Domáca pečená papriková kuracia šunka fotorecept

pusta - fotkapusta, 14. mája 2014
Domáca pečená papriková kuracia šunka (fotorecept)
Foto: pusta

Na nete som našla viac verzií prípravy domácej kuracej šunky, vybrala som túto variantu na pečenú kuraciu šunku, možno nie je dokonalá, ale veľmi chutná a napokon nie je mastná a nie je nechutná ako tá v obchodoch, neobsahuje žiadne éčka, umeliny a ani konzervanty, okrem toho sa dá čarovať v jej ochutení - viete, čo do nej dáte, riadila som sa heslom, že domáce je domáce:-) Pridávam recept, kto má chuť, môže vyskúšať :-)

1 dávka
porcia
36 hodín minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks o váhe cca 500 g (v celku)
1 PL
1 PL
podľa chuti
2 ks
2 strúčiky
1 PL
2 ČL
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kuracie prsia v celku som umyla a osušila papierovou utierkou.

    Domáca pečená papriková kuracia šunka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ostrým nožom som ich rozrezalla horizontálne po dĺžke, ale nedokrojila,...

    Domáca pečená papriková kuracia šunka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...otvorila som ich ako knihu.

    Domáca pečená papriková kuracia šunka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Najprv som ich potrela na otvorenej strane medom,...

    Domáca pečená papriková kuracia šunka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...z oboch strán som ich riadne osolila, nepoužila som rýchlosoľ, ale jemnú morskú soľ,...

    Domáca pečená papriková kuracia šunka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...položila som ich na seba a z oboch strán ešte okorenila čerstvo mletým čiernym korením...

    Domáca pečená papriková kuracia šunka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...vložila som ich do mikroténového sáčku, môžete použiť aj igelitový, na vrch som položila 2 pekné bobkové listy, uzavrela a odložila som ich tomto "suchom"páci na 48 hodín marinovať do chladničky, pác je zložením podobný pácu ako pri "mokrom" pácovaní v láku, napr. slaniny alebo šunky pred údením, avšak bez rýchlosoli. Týmto sa kuracie prsia výborne ochutia.

    Domáca pečená papriková kuracia šunka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po 48 hodinách som kuracie prsia vybrala z chladničky zo sáčku, zaliala som ich dostatočným množstvom studenej vody, v ktorej som ich nechala odpočívať asi 30 minút, aby sa vyplavila nadbytočná soľ.

    Domáca pečená papriková kuracia šunka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom som ich vybrala z vody, osušila papierovou kuchynskou utierkou, položila na seba a...

    Domáca pečená papriková kuracia šunka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...z dlhšej strany som ich na pevno zvinula ako závin.Med ich pomôže udržať pevne na sebe a počas pečenia jemne skaramelizuje

    Domáca pečená papriková kuracia šunka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Závin z kuracích pŕs som na pevno zavinulla do pečiaceho papiera, na oboch koncoch som papier stočila ako salónku a vložila do pekáčika z jenského skla, mierne podliala vodou a dala som ho piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C.

    Domáca pečená papriková kuracia šunka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Kým sa kuracie prsia piekli, prelisovala som do nádobky cesnak,...

    Domáca pečená papriková kuracia šunka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...pridala som sladkú, štipľavú a mletú údenú červenú papriku, poriadne som všetko spolu premiešala a zmes na obaľovanie bola hotová. Túto obaľovaciu zmes môžete varírovať a meniť podľa vlastných chuťových preferencií ,pridať napr. podrvené horčičné semienka, podrvený koriander, podrvené chilli papričky, podrvenú rascu,... a iné/.

    Domáca pečená papriková kuracia šunka (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Kuracie prsia som piekla 35 minútpri teplote 180 stupňov C, rozrezala som pečiaci papier a ...

    Domáca pečená papriková kuracia šunka (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...ešte 5 minút som ich piekla do farby.

    Domáca pečená papriková kuracia šunka (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Na väčší kus alobalu odlžnikového tvaru som nasypala paprikovú obaľovaciu zmes, ...

    Domáca pečená papriková kuracia šunka (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ..na ktorú som položila upečené ešte teplé kuracie prsia a dobre som ich pootáčala som ich v paprikovej zmesi zo všetkých strán,...

    Domáca pečená papriková kuracia šunka (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    ...opäť som ich na pevno zabalila a utiahla som alobal na oboch koncoch do tvaru salónky, odložila som ich na 12 hodín odpočívať do chladničky, aby sa prepojili všetky chute.

    Domáca pečená papriková kuracia šunka (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Potom som ich pokrájala na plátky, my máme radi hrubšie, môžete však pokrájať ostrým nožom alebo elektrickým krájačom na úplne tenké plátky, dobre držia tvar a nerozpadnú sa. Podávala som ich s krajcom čerstvo upečeného domáceho chlebíka a s čerstvou paprikou a s čerstvou paradajkou,môžete zvoliť zeleninu podľa sezóny a vlastného výberu.

    Domáca pečená papriková kuracia šunka (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    záber zblízka: Na reze dobre vidno pevné zavinutie a že sa krájaním nerozpadáva, paprikový obal túto domácu pečenú kuraciu šunku krásne ochutí a príjemne cítiť po údenej paprike, je jemne pikantná a cesnaková. Je to vynikajúca pochúťka, ktorú môžete vždy mať doma v chladničke a je po ruke pre vás i ako výborné pohostenie pre návštevu.

    Domáca pečená papriková kuracia šunka (fotorecept) - obrázok 20

Diskusia k receptu

47 komentárov k receptu
veru tak @heliana ,
iba pre porovnanie zloženie bežnej kuracej šunky: kuracie prsia min.52%, pitná voda, bravčové kože, modifikovaný škrob E1422, živočíšna (bravčová) bielkovina, zahusťovadlo E407, stabilizátory E451i, E452i, zvýrazňovač chuti a arómy, E621, glukóza, antioxidant E301, maltodextrín, extrakty, jedlá soľ, konzervačná látka E250.
zdroj:  www.noema.sk/noema/pdf/Charakteristika%20vyrobkov.pd...

vyborny recept, robievame takto z morcacieho masa, s drobnou upravou, zmesou korenia obalim maso este pred pecenim, peciem v alobale/4-5 vrstiev/ na 120 st. priblizne 4 hodiny, podla vysky masa, odporucam vyskusat:-)
@heliana , práve to je v tomto recepte fajn, že nepotrebuješ žiadne špeciálne zariadenie a je naozaj dobrý, a máš domácu šunku, kedy sa ti len zachce.
dakujem.
@safran , som veľmi rada, že si pridala podrobné zloženie bežnej kuracej šunky z obchodu, však to je hnus - až mi zle prišlo, ked to vidím detailne.
môžu porovnať všetci.
pozrela som som si aj tvoj link - samé užitočné veci sú tam.
dakujem ti.
@nadja56 , tak ako popisuješ ty, som síce ešte šunku nepuiekla, určite skúsim :-)
piekla som však tým spôsobom, touto technológiou - pomalým pečením svoj bôčik a môžem tento spôsob len vrelo odporúčať:
 varecha.pravda.sk/recepty/pomaly-peceny-bocik-s-korenenou...

potešilo ma, že sa ti môj receptík páči a najmä, že si uviedla aj iné možnosti :-) odporúčam aj ja s tebou.
dobré na tomto recepte je, že ho môžeš použiť aj na morčacie, králičie,... a aj iné mäso a najlepšie je, že ho môžeš prispôsobovať vlastným chuťovým preferenciám, je veľmi variabilný, čo je obrovská výhoda :-)
dakujem ti za uznanie.
@smejkad , recept nie je ťažký, je pomerne jednoduchý, nevyžaduje extra trpezlivosť okrem čakania na pácovanie, potom to už ide rýchlo a celý ten čas medzitým, využiješ na iné práce alebo ho máš iba pre seba, ak spravíš väčšiu dávku, máš doma na dlhšie v chladničke kedykoľvek po ruke dobrú kvalitnú a vlastnú kuraciu šunku:-)))
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty.
tvoje hodnotenie ma nesmierne teší - vážim si to!
@pusta
Zaujimavy pracovny postup Ibyka a finalny vyrobok je sudrzny a pekny. Nepochybne je aj chutovo dobry.Hydinove maso sa vie zavdacit medzi inymi aj tym,ze po uvareni nezhnedne a udrzuje svoju farbu.Z tohto titulu si hydinarske zavody pri vyrobe suniek mozu dovolit napr.redukciu na rychlosol.No v mojej brandzi redukovat rychlosol nebolo dovolene.Zelam ti pekny den.
z obrazku som si myslela, ze to je taky dobry, chutny bravcovy "lalok". mnaaaam. :) a to si nas ty takto okabatila. nebolo to suche, ked su to prsia?
Mna by zaujimalo kolko takato sunka vydrzi v chladnicke, a este jedna pripomienka k poznamke, ze domace je domace, odkial boli tie kuracie prsia? lebo za kupovane v obchode by som ruku do ohna nedala, ze su ako domace, inac pekny recept, uz dlhsie sa chystam na nieco take ale zatial som videla len recepty s pouzitim sunkovaru.
milý@mesiar - lacikám drágám, čakala som na tvoje hodnotenie nedočkavo, bola som veľmi zvedavá na tvoj názor odborníka, nesklamal si ma :-)
viem, že priemyselná výroba to nedovoľuje, ale doma to ide, mám doma aj rýchlosoľ, ale v tomto prípade som ju úmyselne nepoužila.
máš pravdu, je to menej známy postup a práve preto ma zaujal najviac spomedzi všetkých. bol tam aj recept s pošírovaním v teplej vode varením pri teplote 80 - 95 stupňov C so zabalením do potravinovej fóliie alebo s vkladaním do studenej vody a pomaly uvedné na danú teplotu, v rôzne ochutených vývaroch, vo víne, v court Boillon - ale toto je niečo úplne iné, spoločné však zostáva, že mäsko je šťavnaté a drží pevne spolu.
vážim si tvoje uznanie odborníka a dakujem ti.
Prajem ti pekný pohodový a úspešný deň :-)
Miláá brambora, chutne si ma rozosmiala:DDD nie je to bravčový lallok, ten sa pácuje ináč, varí sa v ovare pri zabíjačke, aj ochutenie má iné, tiež patrí medzi moje obľúbené pochúťky :-)
nie, nie je to vôbec suchézostane šťavnaté, pozri, čo sme si o tom písali s @mesiar50 , dozvieš sa oveľa viac :-)
je to vynikajúce takto pečené - "mňááám", ako si povedala:-)
kľudne vyskúšaj, nie je to vôbec ťažké, ale vynikajúce a hlavne domáce, kvalitné a veľmi chutné.
dakujem ti za ten úprimný milý a srdečný úsmev, ktorý si vyvolala na mojej tvári.
dakujem a Pekný deň prajem.
@gabusik , najprv tie kuracie prsia, môj priateľ mi dal domáce kurence z vlastného chovu, jedno som pekne vykostila, takže ide o domáce kuracie prsia v tomto recepte, ale dajú sa kúpiť kvalitné kuracie prsia i v obchode, ak vieš, ktoré sú spoľahlivé obchody - skôr tie menšie, kúpiš aj u farmárov a na dedine.
tiež som videla recepty v šunkovare, aj varené v tlačenkovom rukáve, v potravinovej fólii /už som aj také varila/- tento je však odlišný, nie je to varená, ani dusená šunka, ale pečená - teda iná technológia, ale výborná.
nie je to vôbec ťažké, skús aj ty, ver mi, že budeš veľmi spokojná :-)
u nás nevydržala ani deň, ale predpokladám, že určite aspoň týždeň v chladničke, okrem toho ma teraz napadlo, že ak spravíš viac, môžeš zabalené v alobale spokojne zmraziť.ja to určite spravím aj takto do rezervy.
takže domáce je domáce :-)
poteší ma ak vyskúšaš aj ty a dakujem za pochvalu.
Ibyka krásne nafotený , vysvetlený postup a výsledok lahôdka ukladám do kk a iste sa k tomuto receptu vrátim ked budem mať dobré záhradné paradajky si šikulka ajza bosorečky dakujem
Majka, veľmi rada sa podelím o dobrý receptík s varecháčmi i bosorečkami, s každým, kto má rád dobré jedlo, okrem toho recept je nenáročný na suroviny, pomôcky i prípravu, pri tejto drahote je kuracie mäsko cenove prístupné, všeobecne obľúbené a dá sa s ním priam čarovať,napokon domáce je domáca :-)
nuž s dobrými záhradnými vlastnými paradajkami to len bude lahôdka.
dakujem za uznanie a pekné hodnotenie i uloženie do kk, srdečne zdravím všetky milé milé bosorečky a bosorákov :-)
Pekný deň ti prajem :-)
@kukulienka71 , my tiež milujeme paprikové, recept sa mi videl menej známy,jednoduchý, nenáročný na prácu, ale naozaj výborný, cenovo dostupný + 100%-tný podiel jemného mäsa, snažila som sa o zrozumiteľný postup krok za krokom. myslím, že práve med v malej dávke prispel jednak ochuteniu pácu, príjemne skaramelizoval a dodal na výslednej chuti a najmä vdaka medu krásne drží pečená papriková kuracia šunka spolu a nerozpadáva sa. mne sa páči, že recept je veľmi variabilný, čo do použitia korenín.
dakujem za uznanie a uloženie do kk.
Milá@pusta , vďaka za recept, robievam varenú domácu šunku je výborná a isto skúsim podľa Tvojho receptu aj pečenú, vyzerá úžasne a takto upravené mäsko môžme doma všetci, recept krásne spracovaný a pozorne som ho naštudovala, chcem sa opýtať či som správne pochopila v bode 9 je potrebné kuracie prsíčka potrieť ešte raz medom pred stočením alebo tam ostane med, ktorým boli potreté predtým, napriek tomu že sú namočené vo vode. Ďakujem za recept už mi tečú slinky a taktiež ďakujem za odpoveď
Milá@xanadu1955 , medom som ich potrela len 1x a to na jednej otvorenej strane pŕs, ked som ich otvorila ako knihu, med tam zostane aj po namočení do vody, aby sa odplavila prebytočná soľ. Ked potom obe kuracie prsia položíš na seba, nepotretou stranou a na pevno stočíš, med sa prichytí aj na druhú stranu a udrží roládu pekne pokope, spojí ju v šunku i ochutí. pred stočením už nepotieram.
teším sa, že vyskúšaš tento receptík :-)
dúfam, že som to zrozumiteľne vysvetlila a pomohla.
Milá @pusta prepáč že toľko otravujem, ale chcela by som sa Ťa ešte opýtať aký papier na pečenie používaš, máš ho taký pekný svetlý, ja požívam z Kauflandu ale ten používam len na vyloženie plechu a je taký tmavší, vopred ďakujem za radu.
@xanadu1955 , neotravuješ ma, rada ti odpoviem. :-)
ja používam pečiaci papier biely, hnedý i teflonový, tu v tomto recepte je obyčajný biely pečiaci papier.
nie je vôbec podstatné, ktorý z nich si vyberieš.
kľudne použi ten, ktorý práve máš alebo ten, ktorý ti najviac vyhoovuje, je to len pomôcka a každý je vhodný pre tento účel.
nemáš mi za čo dakovať, to ja dakujem tebe za otázku :-)
Milá @pusta , tak dnes som sa konečne odhodlala spraviť pečenú kuraciu šunčičku podľa tvojho rcp. už ležia prsíčka v chladničke napácované, ešte by som sa chcela opýtať, keď sa mäsko dopečie a obalí v paprike a zabalí do alobalu tak sa nechá vychladnúť a potom sa dá do chladničky alebo ešte teplé sa dáva do chladničky, mám na to takú chuť a nerada by som niečo skazila a tak sa radšej pýtam.
@xanadu1955 ,
v postupe je to napísané v bode č.17 a č.18.
-ešte teplé obalíš v paprikovej zmesi
-zabalíš do alobalu, utiahneš ako salonku a takto zabalené /ešte teplé/ odložíš na 12 hodín do chladničky.
Milá @pusta ešte raz vďaka za rcp. a hlavne za rady, ktorými som Ťa stále otravovala, šunčičku spravená a za pol hodiny skoro celá zjedená, je to naozaj lahôdka, malý kúsok pustoval do Prahy so synom. Mne sa ušli také 2 tenké plátočky takže som hneď dala do pácu ďalšiu a už sa na ňu teším takže ešte raz srdečná vďaka, že si sa podelila o taký dobrý recp.
Milá @pusta , vyskusala sme presne podla tvojho navodu, a musim povedat, ze lepsiu kuraciu sunku som asi este nemala :-) Sice mne trosku rozpadávalo u koncoch, ale ta chut je uzasna! :-) Druhykrat som skusila s bylinkovou solou a obalila do parmezánu - este v chladnicke, dufam, ze aj takáto variácia bude velmi chutná - zajtra uvidím :-)
Mám svoje kuriatka a chcela by som vyskušať recept. Ked zakrutim do pečiaceho papiera a položim do janskej mysi - či treba aj prykryť alebo nie? Chcem upiecť v piatok aby bolo na sobotu k narodeninám.

Pridaj komentár k receptu: