníčky necháme vychladnúť na kovovej mriežke.
- 4
Z preosiateho práškového cukru, bielka a citrónovej šťavy vyšľaháme hladkú lesklú polevu. Polevu naplníme do malého papierového kornútika a perníčky ozdobíme. Necháme zaschnúť pri izbovej teplote. Potom perníčky skladujeme v uzavretej nádobe, ideálne s kúskom chleba, aby zostali vláčne.
Tiež medovníky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu