Kuracie žalúdky
Kuracie žalúdky

Eszterházy kuracie žalúdky so zelenými nokerlami fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 12. augusta 2017

Dnešný obed kuracie žalúdky so zeleninou krájanou na paličky, vínom a smotanou na obľúbený spôsob grófa Eszterházyho

4
porcie
10 minút
príprava
50+10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 bal
80 g
1 ks
1 ks
1 ks
100 ml
250 ml
1 PL
1 KL
1 PL
podľa chuti
štipka
1 ks
3 ks
3 ks
Príloha - nokerle zelené:
200 g
80 g
štipka
1 ks
hrsť (nakrájaná na drobno)




Postup

  1. 1

    Pripravila som si najprv žalúdky. Umyla, osušila a nakrájala na menšie kúsky. Nakrájala som si aj slaninu a pripravila cibuľu.

    Eszterházy kuracie žalúdky so zelenými nokerlami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na rajnicu som dala vytopiť nakrájanú údenú slaninu.

    Eszterházy kuracie žalúdky so zelenými nokerlami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som nakrájanú cibuľu a opiekla.

    Eszterházy kuracie žalúdky so zelenými nokerlami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som kuracie žalúdky. Všetko som pomiešala a nechala som dusiť, pokiaľ sa všetka tekutina neodparila.

    Eszterházy kuracie žalúdky so zelenými nokerlami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V strede som urobila vareškou priestor pre červenú mletú papriku, aby sa mohla opiecť na masti a uvoľnila svoju chuť a farbu. Potom som všetko zmiešala, pridala som kečup.

    Eszterházy kuracie žalúdky so zelenými nokerlami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kuracie žalúdky som podliala len malým množstvom vody, teda tak, aby boli žalúdky ponorené.Pridala soľ,korenie, štipku rasce, bobkový list, nové korenie a celé čierne korenie.Dusila som na slabšom plameni a počas dusenia som podlievala len malým množstvom vody.

    Eszterházy kuracie žalúdky so zelenými nokerlami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď boli žalúdky mäkké, pridala som k nim zeleninu na paličky. Nechala som ich chvíľu prejsť varom a pridala som víno. Zelenina potrebuje asi 10 min. a je uvarená. Pripravila som som smotanu s múkou.

    Eszterházy kuracie žalúdky so zelenými nokerlami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som smotanu zmiešanú s múkou. Trošku som povarila a jedlo bolo hotové.

    Eszterházy kuracie žalúdky so zelenými nokerlami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pokiaľ sa žalúdky dusili, pripravila som si cesto na zelené nokerle. Robím ich vždy z hladkej múky, do ktorej zamiešam tretinu polohrubej múky. Pridala som vajce, soľ a nakrájanú petržlenovú vňať nakrájanú na drobno. Všetko som zmiešala. Na nokerle nikdy nevymiešam cesto úplne, len trošku zmiešam s vodou. Cesto sa počas sádzania zmieša a sú omnoho ľahšie. Do vriacej vody som sádzala nokerle.

    Eszterházy kuracie žalúdky so zelenými nokerlami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď vyplávali na vrch, scedila som ich.

    Eszterházy kuracie žalúdky so zelenými nokerlami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotové jedlo so servírovala na taniere. Prajem vám dobrú chuť. Jedlo je znamenité.

    Eszterházy kuracie žalúdky so zelenými nokerlami (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

haji
Oh, hned bych ochutnala, i nášup bych si prosila. Bezva receptík, děkuji, milá Izi!
luss44
dala by som si za tanier, vyzerá to veľmi chutne. U nás mám rada žalúdky len ja a kocúr, takže to zrejme variť nebudem. Iba že by som to skombinovala s nejakou kuracinou a na tanieroch podelila, to by šlo:) Každopádne si navarila parádne, aj s haluškami.
buchtabuchta
Ja som žalúdky /stará mama hovorila Zúzik/ jedla len uvarené z polievky, a chutilo mi to, vyskúšam tento recept. Ešte musím skúsiť srdiečkovú polievku.
arnilka
robím Eszterházy žalúdky z morčacích žalúdkov pokrájaných na menšie kúsky, aby bolo do čoho kusnúť a nikdy nezahusťujem zátrepkou s múkou a smotanou. na záver pridám šľahačkovú smotanu samotnú a nechám len prevrieť. zahustí cibuľa a zelenina, ktorú premixujem a vrátim do šťavy mäkkučké zuzuky. @izka , je to dobrota!
izabella929
@arnilka ,Eszterházyho pochúťkou bola práve zelenina krájaná na paličky a nie mixovaná, preto sa volá aj Eszterházy, dochutená vínom so smotankou zahustenou..postupujem vždy podľa receptu..podobne vyzerá aj Eszterházy roštenka..iste si robíš podľa svojej chuti, voči tomu nemám námietky...ešte k tomu zahusťovaniu..väčšina maďarských receptov je pri paprikášoch zahustená smotana s múkou..iste, ak mixuješ zeleninu je logické, že ju zahustí..vďaka za komentár, potešila si ma..)
rela
Eszterházy vedel čo je dobré a naša šikovná @izka tiež. V najbližšej dobe musím uvariť - narobila si mi chute.
arnilka
@izka , iste máš pravdu. ak robím originál grofa Esterházyho, potom krájam zeleninu na julienne, je to babračka, ktorá sa oplatía nemixujem. ani vtedy nezahusťujem múkou. pán grof Eszterháy bol veľký gurmán!
sracz
... tak takéto niečo mám vo veľkej obľube aj ja (a to už od detských liet) a pretože viem kúpiť mix kuracích vnútorností aj vo vyše 1 kg balení, tak "gizzards" pripravujem aj tak, aky Ty Izka milá, alebo ako rizoto, domácu tlačenku a inšô. Tvoje dielo hodnotím, s dovolením, vysoko pozitívne a želám Ti pohodový weekend.
jojino
@Arnilka (12.8.2017 18:45)

Nie len pán gróf Eszterházy, ale aj bača z Očovej boli veľký gurmán. Éj, bisťubohu, veru si ten bača vedeli pošmakovať aj na onakvejších dobrotách, pán gróf by mu veru mal čo závidieť.
arnilka
Aáách @Jojino , to ty si ten bača z Očovej??? nože vymenuj tie jeho onakvejšie dobroty, len nie bryndzovie halušky!!! možno si pošmákneme aj my s Tebou. Sem s nimi!!!
izabella929
@arnilka , vďaka za slová uznania..a čo by mohla ,,pusta,, vedieť o bačovi z Očovej to netuším..ale bývala som len niekoľko km. od Očovej a dokonca mám krstného otca rodáka z Očovej, takže i jedlá tohto regiónu sú mi známe a nie iba maďarskej kuchyne, napokon okresy Lučenec a Detva sú tesne vedľa seba.Keďže som žila v okrese Lučenec tesne na hranici, bližšie sú mi jedlá z toho regiónu.Mám tu viac receptov grófa Eszterháziho, ale musím napísať, že všetky sú vynikajúce.Pre mňa sú všetky jedlá sveta vynikajúce aj sa varia s láskou.
@rela ,@arnilka ,@sracz , aj všetci ostatní ďakujem pekne za milé komentáre.-)
radox1
moze to by,aj nemusi byt pusta.lebo ked tu este hrala prve husle,bola najväcsou konkurentkou izabelly,nakolko sutazili o najväcsi pocet pridanych receptov na vareche,niekedy aj 2 za den.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia