Domáci zavináč
Domáci zavináč

Domáci zavináč zo pstruha dúhového

Miroslav Zamiška
executive chef, 24. júla 2024
Domáci zavináč zo pstruha dúhového
Foto: Archív Miroslava Zamišku
2
porcie
40 (+ odstátie) minút
príprava

Suroviny

2 filety (po 150 g)
400 ml
100 ml
2 ČL
2 ČL
1 ks čerstvý
1 ks
1 ks
1 ks
Domáca majonéza:
1 ks
2 ks
250 ml
2 KL
Nakladaný fenikel:
1 ks
100 ml
2 ks




Postup

  1. 1

    Na nálev nakrájame červenú kapustu a čerstvý fenikel na jemné plátky. Rozdelíme ich na 2 polovice. Jednu použijeme neskôr na plnenie pstruha. Do hrnca vlejeme vodu s octom, pridáme cukor, soľ, druhú polovicu kapusty s feniklom a rozmixujeme. Precedíme a do tekutiny potom vložíme korenie, cibuľu a mrkvu. Privedieme do varu a necháme spolu všetko vychladnúť.

  2. 2

    Filety pstruha naplníme odloženou nakrájanou kapustou s feniklom. Pevne zrolujeme a zaistíme drevenou špilkou. Potom vložíme do nádoby a pridáme zvyšnú zeleninu, ktorá nám zostala z plnenia. Zalejeme vychladnutým nálevom, prikryjeme a necháme v chladničke naložené v náleve minimálne 10 dní.

  3. 3

    Podávame aj so zeleninou, ktorú sme naložili spolu so pstruhom. Ak chceme, môžeme pridať aj domácu majonézu a nakladaný fenikel.

  4. 4

    Domáca majonéza: V miske vyšľaháme domáce žĺtky, postupne za stáleho šľahania prilievame olej, potom zašľaháme horčicu. Ochutíme šťavou z limetky. Okoreníme soľou a bielym mletým korením.

  5. 5

    Nakladaný fenikel: Čerstvý fenikel nakrájame na tenké plátky. Pripravíme nálev z bobkového listu, sušeného feniklu, sušeného šafranu, nového korenia, cukru, bieleho vína a kvapky octu a soli, prevaríme 5 minút, necháme vychladiť. Nálev by mal byť sladkokyslý. Nálevom zalejeme nakrájaný fenikel vo fľaši alebo vopred pripravenej nádobe. Prikryjeme a necháme aspoň na 24 hodín v chladničke. Fenikel by mal získať krásnu žltkastú farbu a zároveň byť jemne chrumkavý.

Diskusia k receptu