Domáci chlieb
Domáci chlieb

Domáci chlieb, posledný v AZ Peoria fotorecept

sracz - fotkasracz, 17. októbra 2020
Domáci chlieb, posledný v AZ Peoria (fotorecept)
Foto: sracz

Vlastne ide o chleby dva, jedným z nich sme sa rozlúčili s našimi váženými a milými susedmi Ľudkou a Alexom, s ktorými sme svorne nažívali úžasných 31 mesiacov. Kiežby každý človek na svete mal okolo seba iba ľudí, s ktorými sú jeho vzťahy prepojené vo vzájomnej úcte, dôvere a tolerancii. Okrem výmeny receptov a hotových jedál, sme sa zjednotili i pri stolovaní s porovnávaním „vihodňarskej kapurkovej“ s ruskou „na posošok“.

2
porcie
70 minút
príprava
20+80 minút
na 250/180 °C

Suroviny

Kvások:
120-150 ml vlažná
1 ČL
1 ČL
14 g
21 g
Cesto:
1 000 g (Navaho)
333 g
60 g (Natural)
1 PL
1 PL
2-3 ČL
3-4 ČL
2-3 PL opečené mleté
3-4 PL
4 PL (alebo slnečnicový)
700-900 ml vlažná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Začal som kváskom, ktorý som nechal vykysnúť pred bylinkovou hriadkou na horúcom AZ slnku. Všetky suché (sypké) ingrediencie na cesto som dôkladne premiešal v pomocnej mise (weindlingu).

    Domáci chlieb, posledný v AZ Peoria (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Suchú múčnu zmes som rozvážil na ½ a na dva razy vymiešal v kuchynskom robote. Každú ½ som doplnil 2 PL oleja a polovicou vzídeného kvásku. Postupne som podľa potreby cesto podlieval vlažnou vodou, tak aby sa odlepovalo od steny misy robota.

    Domáci chlieb, posledný v AZ Peoria (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som obe polovice spojil a ručne dopracoval na pomúčenej „table“ do veľkého bochníka.

    Domáci chlieb, posledný v AZ Peoria (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bochník som opäť rozkrojil na ½ a každú dôkladne vymiesil na spôsob „obálky“ a vytvaroval guľu.

    Domáci chlieb, posledný v AZ Peoria (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto som pomazal rukou s troškou olivového oleja.

    Domáci chlieb, posledný v AZ Peoria (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Bochníky som uložil do misky „kysky“, „zadekľoval“ príslušným vekom a tak, ako kvások na začiatku aj vymiesené cesto

    Domáci chlieb, posledný v AZ Peoria (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    nechal pred hriadkou vykysnúť na slnku.

    Domáci chlieb, posledný v AZ Peoria (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pri tejto teplote postačila maximálne ½ inak potrebného času a cesto krásne vykyslo.

    Domáci chlieb, posledný v AZ Peoria (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Jedno po druhom som ho vyklopil na cez sitko pomúčenú „tablu“, nežne rukami ešte „krát“ prepracoval.

    Domáci chlieb, posledný v AZ Peoria (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Jemne preložil do „Tupperware“ pekáčov, veľkou žiletkou narezal (asi do 10 mm hĺbky) do kríža, pokropil vlažnou vodou pomocou čistého rozstrekovača na kvety a piekol 20 min vo vopred na 250 °C (482 °F) vyhriatej elektrickej rúre. Potom som teplotu znížil na 180 °C (356 °F), bochníky postriekal vlažnou vodou a piekol ešte ďalších 80 min. V priebehu ďalšieho pečenia som chlebíky ešte dva razy postriekal.

    Domáci chlieb, posledný v AZ Peoria (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nuž a tu vidíte výsledné dielo. Chlebíky, už na rošte, som dôkladne štetcom ponatieral tentoraz studenou vodou a nechal vychladnúť. Susedom Panfilovcom som ich „čiastku“ odniesol ešte horúcu, no oni teda nečakali, hneď krájali, „koštovali“ a vôbec sa „neočemerili“!

    Domáci chlieb, posledný v AZ Peoria (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na jednom z ich okrasných kríkov si kolibríci postavili malilinké hniezdočko a potom si doň „mamka” zniesla dve vajíčka. Mám pripravené i ďalšie zábery a rád Vám ich postupne predstavím.

    Domáci chlieb, posledný v AZ Peoria (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Veľmi pekne Vám dievčence milé, Atina1947, Jerica a Terinka55, ďakujem za hrejivé slová. Mňa teda vždy potešia. Až pred chvíľkou som sa dozvedel z portálu Košice Dnes, že 16. október je Dňom chlebíka. Majte krásne všetky dni, nielen tento weekend_ík!


Už zloženie surovín je zárukou vynikajúceho chlebíka :-) krásna zrozumyteľná prezentácia “ sko vždy” :-) pozdravujem so želaním, aby to tvoje kulinárske majstrovstvo ešte dlho vydržalo.