Hlivová polievka
Hlivová polievka

Držková z hlivy ustricovej fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 11. januára 2018
Držková z hlivy ustricovej (fotorecept)
Foto: gordonko

Nie všetci ľúbia hovädzie držky, z ktorých sa varí držková polievka, ja som bol jeden z nich, nemohol som to ani cítiť a moja Zobraziť celý popisNie všetci ľúbia hovädzie držky, z ktorých sa varí držková polievka, ja som bol jeden z nich, nemohol som to ani cítiť a moja mama ju ,, milovala,, ... Dnes ju už zjem, len držky mám radšej najemno pokrájané. Preto som robil z hlivy ustricovej, huby ľúbim, môžu byť aj na hrubšie pokrájané ....

12
porcií
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

3/4 - 1 kg
4 ks
3/4 hlavičky
4 kocky




Postup

  1. 1

    Hlivu si nakrájame na širšie pásiky .... Nožičky hlivy som nedával iba klobúčky, potom som si najemno pokrájal cibuľu a tu som si dal osmažiť do sklovita na bravčovej masti.

    Držková z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ked je cibula do sklovita, nasypal som koreniny: drvenú rascu, čierne korenie, nové korenie mleté, sladkú mletú papriku a pálivú papriku.

    Držková z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec som prisypal hladkú múku ( podla vlastného uváženia - nie veľa 3 - 4 lyžice ) a všetko to premiešame do zhusnutia.

    Držková z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vymenil som varešku za drôtenú metličku a postupne prilievam hovädzí vývar a miešam tak, aby nám hrudky neostali .... Tento postup som odkukal z iného receptu.

    Držková z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom som osolil a nasypal pokrájanú hlivu a nechal variť cca 20 minut.

    Držková z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Bolo to riedke a tak som sa vrátil ku klasike (k zápražke), na troche bravčovej masti som osmažil prelisovaný cesnak, pridal pálivú papriku a hladkú múku - zhustlo to a riedil som to polievkou bez húb.

    Držková z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Polievku som fajnovo zahustil, pridal som v rukách podrvenú majoránku a nechal prevrieť ... A bolo hotovo.

    Držková z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    DOBRÚ CHUŤ

    Držková z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

sovka62
@Gordonko , aj ja ju občas varievam. Dobrá náhrada držkovej, podstatnej menej práce ako z čerstvých držiek (predvarené som skúsila raz, uvarila, ochutnala, dala ochutnať rodine, vyhodila...). Mám trochu iný postup. Klobúčiky hlivy si najprv uvarím v slanej vode. Tú potom použijem do cibuľového základu. Klobúčiky, nakrájané na pásiky, vkladám až do hotovej polievky a už nechám len chvíľu povariť. Takto je polievka na nerozoznanie od držkovej, tie pásiky hlivy vyzerajú celkom ako držky, keďže sa na nich držia aj tie lupienky pod klobúčikom.
1x drajan
cesminaz
Ja drzky lúbim,ale ani tvoju polievku by som neodmietla :-)
gordonko
@Cesminaz ... vďaka za okomentovanie , možno by si ani nezbadala rozdieľ medzi držkama a hlivou ....volakedy vyskúšam mix držky a hlivu.
lenuckaaa
Trošku slivovičky frcnúť pred dovarením a to potom je to nebíčko v papuľke...
bembo
Ahoj @Gordonko.v čera som vyskúšal túto dobrotu z hlivy ustricovej.Bol som milo prekvapený aká je to dobrota,a držky už robiť nebudem.Dávam Ti *****,a ukladám do svojej kolonky "odskúšané-test gut",čo znamená,že recept bol výborný,a budem podľa neho variť aj na budúce,a odporučím aj svojim známym,a priateľom.pekný deň Ti prajem.
gordonko
@Bembo ... krásne si to napísal , že chutilo ma teší , ak si hubár a poznáš pečeňovec dubový vyskúšaj z neho ,aj taký recept tu mám ....neobanuješ
peterkohoutek
Ahojte, hliva ma svoje čaro, ale je to huba. Mám veľmi jedlo z húb v akejkoľvek podobe. Ale držková musí byť z hovädzích držiek, moje chuťové procesory to vyhodnocujú takto držková polievka len a len z držiek. A všeobecne povedané asi som staromódny, môže niekomu pripadať, ale keď si mám na niečom pochutnať tak nevyhľadávam náhrady. ako ma práve napadlo - ananásový kompót-tekvica zaliata ananásovým džúsom, jasne aj tekvicu ktorá sa urodila treba zlikvidovať, ale nieje to ono.
mijaita
@peterkohoutek (18.2.2022 21:53)

:-) není nic jednoduššího, přejmenuj polívku na hlívová a nebudes mít problém s drzkama :-)
1x kimlo
javrb201
Všetko O.K. len by som asi radšej zahustila postrúhaným zemiakom, ako múkou.