Domáci chlieb
Domáci chlieb, posledný v AZ Peoria (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Vlastne ide o chleby dva, jedným z nich sme sa rozlúčili s našimi váženými a milými susedmi Ľudkou a Alexom, s ktorými sme
svorne nažívali úžasných 31 mesiacov. Kiežby každý človek na svete mal okolo seba iba ľudí, s ktorými sú jeho vzťahy
prepojené vo vzájomnej úcte, dôvere a tolerancii. Okrem výmeny receptov a hotových jedál, sme sa zjednotili i pri stolovaní s
porovnávaním „vihodňarskej kapurkovej“ s ruskou „na posošok“.
2 porcie |
70 minút príprava |
20+80 minút na 250/180 °C |
Postup
- Začal som kváskom, ktorý som nechal vykysnúť pred bylinkovou hriadkou na horúcom AZ slnku. Všetky suché (sypké) ingrediencie na cesto som dôkladne premiešal v pomocnej mise (weindlingu).
- Suchú múčnu zmes som rozvážil na ½ a na dva razy vymiešal v kuchynskom robote. Každú ½ som doplnil 2 PL oleja a polovicou vzídeného kvásku. Postupne som podľa potreby cesto podlieval vlažnou vodou, tak aby sa odlepovalo od steny misy robota.
- Potom som obe polovice spojil a ručne dopracoval na pomúčenej „table“ do veľkého bochníka.
- Bochník som opäť rozkrojil na ½ a každú dôkladne vymiesil na spôsob „obálky“ a vytvaroval guľu.
- Cesto som pomazal rukou s troškou olivového oleja.
- Bochníky som uložil do misky „kysky“, „zadekľoval“ príslušným vekom a tak, ako kvások na začiatku aj vymiesené cesto
- nechal pred hriadkou vykysnúť na slnku.
- Pri tejto teplote postačila maximálne ½ inak potrebného času a cesto krásne vykyslo.
- Jedno po druhom som ho vyklopil na cez sitko pomúčenú „tablu“, nežne rukami ešte „krát“ prepracoval.
- Jemne preložil do „Tupperware“ pekáčov, veľkou žiletkou narezal (asi do 10 mm hĺbky) do kríža, pokropil vlažnou vodou pomocou čistého rozstrekovača na kvety a piekol 20 min vo vopred na 250 °C (482 °F) vyhriatej elektrickej rúre. Potom som teplotu znížil na 180 °C (356 °F), bochníky postriekal vlažnou vodou a piekol ešte ďalších 80 min. V priebehu ďalšieho pečenia som chlebíky ešte dva razy postriekal.
- Nuž a tu vidíte výsledné dielo. Chlebíky, už na rošte, som dôkladne štetcom ponatieral tentoraz studenou vodou a nechal vychladnúť. Susedom Panfilovcom som ich „čiastku“ odniesol ešte horúcu, no oni teda nečakali, hneď krájali, „koštovali“ a vôbec sa „neočemerili“!
- Na jednom z ich okrasných kríkov si kolibríci postavili malilinké hniezdočko a potom si doň „mamka” zniesla dve vajíčka. Mám pripravené i ďalšie zábery a rád Vám ich postupne predstavím.