Praclíky
Domáce praclíky s bryndzovou nátierkou
Autor receptu: redakcia
Postup- Praclíky: Do misy s vlažnou vodou, mliekom
a cukrom rozmrvíme droždie, zakryjeme a dáme vykysnúť na teplé miesto na cca 15 minút.
- Pridáme múku, maslo, soľ a vymiesime cesto, ktoré znova zakryté
necháme kysnúť na teplom mieste asi pol hodiny.
- Cesto rozdelíme na 4–6 častí a vytvoríme dlhé „šúľance“, ktoré vyformujeme do tvaru praclíkov a poukladáme na pomúčenú dosku.
Znova necháme podkysnúť 10 minút.
- Medzitým v hrnci dáme variť vodu. Keď
voda vrie, pridáme sódu bikarbónu a opatrne vkladáme praclíky do vody na cca 1 minútu. Už po pár sekundách praclíky
zväčšia niekoľkonásobne svoj objem.
- Obvarené praclíky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Praclíky potrieme vyšľahaným vajíčkom, posypeme hrubozrnnou
soľou a celou rascou. Pečieme 20 minút v rúre predhriatej na 180 °C.
- Bryndzovou nátierkou: Všetky suroviny na nátierku obatzdu
vymiešame, pridáme na jemno nakrájanú
šalotku, pažítku a dochutíme údenou paprikou, drvenou rascou, soľou, čiernym korením a dozdobíme nakrájanou jarnou cibuľkou. Nátierka by mala byť jemná, krémová,
bez hrudiek, takže na prípravu odporúčame, aby mali všetky suroviny izbovú teplotu. Táto nátierka sa veľmi hodí k pivu.
|