Domáci chlieb

Domáci chlieb, posledný v AZ Peoria (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Vlastne ide o chleby dva, jedným z nich sme sa rozlúčili s našimi váženými a milými susedmi Ľudkou a Alexom, s ktorými sme svorne nažívali úžasných 31 mesiacov. Kiežby každý človek na svete mal okolo seba iba ľudí, s ktorými sú jeho vzťahy prepojené vo vzájomnej úcte, dôvere a tolerancii. Okrem výmeny receptov a hotových jedál, sme sa zjednotili i pri stolovaní s porovnávaním „vihodňarskej kapurkovej“ s ruskou „na posošok“.

2
porcie
70 minút
príprava
20+80 minút
na 250/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Začal som kváskom, ktorý som nechal vykysnúť pred bylinkovou hriadkou na horúcom AZ slnku. Všetky suché (sypké) ingrediencie na cesto som dôkladne premiešal v pomocnej mise (weindlingu).
  2. Suchú múčnu zmes som rozvážil na ½ a na dva razy vymiešal v kuchynskom robote. Každú ½ som doplnil 2 PL oleja a polovicou vzídeného kvásku. Postupne som podľa potreby cesto podlieval vlažnou vodou, tak aby sa odlepovalo od steny misy robota.
  3. Potom som obe polovice spojil a ručne dopracoval na pomúčenej „table“ do veľkého bochníka.
  4. Bochník som opäť rozkrojil na ½ a každú dôkladne vymiesil na spôsob „obálky“ a vytvaroval guľu.
  5. Cesto som pomazal rukou s troškou olivového oleja.
  6. Bochníky som uložil do misky „kysky“, „zadekľoval“ príslušným vekom a tak, ako kvások na začiatku aj vymiesené cesto
  7. nechal pred hriadkou vykysnúť na slnku.
  8. Pri tejto teplote postačila maximálne ½ inak potrebného času a cesto krásne vykyslo.
  9. Jedno po druhom som ho vyklopil na cez sitko pomúčenú „tablu“, nežne rukami ešte „krát“ prepracoval.
  10. Jemne preložil do „Tupperware“ pekáčov, veľkou žiletkou narezal (asi do 10 mm hĺbky) do kríža, pokropil vlažnou vodou pomocou čistého rozstrekovača na kvety a piekol 20 min vo vopred na 250 °C (482 °F) vyhriatej elektrickej rúre. Potom som teplotu znížil na 180 °C (356 °F), bochníky postriekal vlažnou vodou a piekol ešte ďalších 80 min. V priebehu ďalšieho pečenia som chlebíky ešte dva razy postriekal.
  11. Nuž a tu vidíte výsledné dielo. Chlebíky, už na rošte, som dôkladne štetcom ponatieral tentoraz studenou vodou a nechal vychladnúť. Susedom Panfilovcom som ich „čiastku“ odniesol ešte horúcu, no oni teda nečakali, hneď krájali, „koštovali“ a vôbec sa „neočemerili“!
  12. Na jednom z ich okrasných kríkov si kolibríci postavili malilinké hniezdočko a potom si doň „mamka” zniesla dve vajíčka. Mám pripravené i ďalšie zábery a rád Vám ich postupne predstavím.