Domáci chlieb, posledný v AZ Peoria fotorecept
Foto: sracz
Vlastne ide o chleby dva, jedným z nich sme sa rozlúčili s našimi váženými a milými susedmi Ľudkou a Alexom, s ktorými sme svorne Zobraziť celý popisVlastne ide o chleby dva, jedným z nich sme sa rozlúčili s našimi váženými a milými susedmi Ľudkou a Alexom, s ktorými sme svorne nažívali úžasných 31 mesiacov. Kiežby každý človek na svete mal okolo seba iba ľudí, s ktorými sú jeho vzťahy prepojené vo vzájomnej úcte, dôvere a tolerancii. Okrem výmeny receptov a hotových jedál, sme sa zjednotili i pri stolovaní s porovnávaním „vihodňarskej kapurkovej“ s ruskou „na posošok“.
porcie
príprava
na 250/180 °C
Suroviny
Kvások: | |
120-150 ml vlažná |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
14 g |
|
21 g |
|
Cesto: | |
1 000 g (Navaho) |
|
333 g |
|
60 g (Natural) |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
2-3 ČL |
|
3-4 ČL |
|
2-3 PL opečené mleté |
|
3-4 PL |
|
4 PL (alebo slnečnicový) |
|
700-900 ml vlažná |
|
Postup
-
1
Začal som kváskom, ktorý som nechal vykysnúť pred bylinkovou hriadkou na horúcom AZ slnku. Všetky suché (sypké) ingrediencie na cesto som dôkladne premiešal v pomocnej mise (weindlingu).
-
2
Suchú múčnu zmes som rozvážil na ½ a na dva razy vymiešal v kuchynskom robote. Každú ½ som doplnil 2 PL oleja a polovicou vzídeného kvásku. Postupne som podľa potreby cesto podlieval vlažnou vodou, tak aby sa odlepovalo od steny misy robota.
-
3
Potom som obe polovice spojil a ručne dopracoval na pomúčenej „table“ do veľkého bochníka.
-
4
Bochník som opäť rozkrojil na ½ a každú dôkladne vymiesil na spôsob „obálky“ a vytvaroval guľu.
-
5
Cesto som pomazal rukou s troškou olivového oleja.
-
6
Bochníky som uložil do misky „kysky“, „zadekľoval“ príslušným vekom a tak, ako kvások na začiatku aj vymiesené cesto
-
7
nechal pred hriadkou vykysnúť na slnku.
-
8
Pri tejto teplote postačila maximálne ½ inak potrebného času a cesto krásne vykyslo.
-
9
Jedno po druhom som ho vyklopil na cez sitko pomúčenú „tablu“, nežne rukami ešte „krát“ prepracoval.
-
10
Jemne preložil do „Tupperware“ pekáčov, veľkou žiletkou narezal (asi do 10 mm hĺbky) do kríža, pokropil vlažnou vodou pomocou čistého rozstrekovača na kvety a piekol 20 min vo vopred na 250 °C (482 °F) vyhriatej elektrickej rúre. Potom som teplotu znížil na 180 °C (356 °F), bochníky postriekal vlažnou vodou a piekol ešte ďalších 80 min. V priebehu ďalšieho pečenia som chlebíky ešte dva razy postriekal.
-
11
Nuž a tu vidíte výsledné dielo. Chlebíky, už na rošte, som dôkladne štetcom ponatieral tentoraz studenou vodou a nechal vychladnúť. Susedom Panfilovcom som ich „čiastku“ odniesol ešte horúcu, no oni teda nečakali, hneď krájali, „koštovali“ a vôbec sa „neočemerili“!
-
12
Na jednom z ich okrasných kríkov si kolibríci postavili malilinké hniezdočko a potom si doň „mamka” zniesla dve vajíčka. Mám pripravené i ďalšie zábery a rád Vám ich postupne predstavím.
pri pečení i jedení
šikovný gazdiniak
želám pokoj radosť
všetkým nám
keďže nepečiem-len sa prizerám..:-)