Domáce praclíky s bryndzovou nátierkou
Šuhajíci pri panvici, 19. júna 2021
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
na 180 °C
Suroviny
Praclíky: | |
250 g |
|
50 ml |
|
3 PL roztopené |
|
100 ml |
|
1/2 kocky |
|
15 g |
|
10 g |
|
|
|
|
|
3 ČL |
|
1 ks (na potretie) |
|
Bryndzová nátierka: | |
150 g |
|
120 g |
|
50 g |
|
1 ks |
|
70 ml |
|
1 malý zväzok |
|
1 ks |
|
|
|
|
Postup
-
1
Praclíky: Do misy s vlažnou vodou, mliekom a cukrom rozmrvíme droždie, zakryjeme a dáme vykysnúť na teplé miesto na cca 15 minút.
- 2
Pridáme múku, maslo, soľ a vymiesime cesto, ktoré znova zakryté necháme kysnúť na teplom mieste asi pol hodiny.
- 3
Cesto rozdelíme na 4–6 častí a vytvoríme dlhé „šúľance“, ktoré vyformujeme do tvaru praclíkov a poukladáme na pomúčenú dosku. Znova necháme podkysnúť 10 minút.
- 4
Medzitým v hrnci dáme variť vodu. Keď voda vrie, pridáme sódu bikarbónu a opatrne vkladáme praclíky do vody na cca 1 minútu. Už po pár sekundách praclíky zväčšia niekoľkonásobne svoj objem.
- 5
Obvarené praclíky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Praclíky potrieme vyšľahaným vajíčkom, posypeme hrubozrnnou soľou a celou rascou. Pečieme 20 minút v rúre predhriatej na 180 °C.
- 6
Bryndzovou nátierkou: Všetky suroviny na nátierku obatzdu vymiešame, pridáme na jemno nakrájanú šalotku, pažítku a dochutíme údenou paprikou, drvenou rascou, soľou, čiernym korením a dozdobíme nakrájanou jarnou cibuľkou. Nátierka by mala byť jemná, krémová, bez hrudiek, takže na prípravu odporúčame, aby mali všetky suroviny izbovú teplotu. Táto nátierka sa veľmi hodí k pivu.
Tiež praclíky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu