Domáce praclíky s bryndzovou nátierkou

František Sedlák, Janík Lenhardt, Martin Pastula
Šuhajíci pri panvici, 19. júna 2021
Domáce praclíky s bryndzovou nátierkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Praclíky:
250 g
50 ml
3 PL roztopené
100 ml
1/2 kocky
15 g
10 g
3 ČL
1 ks (na potretie)
Bryndzová nátierka:
150 g
120 g
50 g
1 ks
70 ml
1 malý zväzok
1 ks




Postup

  1. 1

    Praclíky: Do misy s vlažnou vodou, mliekom a cukrom rozmrvíme droždie, zakryjeme a dáme vykysnúť na teplé miesto na cca 15 minút.

  2. 2

    Pridáme múku, maslo, soľ a vymiesime cesto, ktoré znova zakryté necháme kysnúť na teplom mieste asi pol hodiny.

  3. 3

    Cesto rozdelíme na 4–6 častí a vytvoríme dlhé „šúľance“, ktoré vyformujeme do tvaru praclíkov a poukladáme na pomúčenú dosku. Znova necháme podkysnúť 10 minút.

  4. 4

    Medzitým v hrnci dáme variť vodu. Keď voda vrie, pridáme sódu bikarbónu a opatrne vkladáme praclíky do vody na cca 1 minútu. Už po pár sekundách praclíky zväčšia niekoľkonásobne svoj objem.

  5. 5

    Obvarené praclíky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Praclíky potrieme vyšľahaným vajíčkom, posypeme hrubozrnnou soľou a celou rascou. Pečieme 20 minút v rúre predhriatej na 180 °C.

  6. 6

    Bryndzovou nátierkou: Všetky suroviny na nátierku obatzdu vymiešame, pridáme na jemno nakrájanú šalotku, pažítku a dochutíme údenou paprikou, drvenou rascou, soľou, čiernym korením a dozdobíme nakrájanou jarnou cibuľkou. Nátierka by mala byť jemná, krémová, bez hrudiek, takže na prípravu odporúčame, aby mali všetky suroviny izbovú teplotu. Táto nátierka sa veľmi hodí k pivu.

Diskusia k receptu